Vierde klasse A (zondag)- Vorige week werd Leidsche Boys vernederd door het niet eens imposante Hillegersberg en daalde de stemming aan de Vliet naar een nulpunt. Een week later ziet de wereld er opeens anders uit. Warmunda, dat vooraf net wat hoger stond in de rangschikking, werd eenvoudig met 0-4 aan de kant gezet. Raymond van Es, voor het eerst er weer bij na een operatie, had er wel verklaringen voor.

,,We hadden de afspraak gemaakt om Warmunda meteen bi de strot te pakken en niet meer los te laten. Dat is ook gelukt. Voor rust kwamen er geen goals uit voort, maar dat had eigenlijk wel gemoeten. In die fase waren we te gehaast. Na de rust deden we dat wel goed en ik denk dat Warmunda er genadig vanaf kwam met deze uitslag.”

Van Es moest alle voorgaande wedstrijden vanaf de kant bekijken, omdat hij lange tijd met maagklachten rondliep en daaraan ook is geopereerd inmiddels. ,,Klopt. Op 3 oktober ben ik geopereerd in Utrecht. Eerst liep ik bij het Rijnland ziekenhuis, maar daar kwamen ze er niet uit. Uiteindelijk bleek het om een infectie te gaan en nu ben ik weer klachtvrij. Heerlijk, om weer te ballen. Ik had er pas een training op zitten, maar met de trainer sprak ik af om te zien hoe ver ik het zou kunnen halen. Eigenlijk is het mij enorm meegevallen. Ik heb de wedstrijd uitgespeeld en qua fitheid ben ik niet ontevreden. Als ik geen terugslag krijg, ben ik er nu dus weer bij.”

En dat laatste scheelt een slok op een borrel. Van Es is de regisseur bij Leidsche Boys en in tegenstelling tot een week terug liep het nu wel crescendo. ,,Wij hebben een ploeg met spelers met een vrij grote mond. Als het dan niet loopt, begint het gemekker en het wijzen naar anderen. Ik had de rol om het team aan de hand te nemen en dat is prima gelukt. Er was acceptatie en dan zie je weer wel dat dit team best kan ballen. Trouwens, dat heb ik eerder ook al gezien. Bijvoorbeeld uit bij Ammerstol. En ook tegen koploper ASW deden we het aanvankelijk prima. Dus als we dit zo kunnen vasthouden dan gaan we het de tegenstanders weer lastig maken. Het scheelde ook dat de oproepbare Patrick Oomen en Stefan van der Meer erbij waren. Zij speelden een prima pot. In principe spelen ze in het derde, maar doordat we niet compleet waren hebben ze ons geholpen.”

Zoals gezegd kwamen de Boys niet tot scoren in het eerste bedrijf, maar na de 0-1 was het hek van de dam. Een strak voor gebrachte vrije trap van Van Es werd door Marko Spasic keurig in het Warmondse doel geplaatst. Even later vond Van Es dit keer het hoofd van Spasic en zijn rake knik betekende de beslissing in de vrij eenzijdige wedstrijd. Op een diepe bal rondde Ronald Bekooi vervolgens prima af en Van Es nam zelf de laatste treffer voor zijn rekening. ,,Dat was wel lekker, temeer omdat ik tussendoor een penalty om zeep had geholpen. Hoe dan ook; dit smaakt naar meer. We hebben ons prima hersteld van die zware en pijnlijke nederlaag. Daar stond al een streep onder, maar nu kunnen we ook weer omhoog gaan kijken.”

Voor Warmunda wordt het de hoogste tijd om weer terug te gaan naar de basis. Na drie wedstrijden was de ploeg van Stephan Spruijt nog koploper en zaten er al drie zeges in de tas. Vijf wedstrijden later staat de teller nog steeds op negen punten. Vijf ontmoetingen gingen achtereenvolgens verloren. ,,We knakken de laatste tijd te snel. Het wordt tijd voor de ommekeer”, aldus Spruijt.