ts-rijnlandUiteindelijk zal niemand echt tevreden huiswaarts zijn gekeerd na het zien van de nacompetitiewedstrijd tussen Nicolaas Boys en FC Rijnland. De ploeg uit Nieuwveen won met 1-0, maar de tweestrijd stond in het teken van randzaken. Het voetbal op zich verloor het van een middagje waarin tumult de boventoon voerde. De Leidse ploeg is nog niet uitgeschakeld, want alleen de derde plaats in de poule van drie betekent een vroegtijdig einde.

 

In een poule met verder het Woerdense VEP moeten de drie ploegen gaan uitmaken wie zich volgend seizoen derdeklasser mag noemen. Voor de Leidse fusieclub zou dat een unicum betekenen. Nicolaas Boys eindigde als tweede in 4B en was gastheer en een aanzienlijk deel van het dorp was daar voor uitgelopen. Waarschijnlijk minder dan gehoopt weliswaar, want de gehele middag regende het pijpenstelen.

 

Voorafgaand aan het duel werd er door het thuispubliek vuurwerk afgestoken naast het complex. Sfeervol op zich, maar een leuke wedstrijd zou een passend vervolg hebben gegeven. Van meet af aan werd de toon gezet en beide ploegen schroomden het duel niet. Al na twee minuten trok de arbiter van dienst de gele kaart en even later was het voor wat betreft de prenten 1-1. In de beginfase was de ploeg van Ronald Mink duidelijk zoekende en dat leverde direct groot gevaar op voor de bezoekers. Ronald van der Veen kreeg een nauwelijks te missen kans, maar het leder werd hoog over geknald. FC Rijnland was in elk geval gewaarschuwd.

 

Binnen het kwartier moest Nicolaas Boys al wisselen na een pittige overtreding en de sfeer werd er al snel niet beter op binnen en buiten de lijnen. De man in het zwart (blauw in dit geval, red.) kwam oren en ogen tekort, maar bewaarde zijn kalmte. Na twintig minuten kreeg de ploeg van Willem Dullemond een tweede grote kans via een kopbal van de ingevallen Menno Moerdyk, maar FC Rijnland kwam weer goed weg. Een paar tellen later kreeg Jim Janmaat de 1-0 op onbegrijpelijke wijze niet in het net achter Jeffrey Smeele.

 

Gaandeweg kreeg FC Rijnland meer controle over de wedstrijd en Ed van Houten zorgde voor het eerste Leidse gevaar. Zijn al dan niet bewuste schot/voorzet werd maar net over de lat getikt. Het was de aanzet voor een meer dan heftig kwartier. De vijftien minuten liepen zelfs uit tot 26 minuten. Eerst kreeg FC Rijnland een penalty tegen. In een duel met Moerdyk zou verdediger Pablo Luiten hands hebben gemaakt binnen de bewuste lijnen. De beslissing leverde een hoop gekrakeel op, maar bovenal de kans voor de groenzwarten om aan een voorsprong te komen. Maurice Koek trof evenwel de paal en dus bleef de score blanco.

 

Een paar tellen later kwamen de Leidenaren alweer goed weg. De paal stond een Nieuwveense treffer in de weg. Smeele trapte vervolgens uit, maar trapte in die actie een speler van Nicolaas Boys opzichtig na. Mink na afloop: ,,Geen slimme actie, nee. Daardoor sta je ruim een helft met tien man en dat kwam ons spel niet ten goede.”

 

De openstaande vrije trap, de overtreding werd net buiten de 16 gemaakt, leverde een moeizame redding op van reservedoelman Robert Dros, die Smeele dus noodzakelijkerwijs moest vervangen. Omdat de bal los was, geloofde Niels Verhaar nog in de rebound. Dit leverde een botsing op, waarbij Dros gen kwaad in de zin had. Minuten later en veel irritatie verder werd de aanvaller per brancard van het veld gedragen met een waarschijnlijk fikse spierkwetsuur.

 

Van voetbal was ondertussen geen sprake meer en de spelers vielen bij bosjes om, al dan niet na al weer een overtreding. In de rust gingen de onvriendelijkheden over en weer door en kregen spelers van FC Rijnland ladingen bier toegeworpen van het thuispubliek, waarbij er over en weer van alles werd geroepen.

 

De tweede helft was gelukkig minder emotioneel en minder beladen, maar geheel vlekkeloos liep het allerminst. Om de haverklap gingen er spelers naar de grond, waarbij er wederom af en toe sprake was van ruw spel. Daarbij dient te worden aangetekend dat het veld inmiddels spekglad was geworden en diverse ingezette acties leken door het doorglijden erger dan het was. Toch vielen er ook nu gele kaarten, maar kwam Nicolaas Boys met een man meer in de eerste twintig minuten nauwelijks tot kansen. Het vernuft ontbrak en FC Rijnland stond goed opgesteld en liet een flink portie ijver zien.

 

Het resulteerde zelfs in een paar gevaarlijke uitbraken, waarbij de snelheid van Maik de Koppen benut kon worden. Na een miscommunicatie kon hij halverwege de tweede helft de bal in het verlaten doel schuiven, waarbij hij op het laatste moment ogenschijnlijk door Rick den Dekker onderuit werd geschoffeld. Een strafschop bleef uit, tot grote woede van geel en groen en de meegereisde aanhang.

 

Drie minuten later zag Moerdyk een bal van de doellijn verwerkt worden door de bezoekers en was er dus nog steeds een gelijke stand. Weer wat tellen later mikte Koek vanuit de tweede lijn op de paal en FC Rijnland leek steeds dichterbij een punt te komen, dat soelaas zou kunnen bieden voor het vervolg van de nacompetitie.

 

Terwijl de regen bleef neerdalen en de spanning nog verder toenam, moest Dros een puike redding verrichten op een schot van dichtbij. Direct daarna werd het aan de overkant weer gevaarlijk en claimde Koppen een strafschop vanwege een overtreding in de defensie van de Boys. Mink: ,,Voor mij waren het twee pingels. De grensrechter stak de vlag al in de lucht, maar die vlag ging meteen weer naar beneden. Kennelijk was de durf er niet om die bal op de stip te leggen.”

 

Defensie FC Rijnland resultaatHoewel er op zeker veel blessuretijd bij zou komen, was het welhaast overduidelijk dat de 1-0 dodelijk zou zijn voor Minks brigade, want zijn ploeg liep ondertussen op het tandvlees. Even buiten de zestien werd Rik de Lange aangespeeld. Met een fraaie beweging draaide hij open, zijn tegenstander daarmee kansloos latend. Zijn geplaatste schuiver was te machtig voor de ingevallen doelman. Nicolaas Boys kreeg dus alsnog de voorsprong en winnende treffer, waarbij FC Rijnland het wel bleef proberen. Sterker nog, in de slotfase kreeg Arjan Kluivers nog een schietkans, die over werd gemikt. De grootste kans kwam alsnog even later. David Mink werd prima vrijgespeeld door respectievelijk Ed van Houten en Boudewijn Kamphues. Mink punterde de bal in de uiterste hoek, maar met een uiterste krachtsinspanning werd zijn inzet tot corner verwerkt. Tegen kwart over vier (de ontmoeting begon om 14 uur, red.) werd er afgefloten en konden de gemoederen enigszins tot bedaren worden gebracht.

 

Een strafschoppenserie volgde nog wel, zoals dat in de reglementen wordt voorgeschreven. Daarin wilde Kamphues een ‘Panenka’ uitvoeren, maar de doelman liet zich niet in de luren leggen. Invaller Piet Brandt nam zijn elfmetertrap op demonstratieve wijze. De speelbal belandde bij de hoekvlag, uit onvrede over het optreden van het arbitrale trio. Dit onderdeel werd mede daardoor ook verloren door FC Rijnland (3-2).

 

FC Rijnland ontvangt nu volgende week VEP thuis. Daarna speelt de ploeg uit Woerden thuis tegen Nicolaas Boys. De winnaar gaat naar de derde klasse, terwijl de nummer twee nog op mag gaan voor de barrage. FC Rijnland is dus nog niet gezien.

 

De eindconclusie mocht in elk geval worden getrokken. Nicolaas Boys won, maar beleefde een weinig amusante middag. FC Rijnland al evenmin, waarbij het beklag richting de scheidsrechter ging. De leidsman (en zijn assistenten) zullen ongetwijfeld blij zijn geweest om hun bolide weer richting huis te mogen zetten. Bij de aanhangers van beide ploegen was ook weinig vreugde. Het voetbal verloor en de meer dan druilerige middag kreeg zo een nog triestere invulling.

 

Na afloop wilde Mink nog wel zijn mening delen: ,,Een schande. Een aanfluiting van de KNVB dat men een dergelijke scheidsrechter op deze wedstrijd heeft gezet. Met een goede scheids hadden we hier een leuke pot  kunnen krijgen. We deden niet onder voor deze tegenstander, op het eerste gedeelte van de wedstrijd na dan. Daarna hadden we de zaakjes voor elkaar. Maar op deze manier wordt FC Rijnland een grote kans ontnomen om een stap voorwaarts te zetten. Nee, het is nog niet gedaan. Maar we verliezen hier wel, terwijl we absoluut twee strafschoppen hadden moeten hebben. Worden we weggespeeld dan zeg ik prima, maar op deze manier heb ik er ongelooflijk de pest over in. En over het voorval in de rust met dat bier zal ik het maar niet hebben. Als zoiets bij ons gebeurt, is de wereld te klein. Absoluut schandalig.”

 

Opstelling FC Rijnland: Smeele (37. Dros), Luiten, Kluivers, Van Leeuwen, Geraets (74.Brandt), Van Putten, Mink, Bleijenberg, Kamphues, Van Houten, De Koppen.