Hoofdklasse B (zaterdag)- Na de euforie van het behalen van de eerste periodetitel staan de Rijnvogels weer met beide benen op de grond. Voor pakweg ruim 3500 toeschouwers op Nieuw Zuid konden zij geen enkel moment waarmaken wat hen als periodekampioen deze prijs had bezorgd. De thuisclub domineerde de derby van het begin tot het eind en de 3-0 eindstand was derhalve geenszins geflatteerd. Sterker nog, de score had nog hoger kunnen uitvallen. Dit bleef de fletse Vogels bespaard.

Voor een talrijk publiek verzuimden de roodwitten te etaleren waarom zij tot dan toe koploper en periodetitel winnaar waren. Waarom ontbrak het zelfvertrouwen om na de successen van de laatste weken onbevangen tegen de plaatsgenoot aan te treden? Aanvoerder Sander Van der Horst had er ook geen verklaring voor. Verliezend trainer Hein van Heek evenmin. ,,We hebben deze week goed getraind en voor zo’n duel hoef ik de jongens niet te motiveren. Maar Quick Boys was vandaag gewoon de betere ploeg.” Een constatering waar geen speld tussen viel te krijgen.

De mannen van trainer Jan Zoutman speelden de beste wedstrijd van het seizoen en nestelden zich op de tweede plaats. Gedreven als zij waren lieten zij de plaatsgenoot vrijwel niet in de wedstrijd komen en wonnen de meeste duels. Binnen vijf minuten hadden de gastheren zomaar op een 2-0 voorsprong kunnen staan maar doelman Peter Messemaker –op vertrouwde bodem- en Kevin Wijmer (bal van de lijn gehaald) voorkwamen een vroege achterstand. Het was een kwestie van tijd. De 1-0 van Yordi Teijsse na panklaar voorleggen van Mohamed el Osrouti was een logisch gevolg. Ousrouti zelf vergrootte de marge die voor de thee nog ruimer had kunnen uitvallen. Slechts een vrije trap van Mitchel Beijersbergen – gestopt – en een kopbal van hem naast waren de belangrijkste tegenstoten van de Katwijk Binners.

Van Heek gokte na de thee op meer aanvalslust. Jaco van der Bent nam de plaats in van de in het stuk niet voorkomende Martijn Tjon-A-Njoek. Ook hij vond zijn meerdere in de sterk acterende back Henry Opoku. De gastheren gingen door met waar zij gebleven waren. Opportunistisch voetbal. Het leverde een aantal corners op. Vooralsnog kwam hier geen rendement uit. Pas kort voor tijd een van de mooiste en zeldzame aanvallen van de Vogels na een puntgave voorzet van invaller Thomas Dijk. Niels van Veen raakte met de kop de knikker niet vol genoeg om een eretreffer aan te tekenen. Dat Thom de Vries er kort voor tijd na een corner nog 3-0 van maakte onderstreepte het verschil in deze sportieve derby die door de thuisclub verdiend werd gewonnen.

Auteur: Piet van Kampen

Foto’s: volgen!

Verslaggever Remco Mentink van mediapartner RTV Katwijk en Leidenamateurvoetbal.nl sprak na afloop met verdediger Kevin Wijmer en trainer Hein van Heek over de kansloze nederlaag.