ts-leidscheboys(Zondag,4A)- Cijfers spreken doorgaans boekdelen en in dat kader zit er weer leven in de zondagtak van Leidsche Boys. Op de helft van de competitie wordt de vijfde plaats bezet en zitten er al vijftien punten in de tas. Vier keer werd er gewonnen. Bij de eerste zege kende de euforie geen grenzen, maar gaandeweg leeft het gevoel  dat er veel meer mogelijk is aan de Vliet en de zeges worden ondertussen als ‘bijna normaal’ ervaren.

 

In het seizoen 2009/2010 kwam Leidsche Boys over 24 wedstrijden net niet aan het huidige puntentotaal. De voorlaatste plaats, mede door een strafoplegging van drie punten, was de beste prestatie van de voorbije drie seizoenen. Een jaar later eindigden de roodwitten een plaats hoger, maar toch als laatste met slechts vijf punten en meer dan honderd goals tegen. Vorig seizoen volgde een dieptepunt. Na alle wedstrijden moest de tegenstander worden gefeliciteerd. Dikwijls werd Leidsche Boys benut als een boksbal en na vierentwintig ontmoetingen was de hatelijke nul in tact gebleven. Achttien treffers voor, 119 tegen.

 

Leidsche Boys is dit seizoen echter niet meer het lachertje in de vierde klasse. Een blik op de ranglijst leert dat Leidsche Boys serieus meedoet in deze klasse. Waar vorig seizoen iedere tegenstander van de vlietclub 3 punten kon toevoegen aan hun totaal, moet dit seizoen terdege rekening gehouden worden met de formatie van de strijdlustige trainer, Richard de Graaf.

 

Mede door de komst van De Graaf sloten diverse spelers zich aan die eerder in lagere elftallen hun tijd op het voetbalveld doorbrachten bij de Boys. Daarnaast kwamen er kwaliteitsinjecties in de selectie door de komst van Patrick Nachtegeller en Danny Koolen (Voorschoten’97), Wesley Erades (DoCoS), Peter Zaalberg (FC Rijnland), Henk van der Weiden (Football Factory) en de Roodenburgers Rida M’kaddem en Zakari Bounif. Zij vonden hun draai en snel kreeg De Graaf automatismen ingeslepen en werd het voetbal technisch gezien regelmatig beduidend beter dan in de voorbije jaren.

 

Waar de 5de positie op de ranglijst voor de buitenwacht verrassend is had De Graaf vooraf aan de seizoensstart al een zesde positie ingecalculeerd. ,,Met wat meer geluk hadden we een punt of vier meer kunnen hebben, maar we worden tenminste voor vol aangezien.”

 

Opvallend is dat Leidsche Boys al twee keer vier goals maakte in een uitwedstrijd. Bij Kickers’69 leverde dat slechts een punt op, waar de winst voor het grijpen lag. Bij GOL Sport was het wel voldoende voor een driepunter. Op eigen veld werden DoCoS (4-1) en Warmunda (3-0) al eenvoudig opzij geschoven. De zege van 2-3 bij FC Rijnland was een hele lekkere. Doelman Jordy Boutier had de dag van zijn leven en de Rijnlanders werden bijkans beroerd van al zijn reddingen.

 

Deze week hoopt de trainer groen licht te krijgen van het bestuur om volgend seizoen door te gaan bij de op dit moment beste Leidse club in 4A. Daarbij moet wel worden vermeld dat GOL Sport minder verliespunten achter de naam heeft staan, maar het is in elk geval een beeld die lange tijd niet voor mogelijk werd gehouden.

De club (lees: De Graaf) haalde veel nieuwe spelers en startte het seizoen met twee selectie elftallen.
Treurig is De Graaf wel gestemd over de gebrekkige voorbereiding en slechte traineraccommodatie.
,,We hebben heel veel loopwerk moeten doen. 1 of 2 keer is leuk, maar dan gaat het flink vervelen”, aldus de strijdbare trainer.

 

De Graaf roemt zijn hechte en hongerige groep die voor elkaar door het vuur gaan. Zijn doelstelling als eindresultaat is om bij de eerste zes te eindigen.  Overigens sluit de oefenmeester de nacompetitie niet uit. ,,Als dat gebeurt gaat het dak eraf.” Het lelijke eendje is niet meer…