derby days stadDe Leidse stadsderby tussen Leidsche Boys en FC Rijnland werd een prooi voor de Morsbewoners. De marge van vier (0-4) doet een enorm klasseverschil vermoeden, maar dat was zeker niet het geval. Drie van de vier Rijnland-goals vielen pas in de laatste tien minuten. ,,We speelden zeker geen geweldige pot”, erkende Rijnland-spits Maik van Koppen. Het bleek echter ruimschoots voldoende om het povere Leidsche Boys te verslaan. ,,Ik vond 0-4 geflatteerd, al ben ik natuurlijk niet geheel objectief”, vond Ferry van Leeuwen, verdediger van de verliezende partij.

 

Waar Van Koppen en Van Leeuwen het erover eens waren, was dat er weinig echt uitgespeelde kansen te noteren vielen. Van Leeuwen: ,,Ik vond de wedstrijd redelijk gelijk opgaan. De eerste helft was Rijnland beter, maar dat viel de tweede helft ook wel mee. Overall waren er weinig kansen. Pas in de slotfase toen wij natuurlijk meer risico’s gingen nemen, kwam er voor hun meer ruimte.”

 

In grote lijnen kwam de analyse van opponent Van Koppen overeen. ,,De eerste vijftien tot twintig minuten speelden wij heel erg goed en kwamen we ook op 0-1 via Boudewijn Kamphues. Daarna zakten wij een beetje terug, zonder daarbij in de problemen te komen. Zij hebben bijna geen kans gehad, wij nog wel een aantal mogelijkheden. De laatste tien minuten gingen zij 1 op 1 spelen en toen maakten wij er nog drie.”

 

Met de eclatante zege herstelde FC Rijnland de verhoudingen in Leids voetballand. De nederlaag eerder dit seizoen zat de Morsbewoners duidelijk nog dwars. ,,We waren erg gebrand. Wedstrijden tussen Leidsche Boys en Rijnland wil je extra graag winnen”, zegt Van Koppen. ,,Er spelen bij Leidsche Boys toch veel bekenden. Gelukkig hebben we die nederlaag van eerder dit seizoen goedgemaakt.”

 

Volgens Van Koppen kreeg Rijnland niets cadeau en werd op het scherpst van de snede gespeeld. ,,Het was een echte derby, waarin de duels niet vermeden werden. Iedereen was fel en gebrand. Helaas voelde de scheidsrechter de wedstrijd niet goed aan en trok hij onnodig veel kaarten. Beide teams hebben er wel een fiks aantal gehad. Ik denk dat wij nu wel een paar schorsingen hebben.”

 

Lachende gezichten na afloop dus bij Rijnland. Het contrast met de stadsgenoot was groot. Na een hoopvolle eerste seizoenhelft lijkt het voormalig lelijke eendje weer terug bij af. Alle competitieduels in 2013 gingen verloren. Van Leeuwen heeft geen verklaring voor de flinke terugval. ,,Het is lastig om de vinger op de zere plek te leggen. Het heeft te maken met een gebrek aan scherpte, denk ik. Wat ook meespeelt is dat we door het slechte weer de afgelopen maanden weinig hebben kunnen trainen. Wij hebben geen kunstgras om naar uit te wijken.”

 

Toch zit het probleem dieper, realiseert Van Leeuwen. ,,We scoren redelijk moeilijk en krijgen te makkelijk goals tegen. Vooral uit dode spelmomenten, hoewel dat vandaag niet gebeurde. Het voetbal is niet eens zo heel slecht. We houden regelmatig goed stand, maar in de slotfase loopt het uiteindelijk de cijfers in.”

 

Het ideale recept voor het kwakkelende Leidsche Boys lijkt een overwinning. Rijnland kan er over meepraten. De ploeg van Ronald Mink boekte zondag zijn tweede overwinning op rij. Dat heeft het zelfvertrouwen een flinke impuls gegeven, stelt Van Koppen. ,,Dit is wat we nodig hadden. Ik denk dat we nu goed op weg zijn. Als we volgende week van Warmunda winnen, kunnen we zomaar richting de vijfde plek stijgen. We hebben mindere periodes gehad, maar ik denk dat Rijnland een leuk einde van het seizoen tegemoet gaat.”

 

Naast Kamphues konden ook Piet Brandt en Fabian Geraedts worden gefeliciteerd met een doelpunt. Danny Koolen was zo vriendelijk om de Leidse broeders te helpen aan nog een treffer door zijn eigen doelman te verschalken.