header voorbeschouwingVoorbeschouwing 5 (Zwammerdam, 3e klasse, za)- Over de voorbereiding kunnen ze bij Zwammerdam tevreden zijn. De ploeg van Rob de Lange zet prima resultaten neer en het lijkt erop dat de tegenstanders in 3A op zaterdag rekening moeten houden met de club die slechts een kilometer of twintig van Leiden af gelegen is.

De Lange gaat zijn tweede seizoen in en eist ook wat meer van zijn manschappen. ,,Deze club heeft enkele jaren terug degradatievoetbal gespeeld, maar vorig seizoen werd het een subtopper. We moeten nu in staat zijn om een stabiel jaar te draaien en een positie bij de eerste vijf moet niet onmogelijk zijn. Promotie naar de tweede klasse is teveel gevraagd, maar de groep moet wel het bewustzijn hebben dat er genoeg potentie is. Enkel hoop ik dat ik zo zoetjes af kom van het feit dat er bijna elke week spelers weg zijn voor uitjes. Natuurlijk is dit een dorpsclub en staat gezelligheid bovenaan, maar dat plezier moet ook gekoppeld kunnen worden aan het aangaan van verplichtingen als je in een eerste elftal zit. Vorig seizoen hebben we daardoor steken laten vallen en dat is zonde.”

Als voetballer heeft hij jaren gespeeld bij Alphense Boys en Alphen, als trainer viel hij vooral op door zijn successen met de B1 en A1 (2e divisie) van ARC. In het voorjaar van 2013 volgde hij onverwacht als interim-trainer Ron van den Berg bij toen nog hoofdklasser ARC 1 op. Met Zwammerdam, ook wel Damme, werd hij vorig seizoen zevende. Op de ranglijst in de buurt van clubs als Oegstgeest en DoCoS.

,,Het team is veelal opgebouwd uit jongens die eerder in de A-jeugd of het tweede speelden en we hebben wat versterkingen binnen. Al met al zit er best potentie in deze groep en dat moeten ze ook zelf zien. We hebben vijf spelers van boven de 25 jaar en voor het overige is het hoofdzakelijk jong en gretig. De club gaat ook starten met onder 23 en dat vind ik een goede zaak. Ook zit er jeugd aan te komen en ik denk dan ook dat de toekomst er hier goed uitziet.”

Bescheidenheid viert hoogtij bij de trainer, die in de veronderstelling is dat zijn ploeg misschien wel start tegen de favoriet. ,,We starten tegen UVS en daar hoorde ik van dat ze jongens hebben lopen die op zondag hebben gespeeld en dus hoger. Ach, die kunnen we dan maar gehad hebben. Het is zonder meer een interessante poule met veel tegenstanders die we kennen, maar je moet elk jaar maar weer zien wie er sterker of zwakker op zijn geworden. Voorlopig kijk ik in de eigen keuken en heb ik vertrouwen in mijn eigen ploeg. Resultaten in augustus zijn niet altijd veelzeggend, maar het loopt in elk geval vrij redelijk. Het is mijn taak om er voor te zorgen dat de spelers plezier hebben en om die potentie eruit te laten komen. Er staat een leuk team en soms weten ze dat zelf niet. Daar wordt het tijd voor. We mogen best ambitieus zijn.”

De eerste tekenen zijn in elk geval positief te noemen. Met twee bekerzeges, gisteravond ruimschoots op ESTO, liet Zwammerdam al zien dat het menens is. Streekgenoten Kagia, Oegstgeest, LSVV’70, Koudekerk, Roodenburg, DoCoS en UVS zijn gewaarschuwd.