(Zaterdag,4A)- In de race om het kampioenschap maakte Leidsche Boys geen fout bij Football Factory (0-3). Ook UVS liet geen steek vallen en klopte Warmunda met dezelfde cijfers. VVSB walste over VVSB heen (0-9), terwijl Hazerswoudse Boys zwaar onderuit ging bij Haagse Hout. Daardoor lijkt de titelrace te gaan tussen het trio Leidsche Boys, UVS en VVSB.

Sem Schilthuizen van Leidsche Boys sprak niet van een eenvoudige middag. ,,Elke tegenstander vreet tegen ons het gras op. Voor veel spelers is het gaaf om tegen Tim (De Cler, red.) en Houssin (Bezzai, red.) te spelen en ze willen dan niet te kijk worden gezet. Football Factory had de zaakjes aardig voor elkaar en het duurde lang voordat we een gaatje konden vinden. Een compliment voor hun waard. Zeker het middenveld van hen kwam goed voor de dag.”

Stefano Voltan, Italiaan van geboorte, bevestigde in het Engels dat Leidsche Boys het niet cadeau kreeg. ,,Wij probeerden compact te spelen en daar hadden ze moeite mee. Het is jammer dat de 0-1 niet ver voor rust viel. Nu moesten wij wat forceren en dat kostte nog meer kracht na de rust. Met hun individuele kwaliteiten konden ze uiteindelijk het verschil maken. Bij ons was de batterij op een zeker moment op. Toch moesten ze vol aan de bak en onze progressie is duidelijk zichtbaar.”

Schilthuizen die dit keer uitkwam op het middenveld vond zijn ploeg niet overtuigen. ,,Het was niet denderend, nee. Wij moesten het spel maken en bij ons was het niet-je-van-het. Het is niet zo dat ploegen die onderin staan per definitie een makkelijke wedstrijd vormen voor ons. Dat hebben we tegen Warmunda bijvoorbeeld meegemaakt. Dus we moeten tevreden zijn met deze overwinning. Andere teams haken nu toch af en wij doen wat we moeten doen: winnen. Ik lees wel eens verhalen van spelers van andere teams en die schreeuwen hoog van de daken. Dan zeg ik: laat het zien op het veld. Ik denk dat er nu nog maar drie titelkandidaten zijn.”

Voltan is bezig aan zijn tweede seizoen en geniet van het internationale gezelschap bij Football Factory. ,,We hebben er sinds kort een Griek, Amerikaan en Spanjaard bij. En we hadden al wat nationaliteiten lopen, ook in het tweede trouwens. En onderling gaat het prima. Iedereen is hier welkom en dat voelt goed. Enkel speelden we voor de winterstop telkens in een andere formatie en dat maakt het best wel lastig. Nu hebben we er wat leuke spelers bij en je ziet dat we met sprongen vooruit gaan. We speelden na de winterstop al gelijk en pakten de eerste zege. Verliezen van Leidsche Boys is geen schande, maar we hebben toch aardig tegenspel geboden. Ik zie de rest van het seizoen wel zitten met deze groep.”

Schilthuizen speelde nog weinig en is pas na de winterstop ‘back in town’. ,,Dat is te merken ja. Ik word 36 en het gaat allemaal niet meer vanzelf. Soms voel ik me de volgende dag een jaar of 54. Ik heb door omstandigheden vier maanden niet gespeeld en ik had rugklachten. Nu gaat het wel weer, maar ik moet nog wel aansterken. Ik heb de negentig minuten in elk geval vol gemaakt.”

Football Factory vergaarde nog weinig punten, maar Voltan gelooft niet dat zijn ploeg nog makkelijk wordt weggespeeld zoals eerder in het seizoen. ,,We verloren regelmatig met grote cijfers. Ook van Leidsche Boys met 7-2. Nu zijn we in staat om veel beter tegenstand te bieden. We zijn stabieler geworden. En jazeker, ik speel hier zeker nog twee seizoenen vanwege mijn studie. Ik zit bijna op de helft. Ik zit hier goed en heb veel plezier bij dit cluppie.”

Dat laatste geldt ook voor Schilthuizen. Hij kwam over van Lugdunum en zet met zijn teammaten Leidsche Boys met de zaterdagtak op de kaart. ,,Als ze me vijf jaar geleden hadden gezegd dat ik hier zou ballen, zou ik op mijn voorhoofd hebben gewezen. Het is anders gelopen en we hebben het hier prima naar ons zin. Leidsche Boys was lange tijd het lelijke eendje van het Leidse voetbal, maar dat ligt nu wel anders. Het zou prachtig zijn om naar de derde klasse te gaan. Maar zoals ik al zei; dat gaat niet vanzelf. En bij mij zeker niet, want ik moet nog fitter worden. In elk geval ben ik blij dat ik weer aan het ballen ben.”

Voor Leidsche Boys was Ismael Housny tweemaal trefzeker. Eerst voor en later na de pauze. Invaller Leroy Brooks maakte er 0-3 van op het fraaie complex bij de Universiteitshallen. Beide Leidse ploegen spelen volgende week andermaal tegen een andere club uit de sleutelstad. Football Factory gaat op bezoek bij FC Boshuizen en Leidsche Boys is gastheer voor VV Leiden.