Tweede klasse C (zaterdag)- In de laatste competitiewedstrijd van 2015 heeft RCL het eerste gelijke spel van het seizoen achter de naam gekregen. Daar konden de Leiderdorpers allerminst blij mee zijn. De bezoekers koesterden lange tijd een voorsprong, maar in de extra tijd kwam SEV alsnog op gelijke hoogte (1-1).

20151212-IMG_0765 (Small)

 

RCL snakte naar de derde uitzege om zodoende ook weer wat lucht te krijgen ten opzichte van de onderkant van de ranglijst. De ploeg van Stefan Luykx moest het echter wel stellen zonder een aantal vaste waarden. Zo ontbraken de geblesseerde Nick Scheurwater en keken Frank Hillebrandt, Gwen Koet en Ali Barokzay ook toe vanaf de kant vanwege schorsingen. De trainer moest daarom gaan schuiven en toverde een rechtsbackpositie uit de hoge hoed voor normaliter vleugelaanvaller Nick Permanand. Het hart van de defensie werd ingevuld door Leroy van Westrienen en Robin Brasker. Laatstgenoemde schoof later in de wedstrijd door. Kai Vijlbrief en Nick Guijt moesten spits Thom Wijnalda voorzien van munitie vanaf de flanken.

20151212-IMG_0966 (Small)

RCL leek weinig last te hebben van de wijzigingen in de opstelling. Zonder groots te spelen pakten de gasten de controle en dat resulteerde in het tweede deel van de eerste helft in een treffer van Vijlbrief. Ook na rust leek er aanvankelijk weinig aan de hand, maar de thuisploeg ging wel steeds opportunistischer spelen. Ondertussen hadden Wijnalda en Tommy Sinteur kansen laten liggen om de score uit te bouwen en de zege veilig te stellen.

20151212-IMG_1028 (Small)

Na negentig minuten stond RCL nog steeds aan de goede kant van de score, maar de extra tijd bleek fnuikend te zijn voor de in het licht blauw gestoken Leiderdorpers. Sport En Vriendschap kwam alsnog op 1-1 via Jasper Koning, nadat een doorgekopte bal plots voor zijn voeten kwam. De thuisploeg vierde de gelijkmaker als een overwinning, terwijl RCL niet voor het eerst dit seizoen met een pruillip moest afdruipen.

20151212-IMG_1250 (Small)

Luykx baalde hevig en nam zijn ploeg kwalijk dat de voorsprong uit handen was gegeven. ,,Er worden afspraken gemaakt, maar die worden simpelweg niet nagekomen. Ik heb ze voorgehouden dat ze in de slotfase bij die geringe marge niet te ver achteruit moesten gaan lopen. Hooguit tot de eigen zestien. Maar vervolgens stonden ze allemaal voor onze doelman en roep je het kwaad weer over jezelf af. Alles valt en staat met communicatie en acceptatie. Dat ontbreekt er simpelweg te vaak aan en daardoor vergooien we onnodig punten. Maar ik vraag me wel hardop af of dat nog toeval is. Het overkomt ons gewoonweg te vaak en dan schiet het dus allemaal niet op.”

20151212-IMG_1304 (Small)

De trainer bromde flink en sprak ook over een structureel probleem. ,,Dat er fouten worden gemaakt is evident, maar je kunt ze zo optellen waar het ons punten kost. Het zijn mij te vaak dezelfde fouten. Daar hebben ze dat gezegde voor uitgevonden met die ezel en de steen. Daarmee maken we het onszelf moeilijk. Er was een speler bij die zich na afloop verontschuldigde omdat hij zijn duel verloor bij die tegengoal, maar het gaat mij erom dat het daarvoor al fout gaat. En dat heeft puur met afspraken te maken. Er moet simpelweg gedaan worden wat er wordt aangegeven en afgesproken. We zeggen wat we doen, maar doen niet altijd wat we zeggen. Als je ziet hoe weinig gevaar zij hebben kunnen stichten dan moet je gewoon winnen van SEV. Collega Frank Dobbe is altijd een eerlijke trainer en die gaf ook aan dat wij ze gewoonweg in leven hebben gehouden. En zo is het ook.”

20151212-IMG_1206 (Small)

Luykx kijkt nog steeds niet teveel naar de stand. ,,Ik wil dat spelers beter worden. Als wij nu zestien punten hebben is dat gebaseerd op wat we hebben laten zien. Dan horen we op de plek thuis waar we nu staan. Ik wil het verhaal niet in het negatieve trekken, want ik heb ook nu weer zat goede dingen gezien. Van daaruit hebben we ook onze kansen gehad. Maar al met al is dit resultaat een teleurstelling. Linksom of rechtsom.”

Basisopstelling RCL: Jansen, Permanand, Brasker, Van Westrienen, Tromp, Van Bemmel, Leugering, Sinteur, Vijlbrief, Wijnalda, Guijt.

20151212-IMG_1115 (Small)

Foto’s: met dank aan SEV