zaterdag, mei 18, 2024
HomeZaterdagVierde klasseLaatste Leidse derby gaat verloren voor DoCoS (zo)

Laatste Leidse derby gaat verloren voor DoCoS (zo)

-

derby days stadGeheel tegen alle verwachtingen in wist Roodenburg zondag een zege uit het vuur te slepen op bezoek bij DoCoS. Met name de thuisploeg verprutste kans op kans, waardoor de score uiteindelijk nog veel hoger had kunnen uitvallen dan de 2-4 die na negentig minuten op het scorebord stond.

Roodenburg bivakkeert al tijden onderaan de ranglijst van de 4e klasse A, terwijl DoCoS voor de wedstrijd het rechterrijtje aanvoerde. In het voorgaande treffen tussen de Leidse clubs trok DoCoS de zege nog doodeenvoudig naar zich toe; 0-6. Ondanks dat de prijzen elders in de competitie worden verdeeld, benadrukte DoCoS-coach John van Berkel voorafgaand aan de laatste Leidse derby voor DoCoS-zondag, het duel ‘serieus’ te benaderen. ,,Eerlijk gezegd wil ik het niet meer hebben over de sluiting van de zondagtak, daar is al zoveel over gesproken. We willen het seizoen gewoon goed afsluiten met z’n allen. Vandaag verwacht ik een overwinning,” sprak de oefenmeester verwachtingsvol.

Aan het andere front waren de verwachtingen een stuk minder hooggespannen. ,,Ons doel is vandaag om de wedstrijd gewoon rustig uit te spelen. Zonder gekke dingen zoals wat er gisteren gebeurde bij het eerste team van de zaterdag,” aldus Roodenburg-trainer Robin van Wieringen vooraf. ,,Op de tribunes scandeerde het publiek van tegenstander DWO (5-1 overwinning voor Roodenburg, red.) massaal; minder, minder, minder. Te gek voor woorden. Een aantal jongens van ons waren daarbij, je kan je wel voorstellen hoe ze daar stonden.”

Van Wieringen had zijn zegje net gedaan of Roodenburg verzuimde al zich binnen een minuut op voorsprong te zetten. In kansrijke positie maaide Jamal Zirar finaal naast de bal, die acht minuten later wel aan de andere kant van het veld het net deed bollen. Joshua Overvliet wist wel raad met de opgelegde kans die ontstond na een afgemeten voorzet van Ralph Schiebroek vanaf rechts. Middels een geplaatste volley bracht Overvliet DoCoS terecht op voorsprong.

Vijf minuten na de openingstreffer trof de bewegelijke Overvliet de paal, en leek Roodenburg, in navolging van de NVM zaterdag, open huis te houden. DoCoS sprong echter slordig om met de geboden ruimte, en kreeg in de 27e minuut de rekening daarvoor gepresenteerd. Na een splijtende pass rondde Mustafa Amghar, op randje buitenspel, keurig af met een lage schuiver.

Lijdzaam zag John van Berkel toe hoe zijn team de nodige kansen al voor rust verkwanselde. Daar bovenop kwam nog dat hij tien minuten voor de rust al een beroep moest doen op de eerste van zijn slechts twee beschikbare wissels. Joey Schmidt kende een ongelukkige rentree in de basiself. Teruggekeerd van een hamstringblessure, was het diezelfde hamstring die hem in de eerste helft al elimineerde. ,,Zeven weken geleden op de training scheurde ik m’n hamstring op de training. Afgelopen week trainde ik weer mee, het voelde weer goed. Tijdens de wedstrijd speelde ik al op zeventig procent, omdat ik alleen maar aan die hamstring dacht. Het was achteraf gezien te vroeg om weer te spelen,” weet Schmidt.

Nadat vlak voor rust beide ploegen nog dotten van kansen om zeep hielpen, bleef DoCoS in de tweede helft de bovenliggende partij. Het handjevol toeschouwers zag echter hoe Roodenburg, na een overduidelijke buitenspelsituatie, de voorsprong pakte. De even warrig als onverstoorbaar fluitende arbiter van dienst kende de treffer van Kamal Rhioues echter toe, waardoor Roodenburg onverwachts de leiding nam.

DoCoS klopte nadrukkelijk op de poort, maar verder dan een treffer diep in blessuretijd, waarin Roodenburg daarvoor al twee keer doel trof, kwam het niet. Roodenburg won slechts één keer eerder in het lopende seizoen (6 oktober, 2-3 bij Warmunda), en de lach was dan ook terug te zien op de gezichten van de zegevierende gasten na afloop. ,,Dit is een heel ander gevoel, dan we gewend zijn ja. Een mooi oppeppertje voor de laatste wedstrijden,” verkondigt Kamal Rhioues na afloop. Met twee doelpunten en één assist had Rhioues een gewichtig aandeel in de zeldzame zege van zijn team. ,,Ook dat is wel eens anders geweest, haha. Ik denk niet dat het vandaag gebeurt, maar deze overwinning moet wel gevierd worden eigenlijk.”

Tegenover de jubelstemming heerste in het DoCoS-kamp vooral ongeloof. ,,Wij missen alle kansen en zij scoren wel,” vat Rob van Noort samen. ,,Misschien dat we de tegenstander ook een beetje onderschat hadden.” Doordat Mitchell van der Leek in de spitspositie ontbrak wegens vakantie, had verliezend coach Van Berkel gekozen voor Van Noort als aanvalsleider. ,,Vroeger heb ik daar ook vaak gestaan, maar in principe sta ik als Mitchell (Van der Leek, red.) weer terug is gewoon weer in de verdediging.”

De 26-jarige Van Noort blijft samen met vier andere ploeggenoten DoCoS trouw. ,, Dat zijn Joshua Overvliet, Michael Henneper, Niels van der Linden en Joey Schmidt,” weet Van Noort. ,, Ik heb nog niet officieel mijn ja-woord gegeven, maar ik ben er voor mezelf wel uit.”

Voor DoCoS was het de laatste thuiswedstrijd op zondag tegen een andere Leidse club. Enkel Zoetermeer komt nog op bezoek bij de mannen van Van Berkel (11 mei, red.). Een tijdperk wordt binnenkort afgesloten. DoCoS gaat de pijlen richten op de zaterdagtak met een lichting met een hoog DoCoS-gehalte. En zo werd niet Roodenburg, zoals te verwachten viel, de laatste Leidse club die verloor van de zondagtak van DoCoS, maar werd dat officieel GOL Sport op 15 september 2013. FC Rijnland verloor daarna nog wel bij DoCoS, maar die wedstrijd stond te boek als een thuiswedstrijd van de Rijnlanders.

Scoreverloop:
‘9 1-0 Overvliet, ’27 1-1 Amghar, ’55 1-2 Rhioues, ’90 1-3 Rhioues, ’90 1-4 Zirar, ’90 2-4 Van Berkel.
DoCoS: Van Tongeren; Henneper, Zuidmeer, Boers, Aulic; Van der Linden, Schmidt (35. Bisschop, 75. Berkel), Stikic; Schiebroek, Van Noort, Overvliet.
Roodenburg: El Amrani; Asbihi, Mandil, Bourzama, Bouda; Tabibi, Kaddouri, Zirar (81. Mouchih); Farhane, Rhioues, Amghar.