Krijgt FC Rijnvogels dit keer het Amsterdamse WV-HEDW wel op de rug? Levert de volgende derby na die van afgelopen weekend, dit keer Voorschoten’97 tegen RCL, andermaal tumult op? Blijft het zwaar gehavende GHC op de been in Hoorn bij een sterke tegenstander? En voor wat betreft de zondag; is FC Boshuizen in staat de eerste uitzege in de wacht te slepen? En wat levert een streekderby op in de eerste klasse? Komt de zondagtak van Voorschoten’97 verder in de problemen? Een rondje langs de velden derhalve.

ZATERDAG 25 JANUARI

VOORSCHOTEN ’97-RCL

Door de 1-3 zege op GHC ontsteeg Voorschoten ’97 de zogenaamde bibberzone en klom op naar de zevende plek. Op weg naar een stekkie bij de eerste vijf of mogelijk meer zoals trainer Marcel de Hoogt stiekem hoopt? De revanche op GHC in ‘een vervelende derby’ lijkt in ieder geval een stap in de goede richting. Opponent RCL daarentegen kan nog wel een beetje lucht gebruiken. Tegen Forum Sport kwam het tot 2-2 maar dat ene puntje – waar trainer Ben Kottenhagen overigens mee kon leven – zette niet al te veel zoden aan de nog gammele dijk. In het eerste treffen op De Bloemerd gingen de rood-witten met 2-4 de bietenbrug op dus zullen er ongetwijfeld revanchegedachten bij de Racing leven. Maar om de groen-gelen op het eigen Adegeest klop te geven is voorwaar geen sinecure. Zeker niet omdat het team de stijgende lijn te pakken heeft. Mede omdat het nog volop in de tweede periode meedraait (FC Rijnvogels heeft de eerste al in de knip) zal het een zware kluif voor de Leiderdorpers worden. De thuisclub lijkt derhalve favoriet. Vorig seizoen werd het niet minder dan 4-1, maar die uitslag was nogal uit zijn verband getrokken.

WV-HEDW-FC RIJNVOGELS

De hervatting na de winterstop is voor de Rijnvogels gunstig uitgepakt met een 2-0 overwinning op het lastige DSO. Aanstaande zaterdag zal in Amsterdam op een steenworp afstand van waar ooit het befaamde Ajax-stadion De Meer was, de bal tegen WV-HEDW aan het rollen worden gebracht. De bal die dit seizoen voortvarend de goede kant op rolt voor de Vogels.
In de heenwedstrijd op de Kooltuin werd het destijds nog één van de mindere potjes van de Vogels. Zij hadden de officiële opening van het kunstgrasveld wat meer glans kunnen geven door van de Amsterdammers te winnen. De teller bleef echter op 1-1 steken. Het was van de zijde van de hoofdstedelingen een goede wedstrijd en menigeen dacht dat dit team wel eens mee zou kunnen gaan draaien in de kopgroep. Maar deze visie bleek onjuist want zij spelen tot op heden een bescheiden rol en scoren wisselvallige uitslagen. Zo verloor het bijvoorbeeld thuis van Aalsmeer en van DSO maar wist het stadgenoot en tot op heden enige concurrent van de Rijnvogels, Swift, met 2-0 te kloppen. Zo zie je maar hoe vreemd het spelletje soms kan zijn. Afgelopen weekend won het team met 0-1 bij het BVCB van Edwin Vurens en kwam dus goed uit de winterstop. Een signaal voor de mannen van Hein van Heek om de komende klus ook uiterst serieus aan te pakken. Hein liet zich in de pers terecht ontvallen dat “we nu vooral tegen ons zelf spelen”. Het is klare taal en een waarheid als een koe. Want ondanks de riante voorsprong zullen de mannen zich voor elk duel weer moeten oppeppen om tot het gaatje te gaan. Lukt het niet met prachtig voetbal zoals in de eerste helft tegen DSO dan zullen de mouwtjes moeten worden opgestroopt. Want 100% inzet als het even tegen zit, blijft immer de basis waarop succes kan worden gebouwd.

ZWALUWEN ’30-GHC

De vraag is of GHC de nasmaak van een onprettig treffen met buurman Voorschoten ’97 heeft verwerkt. Een, in elk geval volgens eigen zeggen, overwegend beter Groene Hart Combinatie liep in het Voorschotense mes en dit liet, behalve de wond van een 1-3 nederlaag, nog meer littekens na. Michael de Roode en Elmer Weekhout mochten- zeg maar moesten – vroegtijdig de kwaliteit van het douchewater testen. Maar goed, wegspoelen en de blik op zaterdag richten als het team van Dennis Olman de verre trip naar Hoorn wacht. Daar zal het de strijd moeten aanbinden met Zwaluwen ’30, zonder niet alleen De Roode en Weekhout maar ook zonder andere geschorsten Martijn van Leeuwen en Tim Gonlag, dat thuis moeilijk te kloppen is. Sterker nog, tot op heden nog geen enkele nederlaag leed. Het lukte alleen WV-HEDW om er een gelijkspel uit het vuur te slepen. Dus kunnen de mannen aan de bak. Met in het achterhoofd ongetwijfeld de gedachte dat het in de heenwedstrijd op De Vliet met 2-0 de baas was over de Noord-Hollanders. Mogelijk een houvast om toch onbevangen de strijd aan te gaan en de vierde plek te koesteren.

ZONDAG 26 JANUARI

ALPHENSE BOYS-UVS

Een alleraardigst affiche. Twee streekgenoten die graag hun positie in de subtop willen handhaven, c.q. verbeteren. Beide equipes droogden hun tegenstander van afgelopen zondag behoorlijk af. De Boys lieten geen spaan heel in Heenvliet en vernederde PFC met een zevenklapper, 1-7. De mannen van scheidend trainer Paul van der Zwaan hadden in de Kikkerpolder een walk-over tegen het laag genoteerde Poortugaal. Het schoot het halve dozijn vol zonder een tegentreffer te dulden. Niels van den Burg keerde zelfs nog een strafschop van de kansloze opponent. Een leuke opsteker na een prima optreden. Op sportpark De Bijlen wacht echter een opponent van een zwaarder kaliber. De thuisclub wil zo graag weer het stapje omhoog maken waaruit het vorig seizoen na ongeregeldheden door de KNVB werd uitgeknikkerd. Tot op heden lukt dit nog niet. UVS wil in haar honderdjarig bestaan graag een cadeautje aan zichzelf aanbieden. De stap naar de hoofdklasse. Een rechtstreekse stap zit er vooralsnog niet in, maar de tweede periode – en eventueel de derde- bied(t)(en) nog volop perspectieven. De opgave lijkt zwaar en het wordt afwachten wie in deze strijd uiteindelijk de langste addem heeft. Op papier lijken de teams aan elkaar gewaagd. De beide frontlinies in ieder geval wel. De blauw-witte defensie daarentegen moest meerder malen het hoofd buigen. Desalniettemin met opgeheven hoofd richting Alphen aan de Rijn met het gegeven dat de thuiswedstrijd met 1-0 werd gewonnen.

DE ZOUAVEN-FC BOSHUIZEN

De door de vele nederlagen ‘geplaagde’ geel-blauwen leken afgelopen zondag tegen De Dijk weer eens een puntje binnen te slepen. Helaas ging deze illusie kort voor het scheiden van de markt in rook op. Het had iets dichter bij het verliezende RKAVV en DOSKO kunnen kruipen. Tegen de tegenstander van komende zondag, subtopper De Zouaven, lijkt dit een hele zware kluif te worden. Het team uit Grootebroek behoort tot de titelfavorieten. Ga er maar aan staan. In hoeverre heeft de nieuwe trainer Stefan Roodakkers zijn jongens op de rails? De trainingsopkomst is in ieder geval stukken beter geworden, zo schreef het Leidsch Dagblad. Het begin van de kentering die hard nodig is om de dreigende degradatie misschien nog te ontlopen? Het zou zo maar kunnen. Alles kan tenslotte in de voetballerij, zo bewees ook het verleden van de Leidse formatie. In de heenwedstrijd werden, middels een 1-1 gelijkspel, de Noord-Hollanders in bedwang werden gehouden. Mogelijk is dit een handvat voor de kadebewoners om met geloof in een goed resultaat de strijd aan te binden. De tegenstander is thuis in elk geval niet ongenaakbaar. Drie tegenstanders gingen er al met de volle buit vandoor. Kan de FC in het land van de rode, witte, groene- en boerenkool de gastheren een kooltje stoven?

GONA-VOORSCHOTEN ‘97

Het ontwaken uit de winterslaap is de mannen van trainer Mo Bougrine niet goed af gegaan. Daar waar de punten onderhand broodnodig worden lieten zij zich op Adegeest de kaas door Foreholte met 1-2 van het brood eten. Met een lege maag en lege handen bleven zij dus achter. Hoog tijd voor weer eens een winstpartijtje. Maar of nu tegenstander GONA die ideale opponent is om drie punten aan het te magere totaal van veertien toe te voegen, is nog maar de vraag. Weliswaar werd in het eerste treffen GONA op 2-2 gehouden maar de Hagenaars (of zijn het Hagenezen?) zijn in de achtervolging op de top drie. Bovendien leden zij op eigen bodem slechts één nederlaag dus de statistieken wijzen uit dat het op voorhand geen simpele klus wordt. Maar ook moeilijke klussen worden regelmatig op de groene mat geklaard. Waarom zouden de Voorschotenaren hiertoe ook niet in staat zijn? Het is een must om de vierde overwinning van het seizoen te boeken. Bij een nederlaag of remise wordt het allemaal wat zorgelijker. Een een-na-laatste stek zou zelfs het gevolg kunnen zijn.