Nacompetitie- Geheel gerust erop is nog niet iedereen bij UVS, maar feit is wel dat de blauwwitten de grootste kans maken om in de finale van de nacompetitie DUNO of Floreant te treffen. De ploeg van Hans van Leeuwen en Arnold Overdijk bleef op eigen veld, in dit geval op het kustgrasveld ofwel veld twee, MVV’27 met 3-1 de baas.

 
De officiële tijd was al even verstreken en UVS leek met 3-0 de buit al grotendeels binnen te hebben. Door wat schoonheidsfoutjes achter elkaar kon Silvio Vermeer de marge enigszins verkleinen en de grootste glimlach doen verdwijnen van de Leidse gezichten. Toch liet UVS in de eerste confrontatie van de tweeluik zien meer mogelijkheden te hebben binnen de selectie dan de Maaslanders.

 
Daarin waren de eerste minuten van de tweestrijd bepalend. UVS startte agressief, met bravoure en MVV’27 werd direct al bij de strot gegrepen. Waar UVS in de slotfase dus even buiten Vermeer hadden gerekend, kon Bart Jan Neuteboom in de openingsfase zich onderscheiden met twee doelpunten met het hoofd. Kennelijk had de nummer elf uit 2C wat huiswerk gelaten voor wat het was.

 
Neuteboom: ,,Ik sprak nog met de spits en die complimenteerde mij met mijn doelpunten. Daarop vroeg ik of ze niet wisten dat ik vaak mee naar voren ga bij dode spelmomenten. Het was hen onbekend, zo zei hij. Nou is het wel zo dat ik de laatste wedstrijd niet heb gespeeld tegen BSC’68. Door een gele kaart in de voorlaatste wedstrijd tegen DoCoS stond ik op scherp en werd ik gespaard. Maar goed, ze hadden het ook van daarvoor kunnen weten. Het was in elk geval mooi meegenomen dat ik dus niet in hun wedstrijdbespreking zat en mij werd tot twee keer toe geen strobreed in de weg gelegd. Overigens kreeg ik ze wel op maat van Rob (van der Plaat, red.) en Mark (Hermenet, red.).”

 
De eerste treffer kon binnen de eerste minuut worden genoteerd. Een vrije trap belandde op het hoofd van Neuteboom en met dat lichaamsdeel knikte de centrale verdediger uit een corner ook de tweede binnen. MVV’27 had geen weerwoord en leek zich niet te realiseren dat degradatie zo wel heel snel dicht bij zou komen.

 
Na ruim tien minuten leverden de bezoekers het eerste gevaar af. Vermeer snelde er vandoor, maar stuitte op het uitgestoken been van doelman Danny De Groot. Daarmee was de wedstrijd nu van twee kanten ontbrand. Even later verzuimde Jerry Zwaard de marge te verkleinen. De aanvaller trapte in het luchtledige. Toch was de grootste kans vervolgens weer voor UVS. Na een vlot lopende aanval over rechts werd Ferry Kort in stelling gebracht. De laatste weken scoorde de puntspeler er lustig op los, maar dit keer had hij teveel tijd nodig. Ook in de rebound kreeg Kort het leder niet tussen de palen.

 
Even was er sprake van een status quo, maar UVS wilde in het laatste kwartier opzichtig af stevenen op een nog ruimere voorsprong. Er werd Maaslands bloed geroken en de dadendrang van UVS kreeg ook gestalte via nu wel Kort. Op een diepe bal van Neuteboom werd niet adequaat ingegrepen door het centrale verdedigingsblok en nu bleef de spits koelbloedig voor de 3-0. De thuisploeg zat daarmee op rozen en MVV’27 leek rijp voor de slacht. ,,Normaal gesproken neem je wat gas terug en ga je consolideren, maar nu wil je op zoek naar meer om de terugwedstrijd tot een formaliteit te maken”, zo sprak Overdijk. De 4-0 bleef evenwel uit, ook al omdat MVV’27 in het slot van de eerste helft wat meer grip kreeg op het spel van UVS, waar routiniers Koen Hogenboom (ribblessure) en Joeri Onderwater (vakantie) ontbraken.

 
Na de doelwisseling werd de tactiek van UVS rap duidelijk. MVV’27 mocht het spel maken en werd veelal op eigen helft opgevangen. UVS wilde vervolgens via de uitbraak MVV’27 geheel en al lamleggen. De intenties van de gasten waren ook transparant. De ploeg van Arno van Nierop en Martin Vermeer wilde nadrukkelijk op zoek naar een goal om zodoende weer wat zicht te kunnen houden op overlevingskansen.

 
Het gevaar kwam ook meer van de (nog) tweedeklasser en Vermeer en Robert van Mierlo mikten maar net naast. De 3-1 hing in de lucht, maar omdat die belangrijke treffer uitbleef, nam MVV’27 stilaan nog wat meer risico. UVS maakte daar dankbaar gebruik van en beende een aantal keer gevaarlijk richting het doel van Tom Binnendijk. Zo leverde de goed spelende kilometer vretende Bas Smit een puike voorzet af die door Kort nipt naast werd geknikt. Op een weer prima vrije trap van Van der Plaat knikte de ingevallen Tim van der Voort met een snoekduik de bal in de handen van de sluitpost van MVV’27. Kenneth Maaskant zag een vrije trap met moeite verwerkt worden.

De naar FC Boshuizen vertrekkende Bart Jan Neuteboom zette zijn belangrijke wapen, koppen, tweemaal overtuigend in
De naar FC Boshuizen vertrekkende Bart Jan Neuteboom zette zijn belangrijke wapen, koppen, tweemaal overtuigend in

 
Het leek bij een 3-0 stand te blijven, waarmee UVS er warmpjes bij zou staan in de return. In de ruim bemeten extra tijd werd het evenwel dus alsnog 3-1 en moeten de Leidenaren dus nog wel op hun qui-vive zijn. Smit over de late tegentreffer: ,,Jammer, dat we die nog moesten incasseren. Dat was onnodig. Wel denk ik dat het kwam omdat we er aardig doorheen zaten. Deze pot slurpte energie. Maar al met al denk ik dat dit een prima resultaat is. We zitten al tijden heel goed in ons vel. Nog even volhouden.”

 
Smit erkende dat hij er zelf ook doorheen zat. Niet verwonderlijk want de ras-UVS’er knapte heel veel vuil werk op en behoorde toe tot de betere UVS’ers. Ook jongeling Jeroen Boogmans (19) stond zijn mannetje, maar Daily Hoogkamer baarde als linksback nog meer opzien. De A-junior speelde met veel dynamiek en aan niets was te zien dat er spanning op zijn voeten stond. Opgeteld bij de overlevingsdrang van de meer gelouterde spelers maakte UVS een prima indruk en lijkt op weg naar een tweede tweeluik.

 
Overdijk: ,,Ik heb er vertrouwen in dat dit goedkomt. Onze beste resultaten boeken we uit en meestal staat onze organisatie achterin als een huis. Dat moeten we volgende week ook kunnen opbrengen. Van Leeuwen zag wel een voordeel in van de laatste goal van de middag. ,,Dat maakt denk ik dat we er niet te makkelijk over gaan denken daar volgende week. Met een 3-0 stand is die kans toch groter. We zullen net zo moeten starten als nu. Gretig en met focus. Dan moet het goed komen.”

 
Of Neuteboom er volgende week weer twee scoort met het hoofd lijkt onwaarschijnlijk. MVV’27 zal het huiswerk beter gaan benutten en wellicht ook gesterkt worden door een drietal verdedigers die er nu niet bij waren. ,,Dat kan zijn, maar wij kunnen misschien weer beschikken over Hogenboom en daarnaast is er genoeg kwaliteit bij ons aanwezig om als winnaar uit de bus te kunnen komen. Zo heb ik genoten van de power van onze jonge gasten. We hebben na rust op een juiste wijze onze krachten benut. Wanneer we door zouden hebben willen drukken, hadden we onszelf een slechte dienst bewezen. Conditioneel waren we dan in de problemen gekomen. En met een beetje geluk counteren we weg naar 4-0. Maar met 3-1 staat wel een meer terechte uitslag op het scorebord”, aldus de tweevoudig doelpuntenmaker.

 
UVS-MVV’27 3-1 (3-0). 1.Neuteboom 1-0, 6.Neuteboom 2-0, 31.Kort 3-0, 90.+1.Vermeer 3-1. Scheidsrechter: Winter. Toeschouwers: 400.
UVS: De Groot, Maaskant, Neuteboom, Boogmans, Hoogkamer, Klaassen (69.Van der Voort), Smit, Hermenet (80.De Vrind), Van der Plaat, Kort (82.Van Rest), Van Vliet.

Comments are closed.