Nacompetitie- UVS is honderdtachtig minuten (en een beetje meer wellicht) verwijderd van de tweede klasse. Na de 3-1 thuiszege op MVV’27 van vorige week volgde nu een overwinning op de Maaslanders in de uitbeurt: 1-2. Net als in Leiden kwam die triomf de blauwwitten ook toe. UVS was simpelweg tweemaal beter dan de ploeg die degradeert uit de tweede klasse.

UVS is er klaar voor..
UVS is er klaar voor..

De thuisploeg startte met vier wijzigingen ten opzichte van de heenwedstrijd. Vooral achterin waren er mutaties in verband met vorige week nog geschorste spelers. Zo keerde onder meer de boomlange en qua postuur indrukwekkende Roel Nooteboom terug in de hoofdmacht. Bij UVS bleven Jordy Klaassen en Jeroen Boogmans buiten de basiself ten faveure van de van een ribblessure grotendeels herstelde Koen Hogenboom en Kris Menken.
UVS verwachtte een stormloop van de ploeg op achterstand, maar die bleef aanvankelijk uit. Meer dan dat zocht UVS juist de aanval en was er geen sprake van dat het accent zou komen te liggen op terugzakken en tegenhouden. Trainers Hans van Leeuwen en Arnold Overdijk kozen bewust voor een meer offensieve spelopvatting. Van Leeuwen daarover: ,,We hadden duidelijk op het bord geschreven dat we waren gekomen om te winnen. Met de eerdere 3-1 hadden we nu niets te maken. Het was gewoon weer 0-0 en zo wilden we die wedstrijd benaderen. Als je achteruit gaat lopen, nodig je ze uit en wanneer je dan achterkomt kom je in de problemen. MVV’27 is immers geen misselijke ploeg en er ze herbergen spelers met een actie.”

De Leidse bank: de aanval is de beste verdediging
De Leidse bank: de aanval is de beste verdediging

De zienswijze blek volkomen juist te zijn. UVS ging uit van de eigen mogelijkheden en wilde zelf scoren om zodoende nog meer wisselgeld te krijgen voor het verloop van de ontmoeting. Na amper tien minuten en al wat uitgedeelde speldenprikken kwam de gekoesterde 0-1 al op het scorebord. Rob van der Plaat nam vanaf rechts een vrije trap en onderweg raakte Ferry Kort, ook volgens eigen zeggen, de bal lichtjes aan. Doelman Tom Binnendijk had er te laat het oog in en kon de treffer niet meer voorkomen. Een opsteker van jewelste dus voor de Leidse ploeg en de opmaat naar een relatief onbevangen eerste helft.
MVV’27 kwam wel wat vaker op de helft van UVS te spelen, maar zelden kon Danny de Groot een bal wegplukken die tussen de palen ging. Het eerste schot op het Leidse doel kon pas worden genoteerd toen de thee al gereed stond. De beste kansen waren goed bezien ook nog voor UVS geweest, hoewel rechtsback Kenneth Maaskant na een kwartier wel goed wegkwam met een handsbal in de zestien. De scheidsrechter, de heer Brouwer, zag er resoluut geen enkele opzettelijkheid in.

 

Bart Jan Neuteboom had nog zijn derde treffer kunnen maken tegen MVV’27. In de eerste wedstrijd was hij tweemaal koppend succesvol, maar nu schrok de verdediger mogelijk van een opgelegde kans. Zijn te zachte kopbal kon nog worden verdedigd door een Maaslander. Van der Plaat kwam nog dichterbij een tweede goal voor de bezoekers. De voor Bas Smit (licht geblesseerd, red.) ingevallen Klaassen stuurde de rechtsbuiten weg en die had op zijn beurt een prima actie in huis. Eenmaal naar binnen gekomen schoot Van der Plaat in, maar de bal belandde op de paal. So far, so good in elk geval voor de blauwwitten.

De Maaslandse trainer ziet het halverwege al somber in
De Maaslandse trainer ziet het halverwege al somber in

De tweede helft was nog maar net onderweg of de 0-2 had al een feit kunnen zijn. Van der Plaat verloor het duel, oog in oog, met doelman Binnendijk. MVV’27 putte hier kennelijk moed uit, want met 0-1 was er nog steeds een kans om zich terug te knokken. Jessy Zwaard leek de spanning ook terug te laten keren. Binnen drie minuten dook de aanvaller van dichtbij op voor het hok van De Groot, maar de sluitpost wilde van geen wijken weten. Zo ook niet op een vlammend schot van Robert van Mierlo. Met twee prima reddingen hield De Groot UVS aan de juiste kant van de score.
MVV’27 bleef het daarna wel proberen, maar wel hoofdzakelijk met de moed der wanhoop. UVS stak organisatorisch weer goed in elkaar en zag de tijd in het voordeel wegtikken. De luchtmacht aan Maaslandse zijde werd meer en meer gezocht, maar de tweede treffer kwam twintig minuten voor tijd bijna op het scorebord aan de andere kant. Maaskant vuurde, maar Binnendijk pareerde de pegel. Even later kwam er toch nog iets van spanning terug. Even ontsnapte Laurens van Rooijen aan de aandacht en nu moest De Groot wel passen (1-1).

Linksback en jongeling Daily Hoogkamer maakte andermaal een prima indruk
Linksback en jongeling Daily Hoogkamer maakte andermaal een prima indruk

Het thuispubliek ging er toch nog even achter staan en UVS moest koelbloedig blijven. Een vrije trap leverde nog bijna de 2-1 op, maar daarmee was de koek voor wat betreft de thuisploeg op. MVV raakte enkel nog op een negatieve manier verhit en dat leverde rode kaarten op voor Nooteboom en Zwaard. De ingevallen jongeling Tolga Karpuz, die overstapt naar GHC, zorgde er in de slotseconden nog voor dat UVS ook dit duel winnend afsloot. En daar was niets aan gestolen.

Torga Karpuz zorgde voor de tweede winst op MVV'27 van UVS
Torga Karpuz zorgde voor de tweede winst op MVV’27 van UVS

Ferry Kort was uiteraard in zijn nopjes met de overwinning, zijn doelpunt en de finaleplaats. ,,Allemaal lekker inderdaad, maar we hebben nog geen enkele reden om een feestje te bouwen. Met de resultaten kunnen we zeker tevreden zijn en we kunnen spreken van en teamprestatie. Het is helemaal leuk voor de jongens die de kern vormen van het zaterdagteam. Zij vormen de basis van de ploeg en dit succes na het wegvallen van het voetbal op zondag. Het begon allemaal als een vriendenploeg en zie nu waar we staan.”

Ferry Kort roemt de teamgeest, maar is nog niet in voor een feestje
Ferry Kort roemt de teamgeest, maar is nog niet in voor een feestje

Kort trapte terecht op de rem, maar feit is dat UVS twee prima wedstrijden afwerkte en aan een indrukwekkende serie bezig is. Na 21 februari (SEV thuis, 0-1, red.) werd er geen tweestrijd meer verloren en met de vorm en het zelfvertrouwen zit het al tijden snor. ,,Het is bij ons een hecht team. Het hele jaar hebben we gerouleerd met spelers, zo was dat afgesproken. Daar is geen wanklank over gevallen. Dat zegt wel wat.”

Vroegtijdige aftocht van captain Roel Nooteboom
Vroegtijdige aftocht van captain Roel Nooteboom

Van Leeuwen: ,,In deze fase wijken we daar vanaf en daar gaat ook iedereen in mee. Natuurlijk levert dat teleurstellingen op, maar bovenal wil iedereen de serie nog voortzetten en straks feest kunnen vieren. William van Vliet sprak ook ware woorden in de kleedkamer na afloop tegen de groep. Hij stelde terecht dat we het met zijn allen doen en deelde daar de complimenten voor uit. Ben ik het geheel en al mee eens.”
Kort: ,,Een brede selectie is ook een voordeel natuurlijk. Zeker in deze fase zijn er links en rechts pijntjes, maar alle spelers zijn inzetbaar en verstaan hun taken. We gaan nu toeleven naar DUNO. Ik weet nog weinig van die ploeg, behalve dan dat ze fysiek spelen. Ik vind echter dat wij naar onszelf moeten kijken. Als we ons niveau halen van de laatste tijd dan maken we een goede kans om de volgende stap te zetten.”

Houden de blije gezichten ook de komende weken aan?
Houden de blije gezichten ook de komende weken aan?

MVV’27-UVS 1-2 (0-1). 10. Kort 0-1, 76. Van Rooijen 1-1, 90.Karpuz 1-2. Scheidsrechter: Brouwer. Toeschouwers: 400.
UVS: De Groot, Maaskant, Neuteboom, Hogenboom (65.Karpuz), Hoogkamer, Smit (36.Klaassen), Hermenet, Menken, Van der Plaat (84.Boogmans), Kort, Van Vliet.