Het is sowieso altijd gezellig als een deel van de Rijnvogelfamilie de kantine weer als tijdelijk ‘tweede huis’ heeft verkozen. De Nieuwjaarsreceptie gaf er dit keer een extra dimensie aan. Je schudt vele handen, kust tussendoor dierbare dames en we barsten allemaal van de goede voornemens. Een bekend ritueel. L’histoire se repait’ heet zoiets in het Frans. Oftewel in simpel Nederlands: de geschiedenis herhaalt zich.

Toch kleefde er dit keer een bijzonder luchtje aan het gezellige samenzijn. Een feestelijk luchtje. Voorzitter Peter Plug kweet zich voortreffelijk van zijn taak tijdens de nieuwjaarsrede waarin hij al toekomstvisioenen aan den volke kondt deed. Een vleugje surrealisme kan hem in deze niet worden ontzegd. Maar goed, een mens moet toekomstdromen hebben en illusies gaan daarmee gepaard.

Sylvia van der Plas met haar vader en voorzitter st. JUUL Wim Korndorffer
Sylvia van der Plas met haar vader en voorzitter st. JUUL Wim Korndorffer

Even terug naar de werkelijkheid. Onze vereniging mag er prat op gaan dat zij aan de Stichting Juul weer het fraaie bedrag van 5100 euro mocht schenken. Het sociale karakter van onze club die dankzij vrijwilligers en diverse activiteiten dit geld voor een heel goed doel bij elkaar wist te krijgen. Op zo’n moment ben je trots dat je lid van deze club bent. De club waarvan voormalig voorzitter Niek Jan van Kesteren na 14 jaar en Hennie Rijnsburger na 40 jaar bestuurslid te zijn geweest, door onze nieuwe preses nogmaals in het zonnetje werden gezet. Tijdens de ledenvergadering van oktober 2014 werden zij al geprezen voor hun enorme verdiensten voor de club die hen zo na aan het hart ligt. Nu voor een groter publiek kregen zij nog een attentie die hen zal herinneren aan één van de mooiste momenten uit hun Rijnvogelleven. Jaren lang hebben zij met vele anderen van dit moment gedroomd. Een derby tegen Quick Boys. Dromen zijn dus niet altijd bedrog. Waar je in een heel grijs verleden met dertig man en een paardekop langs de lijn op het oude veld aan de Sandtlaan stond, barstte op 6 oktober 2014 de Kooltuin met 3000 man uit haar voegen. Deze genoegdoening zal op de canvasfoto die de beide mannen ontvingen, nog in lengte van dagen ergens aan een wand in hunner woning terug te vinden zijn. Het jaar 2014 waarin de Rijnvogels haar 10-jarig jubileum vierde met een kampioenschap dat hen eindelijk naar de Hoofdklasse voerde. Een gedenkwaardig jaar waarin het duo een stapje terug deed om plaats te maken voor de nieuwe generatie. Niet meer achter de bestuurstafel maar ergens achter de schermen zetten zij hun werk voort. Om bouwstenen aan te blijven dragen voor onze prachtige club.

Redactie Leidenamateurvoetbal.nl: ,,Ere wie ere toekomt"
Redactie Leidenamateurvoetbal.nl: ,,Ere wie ere toekomt”

Ik dacht toen: het officiële gedeelte zit er op en wilde op zoek gaan naar een sapje. Het kwam er vooralsnog niet van want Preses Peter gebood mij om naar voren te komen. Wat heb ik nou aan mijn kar hangen? spookte het in een mum van tijd door mijn hoofd. De voortreffelijke, overleden cabaretier Toon Hermans zou hebben gezegd: ‘Soms heb ik er twee mummen voor nodig’. Die tijd was mij niet gegund. Op commando van de voorzitter dus maar naar voren gestapt daar waar ik liever achter de schermen blijf. Om een lang verhaal kort te maken: ik werd gehuldigd als erelid. Het was even – voor velen niet zichtbaar – slikken. Waarom? Er zijn zoveel anderen die hier voor in aanmerking komen. Toch deed het me wat. Waardering voor het feit dat je de dingen doet die je zelf zo doodgewoon vindt. En ook blijf doen. Nadat ik net als Niek Jan en Henny de zetel achter de bestuurstafel heb voorgewarmd voor mijn opvolger, Wijnand Kuijt.

Voorzitter Peter weet zich echter gerustgesteld met de belofte die ik heb gedaan om alles te blijven doen wat ik tot op heden mocht, kon en wilde doen. Mijn laatste zin van het dankwoord moet hem hebben kunnen overtuigen. ‘FC Rijnvogels en Piet van Kampen is een huwelijk waar niemand tussen komt”.

Piet van Kampen