derby days streek(Zaterdag,1B)- Doorgaans gaat bij FC Rijnvogels de meeste aandacht uit naar topschutter Mitchel Beijersbergen, maar zaterdag waren de schijnwerpers op iemand anders gericht. Aanvallende middenvelder Yuri Guyt excelleerde in de topper tegen GHC. Drie goals van hem, waarvan een fabuleuze, bracht een pover Rijnvogels de zege: 3-1.

 

Met een brede grijns erkende Guyt de ironie van het moment in te zien. ,,Meestal ben ik door mijn gewicht snel weer op de grond, maar nu bleef ik aardig in de lucht hangen.” Een staaltje hogeschoolvoetbal was het: Guyts tweede treffer, vier minuten voor rust. De robuuste middenvelder twijfelde niet tot een afvallende bal in zijn richting kwam. Met een mix van techniek, inzicht en souplesse lepelde hij de bal al hangend in de lucht in de verre hoek.

 

Nee, Guyt is niet bepaald het fijnzinnige type spelmaker, zoals GHC met de frêle en lichtvoetige Martijn van Leeuwen wel had. De 21-jarige Katwijker is groot, breed en sterk. Qua postuur te vergelijken met ploeggenoot Hendrik van Beelen. Guyt onderscheidde zich zaterdag vooral met een uitstekende timing en gevoel voor positie kiezen. Hij was bij alle gevaarlijke momenten betrokken. Naast zijn schitterende volley was Guyt tweemaal met het hoofd doeltreffend.  

 

,,Maar ik had er ook vier of vijf kunnen maken”, zei Guyt zelfkritisch. Niettemin was de Katwijker tevreden met zijn productie. In de jeugd van Quick Boys was hij voor het laatst driemaal trefzeker geweest.

 

FCR-GHC 26-10-2013 foto 3 resultaatVorig seizoen leek een doorbraak in de hoofdmacht in de maak, maar in alle hectiek op Nieuw Zuid sneeuwde Guyt onder. ,,Ik ben een type dat aan zichzelf gaat twijfelen als het minder gaat”, stelde hij eerlijk. ,,Deze drie goals zijn daarom goed voor mijn zelfvertrouwen. Ik ben naar Rijnvogels gekomen omdat ik voor mijn gevoel stilstond in mijn ontwikkeling. Daar heb ik voorlopig geen spijt van.”

 Op de foto (met dank aan Piet van Kampen): derde doelpunt van de gastheren.

 

GHC verloor de laatste twee edities niet op de Kooltuin en eigenlijk had daar zaterdag een derde bij moeten komen. De Leidenaars hadden vrijwel het grootste deel van de wedstrijd een overwicht, maar liepen in het mes bij het ronduit efficiënte Rijnvogels. ,,Dit was voor ons een graadmeter”, zei trainer Dennis Olman. ,,Qua uitvoering en spelopvatting vind ik dat we glansrijk zijn geslaagd. Behoudens die twee tegengoals uit standaardsituaties kan ik mijn ploeg niets verwijten.”

 

Vooral na rust liet GHC de thuisploeg even beven. Kort op de aansluitingstreffer van Danny Maaskant liet Elroy Lammers een grote kans op de 2-2 onbenut. Ook vond Olman dat zijn ploeg bij 3-1 een zuivere penalty werd onthouden, toen Van Leeuwen werd getoucheerd door Kevin Wijmer die al geel op zak had.

 

GHC zag door de nederlaag het gat met Rijnvogels groeien tot zeven punten. De winnende coach, Hein van Heek, erkende dat zijn ploeg op koers ligt. ,,We hebben GHC op afstand gezet en alleen Zwaluwen ’30 zit nog op het vinkentouw. Maar eigenlijk moeten we alleen nog naar onszelf kijken. “ Dat de eerste periodetitel werd binnengehaald, werd door Van Heek en consorten ter kennisgeving aangenomen. Enkel het kampioenschap telt.

 

Mocht Rijnvogels de titel pakken, dan lonkt mogelijk een bezoek aan Nieuw Zuid, de plek waar Guyt ooit als speler hoopt terug te keren. ,,Quick Boys heeft dit seizoen spelers van topklasse-niveau gehaald. Dat ben ik duidelijk nog niet, maar ik hoop het wel te worden.”

 

FC Rijnvogels – GHC 3-1 (2-0). 9. Guyt 1-0, 41. Guyt 2-0, 48. Maaskant 2-1, 63. Guyt 3-1.

Scheidsrechter: Annegarn. Toeschouwers: 400.

FC Rijnvogels: Messemaker, Zandbergen, Wijmer, Ouwehand (40. Van Wijk), Stam, Van der Horst, Van der Breggen, Guyt (88. Hogewoning), Beijersbergen, Onderwater, Van Beelen

GHC: Loozen, Van Voorthuizen, Bueno de Mesquita, Gonlag (88. De Haas), Maaskant, De Roode, Sloos, Van Leeuwen, Gangadin (73. Rietkerk), Rutten, Lammers.

 

Bron: LD/GO