ts-warmundaVoorbeschouwing 10 ( Warmunda, 4e klasse, zondag)- Oud-speler van RCH, EDO en FC Lisse en trainer bij onder meer FC Lisse, Foreholte en als laatste Van Nispen Stephan Spruijt wacht een nieuwe uitdaging bij Warmunda. De zondagtak eindigde vorig seizoen keurig in de middenmoot, maar er had misschien nog wel meer ingezeten. Vooralsnog is het koffiedik kijken voor de huidige status, maar ‘spraakwaterval’ Spruijt is ongekend gretig om wat moois neer te zetten.

,,Ik hoop dat deze ploeg klaar is voor de volgende stapjes. Dat verkleinwoord gebruik ik niet voor niets, want we moeten wel reëel zijn en blijven. Er staat een jonge selectie, waarbij we niet kunnen ontkennen dat we enkele prima spelers zijn kwijtgeraakt. Met het vertrek van Ricky Visser leveren we ook doelpunten in. De groep is echter zeer enthousiast en de inzet is heel groot. In de voorbereiding hebben we op zich een paar aardige potjes neergezet. Van Kagia verloren we maar net en tegen UDO verspeelden we een voorsprong. Er zat muziek in.”

Spruijt kan niet over een volledig fitte groep beschikken. ,,Helaas niet. Jasper van Grieken kampt met een achillespeesblessure en dat is even afwachten hoe lang dat gaat duren. Jeroen van Noort scheurde eind vorig seizoen zijn kruisband en hij zal in oktober geopereerd gaan worden. Over hem kunnen we dus zeker niet beschikken en dat is een forse aderlating. Aanvankelijk hadden we 34 spelers in de selectie en dat zijn er nu nog dertig dus we zijn wel kwetsbaarder. Toch denk ik dat we kunnen inzetten op pakweg plaats vijf of zes. De jongens die het moeten gaan doen zijn erg aan elkaar gewaagd. Met hen heb ik het nu al naar mijn zin. Het werken bij een dorpsclub bevalt mij. Het gaat er gemoedelijk aan toe, dat is wel overeenkomstig met hoe het bij Van Nispen was. Daar was er op een zeker moment wel meer kwaliteit aan boord met jongens van VVSB 2. Aan de andere kant maakte dat het soms ook lastiger. Er is hier meer evenwicht binnen het elftal.”

Spruijt ziet dat er het een en ander gebeurt in de organisatie bij de club. ,,Het kan en moet nog beter, maar geleidelijk aan wil deze club zichtbaar vooruit. Er is ondertussen een kunstgrasveld gekomen en dat is ook een prima zaak voor de spelers en voor deze trainer. Het is niet onmogelijk dat Warmunda een keer kampioen kan worden. Dan heb ik het wel over de verre toekomst overigens. Maar we mogen daar best naar toewerken. Ook al omdat de vierde klasse flink afgeroomd is. Om kampioen te worden hoef je ook geen wereldploeg te hebben. Als spelers maar bereid zijn om keihard te werken voor elkaar. En die arbeid mag en kan best gepaard gaan met gezelligheid binnen de groep. De klik is er nu al en ik ben dan ook hoopvol gestemd.”

Met Van Nispen pakte Spruijt tweemaal een periodetitel. Voor zijn nieuwe club beschouwt hij dat ook niet voor onmogelijk. ,,Nee, zeker niet. Echter is het wel een klasse met weinig bekenden. Bernardus, Altior, Roodenburg, Leidsche Boys en FC Rijnland zijn nog over en voor het overige komen we voor Warmunda onbekende clubs tegen. Ik denk wel dat als we weer wat verder komen in het klassement dat de kans dan ook bestaat dat echte Warmonders, die tussentijds zijn vertrokken, weer terugkomen. En misschien breekt er ook weer wat jeugd door en op die manier kan deze club telkens vooruitkomen, maar dat zal niet in een bloedvaart gebeuren. Al met al ben ik zelf bij een vierdeklasser begonnen als speler en uiteindelijk kwam ik uit in de hoofdklasse. Voor het overige blijf ik het jammer vinden dat spelers uit een e5 of e10 tegenwoordig ook al worden weggehaald door andere clubs. Laat die gasten lekker ballen bij hun eigen cluppie. Als ze goed zijn, komen ze toch wel bovendrijven.”

Spruijt heeft tenslotte nog wat doelstellingen voor zijn ploeg. ,,Grote nederlagen wil ik eruit hebben. Dat is simpelweg niet nodig. Verliezen kan, maar je hoeft je niet te laten slachten. En in het kader van fair play moet de kaartenlast minder worden. Als je er teveel pakt kom je in de problemen door personele onderbezetting. Ik neem als voorbeeld FC Rijnland. Die ploeg had al lang in de derde klasse kunnen spelen, maar telkens brengen zij zichzelf in de problemen. Die lijn trek ik ook door naar Warmunda. Slim spelen brengt je een stuk verder.”

Op de valreep nog een geheugensteun aangaande de gekomen en vertrokken spelers:

Gekomen: Sjoerd Winkelman (UVS), Falk van Grieken (eigen jeugd),
Vertrokken: Yassin Laachach (gestopt), Ricky Visser (DHL), S. Maatoug (DHL), Egmond Blinker( trainer, Barendrecht vrouwen).