Derde klasse A (zaterdag)- Het laatste half uur van Zwammerdam tegen Roodenburg was knetterend en zinderend. Tot dan toe was het redelijk gezapig geweest. Uiteindelijk boog de gastheer een 1-2 achterstand om naar 3-2.

 
De rode kaart voor Mohammed Elhamami, die zelf op fraaie wijze de 1-2 op zijn naam had gebracht, was het keerpunt. Met al geel op zak maakte hij een even domme als onnodige, harde overtreding op de helft van Zwammerdam. De scheidsrechter kon niet anders dan hem van het veld te sturen. Ook trainer Henk Buyn had hem nog wat onaardigs te melden. Terecht, want Roodenburg stond op dat moment met 1-2 voor en spelen met tien man kon voor de tegenstander wel eens het sein zijn om eens flink de beuk erin te gooien.

04_VVZ_Roo_3_2 (Kopie)

Dat gebeurde dan ook en de laatste dertig minuten lieten een meeslepend voetbalgevecht zien.
De Leidenaren vochten als leeuwen om minimaal een punt mee naar huis te nemen. De beide spitsen Abdel Elbaroudi en Sipan Khalid werkten zich een ongeluk om het, ondanks de numerieke minderheid, de Zwammerdamse defensie lastig te maken. Erwin Verkuijlen was het verlengstuk van de trainer op het middenveld en later wat meer terug. Hij onderschepte ballen, temporiseerde en wist bijna altijd toch een vrije man te vinden.

10_VVZ_Roo_3_2 (Kopie)
Zwammerdam trainer Rob de Lange besloot alles op alles te zetten en wisselde drie keer. Zijn ploeg begreep uitstekend hoe men een tegenstander met een man minder moest bestrijden. De bal bleef over de grond rondgaan en het geduld werd bewaard. Dat betekende dat de flanken benut werden en dat de ballen niet zinloos hoog voor de pot werden gegooid. Dat spel werd twintig minuten voor tijd beloond. Invaller Maarten van Riessen kopte een strakke voorzet uitstekend in en liet zo de 2-2 aantekenen. De druk op het doel van de gasten werd zo mogelijk nog groter. Roodenburg deelde af en toe speldenprikjes uit via de onvermoeibare Khalid en Elbaroudi.

 
Beide partijen vochten voor wat ze waard waren en het leek er tot diep in blessuretijd op, dat de ploegen kregen wat ze verdienden: een punt. In de tiende minuut van die extra speeltijd sloot Kevin Bergshoeff zijn uitstekende tweede helft af met een goede actie op links langs de zijlijn. Zijn voorzet werd in het doel gegleden door opnieuw Van Riessen. Dolle vreugde en diepe teleurstelling op het veld kwamen samen.

16_VVZ_Roo_3_2 (Kopie)
Nog was de koek niet op, want er stonden nog eens vier minuten tijd op de klok vanwege allerlei oponthoud. Roodenburg was echter niet meer bij machte er een slotoffensiefje uit te persen en kon keeper Mike Armitage- die zijn schorsing van acht duels zag vervallen- dankbaar zijn dat hij zijn doel verder schoonhield met een paar prima reddingen.

 
Abdel Elbaroudi was natuurlijk een zeer teleurgesteld man na afloop. ,,Wát een domper! We staan met 1-2 voor en er is voor ons weinig aan de hand. Ik miste zelfs een honderd procent kans op de 1-3 en dan nemen we de punten mee naar Leiden.” Elbaroudi ziet de rode kaart als keerpunt. ,,Met tien man werd het heel lastig. Ik wisselde in de spits steeds met Khalid, maar je bokst steeds tegen te veel tegenstanders aan.” Kort na het begin leek het erop dat hij het veld moest verlaten na een botsing met de keeper. ,,Ik werd aan mijn enkel geraakt, maar kon gelukkig verder. Dat ik ons eerste doelpunt maakte was toen leuk, maar nu hebben we er niets meer aan.” Elbaroudi doelde op het openingsdoelpunt waarbij hij liet zien rapper te zijn dan zijn directe tegenstander en de uitlopende keeper verschalkte met een mooie lob. Al zijn inspanningen en dat van zijn teamgenoten waren uiteindelijk voor niets geweest.

20_VVZ_Roo_3_2 (Kopie)
Heel andere emoties bij centrale verdediger van Zwammerdam Jeroen van Dorp: ,,Te gek natuurlijk om toch nog die drie punten binnen te slepen. In de eerste helft hadden we het heel moeilijk tegen hun snelle spitsen. Die wisten goed de ruimte vinden tussen onze defensie en keeper. In de tweede helft pakten we dat veel beter aan. We speelden goed voetbal en bleven dat ook tot het einde doen. Het was veel beter dan vorige week.” Van Dorp vond niet dat de rode kaart de ommekeer betekende. ,,We hadden het gevoel, dat het goed zou komen. Daar had een man meer situatie niets mee te maken. Steeds bleven we na rust ons koppie gebruiken en je ziet waar dat toe leidde. We houden nu aansluiting met de subtop.”

 
Het laatste woord was voor invaller Maarten van Riessen: ,,Twee weken geleden getrouwd, vandaag een half uurtje invallen en twee keer scoren; ik heb mindere periodes gehad in mijn leven.” Hierna haastte hij zich naar zijn teamgenoten, ongetwijfeld om een feestje te vieren. Wat een slot voor de thuisclub!

 
Zwammerdam – Roodenburg 3-2. 31. Albaroudi 0-1; 40. El Mariami 1-1; 42. El Hamami 1-2; 78. Van Riessen 2-2; 90. +10. Van Riessen 2-3. Scheidsrechter: Lingen. Toeschouwers: 75.

 
Zwammerdam: Van Valen, Van Asselt, Van Dorp, Noorlander (70. De Bruin), Kwakkenbos (75. Van den Berg), Lars Kremer, El Mariami, Schmand, Toine Kremer, Peters (70. Van Riessen), Bergshoeff.
Roodenburg: Armitage, Bouchnafa (72.Ouwerkerk), Van Kooperen, Fleuren, Van Hooidonk, Koelink, Khalid, Kalngu, Elhamami, Verkuijlen, Elbaroudi (90.Lancel).

Foto’s: met dank aan Jaap Peters.