oegstgeest(Zaterdag,3A)- Een waardig afscheid was Thomas van der Steen zaterdag niet gegund. In de laatste wedstrijd van zijn carrière ging Oegstgeest roemloos ten onder tegen hekkensluiter Haagse Hout. Door de 0-2 nederlaag besloot de ploeg van Rob van den Wijngaard een ronduit teleurstellend seizoen in stijl. ,,Ik ben hier goed ziek van”, baalde goalie Van der Steen. ,,We spelen al weken dramatisch, maar zaterdag was echt een opeenstapeling van fouten.”

 

,,Dit was mijn laatste officiële wedstrijd voor Oegstgeest”, verzuchtte Van der Steen. ,,Dat is een raar gevoel. Enerzijds ben ik blij en opgelucht. Aan de andere kant had ik nog prima meegekund. Ik ben 32, ben fysiek in orde en voel me ook fit. Het is zeker geen kwaliteitskwestie.”

 

De reden voor Van der Steens afscheidsboodschap moet in de zakelijke sferen gezocht worden. Hij heeft sinds drie jaar zijn eigen loodgietersbedrijf. Sindsdien is zijn motivatie voor het trainen stevig afgenomen.

 

Van der Steen: ,,In de zaak gaat een hoop energie zitten. Als je in de selectie speelt wordt ervan je verwacht dat je twee keer komt trainen. Dat ging me steeds meer tegenstaan. Voetbal was geen ontspanning en hobby meer voor mij”, zegt hij. ,,Aan de zaterdag en de wedstrijden lag het niet, die vond ik nog steeds hartstikke leuk, maar de trainingen zal ik niet gaan missen. Het staat bij mij hoog op het verlanglijstje om ook af en toe een vrije avond te hebben.”

 

Thomas SteenVan der Steen had vorig jaar al twijfels, maar besloot toen om door te gaan. ,,Met mijn vrouw sprak ik af er nog een jaar vol voor te gaan. In december zouden we dan een beslissing nemen. Toen was het al duidelijk dat het mijn laatste jaar zou worden. Jammer, maar het moet ergens een keer ophouden.”

 

De goalie begon als E-junior met voetballen bij Lugdunum, waar hij uiteindelijk een jaar in de seniorenselectie zou vertoeven. Na vier jaar Leiden en een seizoen RCL belandde hij acht jaar geleden bij Oegstgeest. ,,Ik wist meteen dat dit een club was waar iedereen zich snel thuis voelt.”

 

Van der Steen beleefde ups en downs met de Oegstgeestenaren. In zijn  eerste seizoen degradeerde hij met de club naar de derde klasse. ,,Vervolgens hebben we onder Laurens Mouter nog een jaar degradatievoetbal gespeeld, maar de jaren daarna zijn we steeds bovenin geëindigd. Het hoogtepunt was natuurlijk de promotie naar de tweede klasse via de nacompetitie.”

 

Vorig seizoen degradeerde Van der Steen voor de tweede keer met Oegstgeest naar de derde klasse. Een niveautje lager dacht de nieuwe trainer Van den Wijngaard bovenin mee te kunnen doen, maar het tegendeel bleek waar. Oegstgeest is door de nederlaag tegen Haagse Hout teleurstellend als zevende geëindigd.

 

,,We spelen al weken dramatisch, maar zaterdag was echt een opeenstapeling van fouten”, meent Van der Steen. ,, Wij maken de kansen niet, zij scoren door fouten van ons achterin en bovendien missen we nog twee penalty’s. Eigenlijk is het ongelooflijk. Zij krijgen welgeteld twee kansen en scoren twee keer.”

 

Van der Steen zag Oegstgeest daarnaast op agressiviteit afgetroefd worden. ,,Haagse Hout had nog een kleine kans op het bereiken van de nacompetitie en ging er vol voor. Wij zijn al vier weken uitgespeeld en hebben nu eenmaal geen ploeg die het van de mouwen opstropen moet hebben. Hopelijk is dat volgend seizoen beter.”

 

,,Een pluspunt is dat we dit seizoen wel zijn gaan voetballen. De voorgaande jaren hingen we vooral met onze reet tegen de zestien aan, en counterden we vooral. Eigenlijk hadden we gewoon een periode moeten hebben.”

 

Helemaal afscheid nemen doet Van der Steen overigens niet. Hij wordt keeperstrainer van de selectie. ,,Dat is gewoon lekker een avondje in de week twee uur bezig zijn. Bovendien zal ik zeker bij Oegstgeest blijven komen. Ik vind sowieso dat je pupillen aan het werk moeten zien en daarnaast heb ik veel vrienden bij Oegstgeest spelen.”