Tweewekelijks publiceert Tom Mentink de rubriek Van Amateur naar Prof. Daarin gaat onze verslaggever op afstand de nationale en internationale velden langs om te zien hoe het onze regionale spelers vergaat. Recent maakte Lucas Woudenberg zijn debuut bij Feyenoord. Hij kwam uit voor VV Zwammerdam, een club die door Leidenamateurvoetbal.nl wordt gevolgd (zaterdag,3A). Tijd om hem in de schijnwerpers te plaatsen.

Opvallend mag het genoemd worden. Je debuut maken in de hoofdmacht van Feyenoord en dan wel meteen in de Europa League. In de onlangs gespeelde wedstrijd uit bij het Belgische Standard Luik was het dan zover voor de twintigjarige verdediger.Woudenberg speelde zelfs de volledige wedstrijd en ook nog eens naar behoren. Onze verslaggever Sergio Rademakers zocht Lucas op om zijn voetbal loopbaan in kaart te brengen.

Lucas vertelt:,,Ik ben als voetballer begonnen bij VV Zwammerdam. Als tweedejaars E-speler klopte Feyenoord aan voor mij. Ik hield toen al van het spelletje en had mee gedaan aan de talentendagen bij Feyenoord. Daar viel ik op en vanaf dat moment ben ik terecht gekomen in de jeugd. Vervolgens heb ik daar de hele jeugd doorgelopen en ben daar met de C1, B1 en A1 kampioen geworden. In de jeugd speelde ik regelmatig linkshalf maar al gauw werd duidelijk dat ik beter uit de voeten kon op de linksbackpositie.”

Lucas Woudenberg

De sympathieke jonge verdediger vervolgt: ,,Als klein jongetje droomde ik ervan om te mogen spelen voor Feyenoord 1. Dat die droom werkelijkheid werd, is fantastisch. Ik heb veel geïnvesteerd op trainingen en gelukkig is dat opgevallen . Dat je dan je officiële debuut maakt in het eerste in de basis, nota bene in een Europa League duel had ik nooit durven dromen. Of ik ervan genoten heb? Zeker weten. We speelden sterk en hadden de regie in handen. Het thuispubliek was helemaal stil. Na die wedstrijd stond mijn telefoon roodgloeiend. Tekstberichten, telefoontjes en ga zo maar door. Binnen no-time was mijn batterij leeg.”

Op de vraag hoe hoog Lucas de lat legt voor zichzelf antwoordde hij als volgt: ,,Het is zaak dat ik een vaste waarde word. Ik realiseer me dat dat alleen kan door hard te werken en veel in jezelf te investeren. In het profvoetbal ligt de lat erg hoog en ik wil die grens opzoeken en iedere dag beter worden.”

Over het verloop van het resterende seizoen en de Europa League kraker tegen AS Roma is de verdediger resoluut: ,,Toen het seizoen begon had niemand verwacht dat wij eerste zouden worden in de poulefase van de Europa League. Tegen Sevilla hebben we laten zien dat we voor niemand bang hoeven zijn. We kunnen dus mee op een zeker Europees niveau. Dan spreekt het toch voor zich dat wij ook het niveau hebben om voor de landstitel te gaan. Op die twee fronten doen we volop mee en blijven we strijden.”

De Dammenaar is overigens nog steeds actief bij zijn oude liefde VV Zwammerdam: ,,Ik heb er veel lol in om bij VVZwammerdam de B-junioren te trainen. Ik breng graag mijn passie voor voetbal over op deze jongens. Uiteindelijk is het bij mij toch ook zo begonnen!”

Onze gehele redactie wenst Lucas heel veel sportief succes toe in zijn verdere loopbaan. Uiteindelijke hopen we hem als vaste waarde bij Feyenoord en het Nederlands elftal te mogen aanschouwen. VV Zwammerdam is even zo goed nu al trots!