derby days streek(Zaterdag, 3A)- Spijkerhard en gemeen was het zeker niet bij de confrontatie tussen VV Oegstgeest en VV Leiden, maar toch konden drie spelers van de thuisploeg vroegtijdig de (koude) douche opzoeken. Na het laatste fluitsignaal wachtte het team van Fred Filippo een warme douche, want de Leidenaren wonnen dit voor hen zeer belangrijke duel met 2-3.

 

vv leiden Stanley JanssenAanvankelijk zwaaide de thuisploeg de scepter, maar de bezoekers kwamen brutaal op voorsprong via Alex Meijers. Na een uur was doelman Patrick Dexel ongelukkig met een inzet in zijn eigen doel. Zijn collega aan de overkant, Thomas van der Steen, moest daarna met rood van het veld af en Leiden mocht aanleggen vanaf de stip. Meijers faalde. De 2-1 van Joep Zenden leek de ploeg van Fred Filippo fataal te worden, maar in de slotfase bogen Brahim Lakhal (strafschop) en Stanley Janssen (foto) de score om. Bij de thuisploeg haalden ook Frank Bergers en Roy Dijkstra de eindstreep niet en dus eindigde VVO met acht man.

 

Commotie alom dus op De Voscuyl en reden genoeg om na te praten met doelman Van der Sten en Leiden-trainer Filippo. Eerst de winnende coach. ,,Het was bizar wat er allemaal gebeurde tussen de zestigste en negentigste minuut. De irritatie liep hoog op bij de thuisploeg, maar dan vooral onderling. Ik kan niet zeggen dat het gemeen was, verre van. Eerst naar het begin maar even. Wij hadden een dramatische start. Zij dicteerden en op de bank hadden we er geen best gevoel bij. Gelukkig kwamen we na een minuut of twintig beter in de wedstrijd. Alex kreeg wat kansen en na een prima actie van Kevin (te Hennepe, red.) was het raak. Vanaf dat moment kregen wij het idee dat we met een fraai resultaat huiswaarts zouden kunnen keren. Vooral omdat het bij hen opeens veel minder liep. Na de pauze kregen we dus de kans via een strafschop om hun gelijkmaker weer weg te poetsen, maar in plaats daarvan kwamen zij op voorsprong.”

 

Vervolgens werd het per minuut hectischer en keerde het tij alsnog voor VV Leiden. ,,Hun 2-1 kwam overduidelijk voort uit een handsbal. Daarna kregen wij weer een pingel en dat was een goedmakertje. Dat viel niet goed bij Oegstgeest en wij kregen vervolgens grote kansen via Alex en Bas Middelkoop. We leken te stranden bij 2-2, maar in de laatste tellen viel ons doelpunt toch nog. Bas van de Berg pompte een vrije trap de zestien in en vanuit de kluts scoorde Stanley. Heerlijk natuurlijk. Zij speelden toen al met acht man. Het mag duidelijk zijn dat deze driepunter heel belangrijk is, want elk punt hebben wij broodnodig. Dit geeft de burger weer moed en we hebben weer aanknopingspunten. We leven nog.”

 

Thomas SteenOegstgeest heeft geen degradatiezorgen, maar het seizoen zit er eigenlijk wel op. Tot groot ongenoegen van doelman Van der Steen (foto). ,,We gaan nog een grijze reis tegemoet. Ik vind dat we dat onszelf moeten verwijten. We hebben dit seizoen even mee gedaan, maar als het echt moet dan geven we niet thuis. We geven negen punten weg aan ploegen die onder ons staan. Dan doe je iets niet goed. We hebben de grootste moeite om het spel te maken. Vaak zijn we wel beter, maar we scoren niet. Eigenlijk heel gek, want er wordt prima getraind. We moeten er alles aan doen om de neerwaartse spiraal te keren. We doen het natuurlijk niet moedwillig, maar ik wil mijn laatste wedstrijden als keeper wel op een positieve manier afsluiten.”

 

Van der Steen stopt na acht seizoenen Oegstgeest, omdat hij geen zin meer heeft om te trainen. Met een zware en fysieke baan doordeweeks is het mooi geweest voor de ex-doelman van RCL en VV Leiden. Van de resterende duels mist hij er nu zeker één vanwege zijn rode kaart. ,,Ik had ooit een keer rood gekregen, maar dat was in de jeugd. Dat ik geel zou krijgen en een penalty tegen kon ik begrijpen, want ik nam de speler mee in mijn actie. Maar er stond nog een verdediger op de doellijn, dus rood leek mij erg overdreven. Maar ja, wat doe je eraan. Wij scoorden een doelpunt na een handsbal en zij kregen een tweede penalty die kant noch wal raakte. De rode kaart voor Frank Bergers was denk ik ook wel zwaar. Enkel de beslissing om Roy eruit te sturen, was gegrond. En als de scheidsrechter het niet had gedaan, had hij van mij rood gekregen. Dat was pure frustratie. Maar wat ik al zei, verder was het gewoon een sportief duel. De meeste spelers kennen elkaar.”

 

Dat er voor Oegstgeest niets meer te halen valt is een gegeven, maar trainer Rob van den Wijngaard zal volgende week flink moeten puzzelen. ,,Er komen dus nu drie schorsingen aan en er zijn er een paar een weekend weg. Dus de spoeling wordt dun. Toch wil ik nog zo hoog mogelijk eindigen. Enkel missen we al een tijdje het heilige vuur en dat moet snel terugkomen.”