ts-sjzSJZ boekte zondagmiddag een uiterst kostbare zege op het Rotterdamse NOC Kralingen. In een zinderende wedstrijd wist de formatie van scheidend trainer Ronald Rosdorff een 1-3 achterstand om te buigen en zo een goede uitgangspositie te creëren voor de return van volgende week. De inzet is een plek in de derde klasse. Invaller Joost Spierenburg uit het vijfde elftal stal de show in de slotfase door een goal en een assist die leidden tot de 4-3 overwinning.

De zon strekte zich rijkelijk uit over Sportpark Haasbroek en zo ook op het lachende gezicht van SJZ-middenvelder Frank Willemse na afloop. ,,We hebben vandaag eindelijk laten zien dat we kunnen knokken,” stelt Willemse (24). ,,Ik merk wel dat ik op m’n laatste benen loop, dat geldt voor iedereen. Maar we reizen nu in ieder geval vol vertrouwen af naar de wedstrijd van volgende week.”

SAM_3771

Aan vechtlust ontbrak het SJZ inderdaad niet. De bezoekers uit Rotterdam hadden in hun tweede periode (4e klasse) geen wedstrijd verloren en mochten daardoor opdraven voor het tweeluik met SJZ. Lange tijd zag het er gezien het scoreverloop niet uit dat de ongeslagen status van NOC in de tweede seizoenshelft zou worden doorbroken. Totdat Rosdorff ruim tien minuten voor tijd de 29-jarige Joost Spierenburg in het veld bracht.

,,Op het moment dat ik erin werd gestuurd, was mijn opdracht om acties te maken en voorzetten te geven,” vertelt het goudhaantje van SJZ. Na tien jaar in het eerste elftal van SJZ te hebben gevoetbald, koos Spierenburg (29) er afgelopen zomer voor om gas terug te nemen en bij vrienden in het vijfde van SJZ te gaan voetballen. ,,In de afgelopen jaren heb ik een aantal forse blessures opgelopen, daar had ik geen zin meer in. Maar als het eerste me nodig heeft, zoals vandaag, dan kan ik nog wel eens een uitzondering maken,” aldus Spierenburg.

Bij het eerste het beste balcontact van Spierenburg, ontstond direct groot gevaar. De linksbuiten trof de buitenkant van de paal met een laag schot, waarna de rebound voor open goal niet besteed was aan teamgenoot Fred de Koning. Even later had Spierenburg vrije doortocht richting het NOC-goal en was het wel raak. De stand werd op dat moment gelijkgetrokken, maar had al lang in het voordeel van SJZ moeten staan. ,,We hebben ons niet gek laten maken en zijn de hele wedstrijd blijven voetballen. Iedereen had vertrouwen in een goede afloop,” weet Spierenburg, die het vertrouwen hoogstpersoonlijk omzette in de overwinning. Na zijn treffer leverde hij één minuut voor het einde een afgemeten voorzet af die door de linksvoor van NOC Kralingen snoeihard in eigen doel werd geknikt.

SAM_3767

,,Die laatste treffer kwam dan misschien wat gelukkig tot stand, de zege is volgens mij volledig terecht,” aldus de gegronde mening van Frank Willemse, die als belangrijke schakel tussen verdediging en aanval fungeerde. SJZ was de hele wedstrijd voetballend de baas op het veld. NOC was louter gevaarlijk bij standaardsituaties. Alle drie de treffers vloeiden dan ook voort uit vrije trappen.

Bij de tweede, en met name de derde tegentreffer ging SJZ-keeper Patrick de Jong flink de mist in. ,,Onze keeper redt normaal gesproken ons, nu redden wij hem,” reageert Willemse gevat. Mede door de flaters van De Jong keek SJZ binnen een kwartier al tegen een 1-3 achterstand aan. ,,We beginnen gewoon weer op 0-0, dacht ik in mijn hoofd. Vol er tegenaan gaan. In principe hebben we een heel goed team, alleen moeten we soms meer een eenheid vormen in het veld. Vandaag konden we laten zien waar we toe in staat zijn, we hebben er met z’n allen voor gevochten.”

De woorden van Willemse werden onder toeziend oog van Rob van den Wijngaard, die volgend jaar de leiding heeft bij SJZ, onderstreept. Beide ploegen wilden wel voetballen, maar SJZ was de enige van de twee die dat daadwerkelijk kon. SJZ lijkt te beschikken over een redelijk uitgebalanceerd elftal, waarin jonge talenten als Daan Hoogbruin (19) en Nils Slingerland (20) het fundament vormen voor de toekomst.

Komende zondag zal SJZ de klus moeten klaren, tijdens het weerzien met NOC, uit in Rotterdam. De tendens van het seizoen is dat SJZ op vreemde bodem het standaard lastig heeft. Slechts drie punten, uit drie gelijke spelen, veroverden de troepen van Ronald Rosdorff in de derde klasse. Die negatieve trend brengt Willemse echter niet van de wijs, blijkt uit zijn afsluitende woorden. ,,Ik heb geen flauw idee waar het aan ligt, maar ik heb zo het gevoel dat dit de eerste uitoverwinning gaat worden.”

Opstelling SJZ: De Jong; Hulsbos, Versteden, Bos, Slingerland (78. Spierenburg); Willemse (90. Versteegen), Sleijser, Van der Meer; De Koning, Coret, Hoogbruin.

Scoreverloop:

‘1 0-1 Morret, ‘8 0-2 Smulders, ‘9 1-2 Van der Meer, ’12 1-3 Smulders, ’23 2-3 Coret, ’83 3-3 Spierenburg, ’89 4-3 Vegas Morales (e.d.).

 

Note redactie: aangezien er diverse clubs wegvallen in de zondagcompetitie is het schema van de nacompetitie aangepast. Dit betekent dat SJZ komende zondag al de finale speelt en dus niet nog daarna twee wedstrijden behoeft af te werken.