Recent kwam Freek Jansen, bekend als speler/trainer van LSVV’70, medewerker van VI en columnist bij Leidenamateurvoetbal.nl, aan het woord bij onze collega’s van HaaglandenVoetbal.nl. Jansen gaf onder meer, desgevraagd, zijn visie over ADO Den Haag. Dit wil onze redactie de lezer niet onthouden. Hieronder de bijdrage, waarvoor dank aan onze Haagse collega’s.

Een rubriek op de donderdag na een thuiswedstrijd van ADO Den Haag. Journalisten worden door supporters ook wel eens gezien als de kwade genius achter de negatieve berichtgeving van hun club. Daar is ADO Den Haag geen uitzondering op. Haaglanden Voetbal wil daar dit seizoen verandering in brengen door een journalist eens op de voorgrond te zetten. Wie is eigen de man achter die stem op tv of radio? Wie is de schrijver van het wedstrijdverslag of de interviews na afloop?

Bij iedere thuiswedstrijd van ADO Den Haag wordt een journalist een aantal vaste vragen gesteld om meer over de Nederlandse media te weten te komen. Het is de bedoeling in de loop van het seizoen journalisten van allerlei pluimage: TV, radio, kranten en lokale volgers aan het woord te laten. Deze week Freek Jansen (Voetbal International).

Vorige jobs?

,,Ik ben momenteel alweer bijna tien jaar verslaggever bij de Voetbal International. En dat is eigenlijk gelijk mijn eerste job geweest. Ik ben vanuit mijn studentenleven gelijk naar VI gegaan.”

LSVV-Roodenburg_6612_151115

Voetbal je zelf?

,,Het mag nog wel onder de noemer voetballen vallen, want het wordt elk jaar wat minder. Ik speel in Leiden bij LSVV’70, officieel een studentenvoetbalvereniging, maar er lopen meer oud- dan huidige studenten in het eerste elftal. We spelen in de vierde klasse na de degradatie van vorig seizoen. Maar het is een leuke klasse met vooral clubs uit Leiden en de omgeving. In de derde klasse waren we met veel Haagse clubs ingedeeld. Lekker voetballen op de zaterdagmiddag. Ik kom oorspronkelijk uit Duiven, tussen Arnhem en Doetinchem. Daar heb ik tot mijn achttiende gewoond. Ik heb in de jeugd bij De Graafschap en NAC Breda gespeeld, tot het tweede ben ik in Breda gekomen. Via Babberich, DWV en TSVV ben ik in Leiden terecht gekomen.”

Hoe vaak zie jij ADO Den Haag in één seizoen?

,,Helaas moet ik dit jaar een ander antwoord geven dan de afgelopen zes, zeven jaren. Want zolang volg ik ADO eigenlijk al voor  VI. Dan zag ik van de 34 wedstrijden er tussen de 25 en 30. Sinds dit seizoen heb ik ook Ajax in mijn pakket gekregen. Ik weet dat dit hier gevoelig ligt. Verder zit ik ook bij Oranje en dan komt ADO een beetje op de achtergrond. Ik heb ADO wel gelukkig behouden. Maar zoals je de afgelopen weken al hebt gezien, komen er ook andere verslaggevers naar ADO. Ajax speelt Europees en hoe je het ook went of keert, ze verdienen daardoor ook meer aandacht. Maar ik hoop wel dat ik dit seizoen toch nog wel de helft van de wedstrijden kan zien. Maar het is niet meer zo vanzelf als de afgelopen jaren.”,,De binding met de stad is er natuurlijk. Ik woon alweer tien jaar in de regio Leiden en dan is Den Haag wel de bijzondere stad die er dichtbij ligt. Dan ga je al snel naar Den Haag om uit te gaan. De binding met de club was er altijd wel, maar heeft een echte boost gekregen in het seizoen met Bulykin, Verhoek, Immers en Toornstra. Ik heb ook altijd contact gehouden met deze jongens. Ook met Mike van Duinen en Tom Beugelsdijk. Het contact ligt nu meer in de informele sfeer. Ik vind dat dit ook mogelijk moet zijn, die zaken moet je kunnen scheiden. Die binding is dus zeker gegroeid. Wat ook een pluspunt is voor de club, is de laagdrempeligheid. Dat je de training gewoon kan bezoeken en de spelers kan spreken. ADO Den Haag is echt een club geworden waar ik heel veel sympathie voor heb.”

Welke binding heb je met ADO Den Haag of de stad Den Haag?

,,De binding met de stad is er natuurlijk. Ik woon alweer tien jaar in de regio Leiden en dan is Den Haag wel de bijzondere stad die er dichtbij ligt. Dan ga je al snel naar Den Haag om uit te gaan. De binding met de club was er altijd wel, maar heeft een echte boost gekregen in het seizoen met Bulykin, Verhoek, Immers en Toornstra. Ik heb ook altijd contact gehouden met deze jongens. Ook met Mike van Duinen en Tom Beugelsdijk. Het contact ligt nu meer in de informele sfeer. Ik vind dat dit ook mogelijk moet zijn, die zaken moet je kunnen scheiden. Die binding is dus zeker gegroeid. Wat ook een pluspunt is voor de club, is de laagdrempeligheid. Dat je de training gewoon kan bezoeken en de spelers kan spreken. ADO Den Haag is echt een club geworden waar ik heel veel sympathie voor heb.”

Wat is je favoriete club?

,,De Graafschap is echt mijn clubje, dat zit in de genen. Die staan nu laatste en die blijven laatste en gaan degraderen. Dat kan je gewoon hardop zeggen. Het is de eerste uitslag die ik opzoek.”

Hoe beleef je een wedstrijd van ADO Den Haag?

,,Dat hangt per wedstrijd af. Ik kan mij de 5-1 nederlaag bij FC Groningen uit goed herinneren. Dan zit je echt op het randje, die beleef je echt mee. Maar ik moet het wel journalistiek bekijken. ADO Den Haag tegen Feyenoord bekijk ik wel door mijn journalistieke bril. Ik was de dag ervoor bij Ajax tegen Roda, dus het ging ook om de eerste plek. Ik bekijk de wedstrijd wel van verschillende invalshoeken. Maar het echte supportersgevoel is er niet. Ik moet gewoon werken. Dat kan ik trouwens wel loskoppelen. Als Kramer een geweldig doelpunt scoort, dan heb ik daar net zoveel waardering voor als een doelpunt van Havenaar. Daar zit verder geen emotie bij.”

Wat is de mooiste of beste wedstrijd van ADO Den Haag die je ooit hebt gezien?

,,Dan denk ik gelijk aan de finale van de play-offs. De thuis- en uitwedstrijd tussen ADO en Groningen. Iedereen dacht na de 5-1 in Den Haag dat Europees voetbal binnen was. En dan verliest ADO die uitwedstrijd ook met 5-1. Daarna kwam nog een verlenging met tien man en een penaltyserie. Ik heb die wedstrijd de gehele terugreis nog wel enkele keren in mijn gedachten voorbij zien komen. Die euforie na afloop. We mochten als pers ook het veld op. Dat had zo’n geweldige impact. Die twee wedstrijden zijn in mijn tien jaar VI wel de mooiste die ik heb meegemaakt.”

Wat zijn de positieve punten van een bezoek aan ADO Den Haag?

,,Het laagdrempelige, dat hoort echt bij de club. Ik weet ook wel dat ze verder willen professionaliseren, net zoals andere clubs. Maar dat gaat ten koste van de gastvrijheid. De vriendelijkheid naar de media, maar ook naar de supporters. Je werd bij ADO altijd wel warm ontvangen de afgelopen jaren. Ook op trainingen, geen gekke zaken zoals besloten trainingen. Geen onzin, gewoon laten zien wat je in huis hebt. Dat vind ik wel het mooie aan ADO, de sfeer erom heen. Dat rauwe, wat goed is, is goed. Wat slecht is, is slecht. Niet op trommels slaan, omdat je zo nodig sfeer moet maken. Nee het is een voetbalwedstrijd. Als het niet goed is, mag je daar best op schelden, als het maar binnen de perken blijft. Ik vind het echt volks, wat aan ADO kleeft. Dat moet altijd blijven en vind ik het leukste aan een bezoek aan ADO.”

Wat moet er veranderen bij ADO Den Haag?

,,De resultaten natuurlijk. Verder hoeft de club niet perse te veranderen. Ze moeten gewoon ADO blijven. Ze moeten niet vergeten dat de media er ook voor de supporters is. Wat wij schrijven, lezen de mensen. De club doet hooghartig bij negatieve stukken in de media. Ze moeten daar niet vol tegenin gaan. Maar een beetje luchtig en het met een glimlach benaderen. ADO staat zo dicht bij het volk, dat moeten ze gewoon blijven.”

Tekst: Glenn Duijzer

Bron: Haaglandenvoetbal.nl

Freek Jansen 2 (Small)