voorbeschouwing derde klasseNiet minder dan zes clubs uit 3A komen zaterdag uit in Leiden. Het gaat om drie inhaalduels, waarbij niet enkel drie Leidse clubs betrokken zijn, maar ook Kagia uit Lisserbroek, SEV uit Leidschendam en Sportief uit Noorden.

Om twaalf uur is het eerst de beurt aan LSVV’70, dat zoals bekend de thuiswedstrijden afwerkt bij Lugdunum. De mannen van LSVV speelden afgelopen weekend gelijk bij DoCoS. Zeker voor rust hadden de gasten het beste van het spel, maar scoren gaat LSVV al het gehele seizoen niet goed af. Enkel Sportief scoorde minder tot nu toe. De Leidse studentenvoetbalvereniging schoot weinig op met het punt en staat nog steeds op een p/d-plek. Toch is het verschil met de eerstvolgende plaats slechts twee punten, hoewel Lugdunum, want daar hebben we het over, een duel minder speelde en nog twee keer inhaalt. Tegenstander SEV was lange tijd de te kloppen ploeg, maar de Leidschendammers boerden maar een puntje uit de laatste vier wedstrijden en zagen DWO weglopen. Eerder dit seizoen werd het 5-2 voor SEV, maar wellicht kan LSVV profiteren van de malaise bij de huidige nummer twee.

Om half drie trapt Lugdunum af voor het treffen met Sportief. Zoals gezegd moeten de kikkers ook nog inhalen tegen Oegstgeest, omdat dit duel j.l. zaterdag tot een ieders verbazing werd afgelast. Voor nu staat eerst de ploeg uit Noorden op het menu en het belang van die wedstrijd mag duidelijk zijn. Oosterheem (met elf punten) en Sportief (12 punten) lijken af te stevenen op rechtstreekse degradatie, maar Sportief lijkt zich nog niet gewonnen te geven. Onlangs werd van SEV gewonnen en DWO moest in de voorbije speelronde tot het uiterste gaan om aan de goede kant van de score te blijven (3-2). Mocht Sportief winnen in Leiden dan zal Lugdunum zich moeten gaan opmaken voor een zenuwslopend slot van de competitie. Weet de formatie van Hennie de Klerk de punten in eigen huis te houden dan is een directe gang naar de vierde klasse niet echt meer aan de orde, maar zal het enkel nog met LSVV’70 moeten afrekenen of hooguit een herboren Oosterheem. Lugdunum won eerder met 1-6, maar voor 1-0 zal nu vast ook worden getekend.

Docos_elftalfoto_featured
Komt er weer een feest voor DoCoS aan of heeft Kagia lak aan de Leidse aspiraties ?

Een kwartier vroeger dan Lugdunum wordt er in de Mors afgetrapt voor de streekderby tussen DoCoS en Kagia. De gasten deden de voorbije maanden regelmatig prima zaken en leken af te koersen op de koppositie. Toen het moment daar was, lieten de manschappen van Jerry Ubink het evenwel plotsklaps afweten. Bij Roodenburg werd met 2-0 verloren. Dat werd nog niet als een ramp gezien, omdat Roodenburg op goede dagen uitstekend voor de dag kan komen en niet voor niets meestrijdt in de strijd om de derde periode. Het daarop volgende gelijkspel tegen Oosterheem werd door de oranjehemden gezien als een nederlaag. Vlak voor tijd werd de bevrijdende 1-0 op het scorebord gebracht vanaf de kalkstip, maar alsnog kwam de gedoodverfde degradant op gelijke hoogte. Ubink had er j.l. zaterdagavond geen goed woord voor over en baalde als een verliefde puber met lustgevoelens die net was afgewezen door zijn gedroomde minnares. Kagia is dus achterop geraakt en het is nu de vraag of de schade nog te repareren is. Of zal Kagia zich moeten verzoenen met een plek in de nacompetitie. Of erger; is de plaatselijke trots in Lisserbroek klaar na zesentwintig wedstrijden? Die vraag kan ook worden gesteld voor wat betreft DoCoS. De nieuwkomer in de derde klasse maakte de voorbije maanden de nodige indruk en speelde zich veilig. Een hoge klassering lijkt er niet in te zitten, maar dat mocht ook niet worden verwacht. Door een voortreffelijke tussensprint lonkt er evenwel een prijs en daar gaat het al weken over bij de ploeg van Joop Lankhaar. Komende zaterdag zal een punt volstaan om de openstaande tweede periodetitel te pakken. Het spreekt voor zich dat winst meer dan genoeg is. In dat geval eindigt DoCoS met 22 uit 9 als winnaar van de tweede periode en dat zou een meer dan knap staaltje zijn van de overwegend jonge ploeg. Voor beide teams valt er dus iets te halen en, zonder andere wedstrijden tekort te willen doen, we mogen dus spreken van de topper van de dag.