In februari benaderde onze redactie Mat de Tombe, de nieuwe voorzitter van UVS. Of hij trek had in een vraaggesprek over zijn keuze om de hamer te gaan hanteren, de gang van zaken bij de club uit de Kikkerpolder en zijn visie. ,,Ik heb nog weinig te melden, maar bel me over een paar maanden maar terug.” Zo gezegd, zo gedaan. Enkele weken terug maakte de Leidenaar wel tijd vrij en bleef het allesbehalve stil aan de andere kant van de vragensteller. ,,Ik heb ondertussen een aardig beeld van de club en heb er alle vertrouwen in dat we forse stappen kunnen gaan maken bij een club met toekomst.”
UVS heeft moeilijke jaren achter de rug. Financieel gezien was er sprake van zwaar weer. Het eerste elftal was al een decennium verwijderd van de top van het amateurvoetbal en er sijpelden meerdere berichten richting de buitenwereld dat ‘veel zaken niet lekker liepen’. Ondertussen wordt achter de schermen druk gewerkt om de schulden in te lossen en werd de keuze gemaakt om het boek van het zondagvoetbal te sluiten en over te stappen naar het zaterdagvoetbal. UVS krijgt binnenkort de kans om via de nacompetitie op te klauteren. ,,Nu een stap maken naar de tweede klasse zou prettig zijn, maar anders toch zeker volgend seizoen. Maar bovenal zie ik dat we vooruit gaan op tal van andere vlakken en daar word ik nog enthousiaster van dan ik van nature al ben.”

 

Mat de Tombe nog op de oude, nostalgische UVS-tribune. Een deels nieuw complex komt er aan..
Mat de Tombe nog op de oude, nostalgische UVS-tribune. Een deels nieuw complex komt er aan..

 

 

De Tombe is een bindmiddel. Hij wil onderdeel zijn van een geoliede machine. ,,Je moet er bij een vereniging voor zorgdragen dat de ingrediënten smaken. Dat de leden en alle vrijwilligers hardop roepen dat ze er bij willen horen. Dat klinkt misschien idealistisch, maar dat is voor mij een streven. UVS moet gezelligheid uitstralen. Het is niet zo dat ik zeg dat het niet gezellig was toen ik er aan begon, maar de insteek moet zijn dat elk radertje met plezier een steentje bijdraagt aan de sfeer binnen de club. Het eerste elftal is belangrijk, maar daar gaat het niet alleen om. Alle elftallen samen, of dat nu de andere selectieteams, niet-selectie elftallen, de dames of het G-voetbal betreft, moeten samen het merk UVS zijn. Met een club van bijna 1000 leden kan je niet enkel maar gediplomeerde trainers rond hebben lopen. Je bent ook afhankelijk van ouders. Voor hen verzorgen we ‘train de ouders’. Gerard Désar is daar onder meer mee bezig. En je moet ook duidelijk zijn naar bijvoorbeeld vrijwilligers. Laatst werd mij gevraagd of het goed was dat er weer eens een Paasklaverjastoernooi zou worden georganiseerd. ,,Natuurlijk”, heb ik gezegd. Initiatief moet je toe juichen. Het bleek een groot succes te zijn. De kantine zat vol en de kaarters kwamen vanuit alle geledingen binnen de club. We hebben voorts een vrijwilligersavond georganiseerd en een enquête gehouden. Inspraak is belangrijk. Het bestuur moet een aanspreekpunt zijn. Niet elk idee kan je meteen verwezenlijken of is reëel, maar een luisterend oor moet je minimaal hebben.”
Speerpunten voor De Tombe zijn dus onder meer om de mensen betrokken te laten zijn en aan elkaar te binden. ,,Om alles te laten draaien moet er wel structuur zijn en duidelijkheid. Al je dat kunt bewerkstelligen gaat het lopen en hebben mensen er plezier in en doen graag iets voor een club. Het is altijd makkelijk om vanaf de zijkant te roepen en overal tegenaan te schoppen. Of om met de armen over elkaar te blijven staan en aan te geven om het allemaal eerst maar eens af te wachten. Daar help je een club niet mee. Vandaar ook dat ik de klus heb aangenomen. Wel heb ik aangegeven dat er een halfjaar nodig zou zijn om een beeld te krijgen. Je kunt niet als een olifant door de porseleinen kast denderen. Ondertussen kan ik stellen dat heel veel zaken mij duidelijk zijn en eigenlijk is dit de belangrijkste periode. Straks gaan steeds meer zaken marcheren en gaat het minder tijd kosten. Maar bovenal doe ik het graag. En wat is er prettiger dan dat je zaken opgeknapt ziet worden. Ook in letterlijke zin. Zo hebben we een fonkelnieuwe website waar we trots op kunnen zijn. Daar kunnen de leden alle informatie vandaan halen. Over de plannen voor het nieuwe complex, over het opfrissen van de kleedkamers en ga zo maar door. Kijk, er ligt hier heel veel historie. Maar je moet jezelf ook de vraag stellen wat we met een tribune moeten waar duizenden mensen op kunnen zitten. Die tijd is al lang voorbij en komt ook niet meer terug. Bij ons niet, maar dat geldt voor de gehele linie binnen het amateurvoetbal. Wel moeten we ervoor zorgen dat de mensen straks leuk kunnen zitten. Niet enkel op de tribune, maar ook in andere ruimtes. En dan moet je de mensen bieden waar behoefte aan is. Dit qua hapje en drankje, maar ook kijkend naar de jeugd. Zij moeten zich kunnen vermaken. Op de club moet het voelen als thuis. Zo is de kans groter dat jouw leden blijven of dat ze juist graag terugkomen omdat ze positieve verhalen horen. UVS is een merk en dat merk moet onderscheidend zijn.”
De Tombe erkent ook dat de club te lang in een bepaalde sfeer is blijven hangen. ,,De wereld om ons heen is veranderd en dat proces blijft zich ontwikkelen. Daarin moet je mee en er met een andere blik naar kijken. Daarnaast moet je ook altijd je eigen handelen kritisch analyseren. Daarom ben ik ook heel toegankelijk en ben ik graag in gesprek met iedereen. Elk mens heeft andere kwaliteiten en die moet je benutten. Waarom zou ik het wiel moeten uit vinden? Wat dat betreft zie ik dat de club in positieve zin aan het veranderen is en met die vooruitgang wordt dit werk alsmaar leuker.”

 

“Naast de opgenoemde veranderingen en aanpassingen wordt ook het hoofdveld vervangen. Ook UVS krijgt een kunstgrasveld en daar kijkt De Tombe naar uit. UVS speelt verzorgd voetbal en wanneer er nu al elders op kunstgras wordt gespeeld of op ons eigen tweede veld, zie je dat het voetbal simpelweg beter is. Dus dat is een groot voordeel. Daarom ben ik ook blij met de terugkomst van een aantal spelers op ons nest. Daar worden we ook weer beter van. Die gasten komen terug omdat ze ook de geluiden en van de plannen horen. Niet omdat er geld voor ze klaar ligt. Dit is een hobby en we moeten het niet groter maken dan dat het is. Een hobby moet meer gewicht hebben dan geld. Laatst moest ik betalen bij een derdeklasser om te kunnen kijken. Dat vind ik bespottelijk. Wees blij dat er mensen komen kijken. Zorg dat ze zich welkom voelen en terugkomen. Als je het groter trekt, vind ik het ook schandalig dat knulletjes van negentien jaar acht of negen ton verdienen. En als je ze dan ziet spelen, doet het zeer aan je ogen. Dat gaat toch nergens meer over?”
Is het voorzitterschap voor De Tombe te combineren met het gezinsleven en zijn drukke werkzaamheden in de tegelhandel? ,,Ik kan niet ontkennen dat er heel veel tijd in gaat zitten, maar ik heb me er niet in vergist. Zoals gezegd gaat het nu om investeren, maar daar krijg ik juist bergen energie van. Onze kinderen zijn twintigers en één daarvan is het huis al uit. Met de andere leden binnen het bestuur heb ik ook nog eens de grootste lol. We doen het met elkaar en kunnen prima door een deur. Daarbij komt dat Lucas Riethoven daar omheen bezig is. Hij is mijn linker-en rechterhand. Hij heeft een lading kennis van de club en kent zoveel mensen. Zo profiteer je van elkaars expertise en maakt het dat het allemaal behapbaar is. Morgen vind ik wat dat betreft weer leuker dan vandaag en dus ben ik blij dat ik de uitdaging ben aangegaan.”

De Tombe weet het zeker: ,,UVS gaat weer de goede kant op. Wat we voor ogen hebben, gaat ons lukken."
De Tombe weet het zeker: ,,UVS gaat weer de goede kant op. Wat we voor ogen hebben, gaat ons lukken.”

 

Recent liet de club weten dat de samenwerking met FC Twente ten einde is. De Tombe vindt het jammer, maar sluit niet uit dat er in de toekomst met een andere BVO zal worden samengewerkt. ,,Iedereen kent de financiële situatie bij FC Twente en die club heeft dus moeten snijden. Ik ben daar geweest en heb mijn ogen uitgekeken. Alles was daar tot in de puntjes verzorgd. Als we daar uiteindelijk veertig procent van kunnen meenemen in de eigen organisatie, boeken we enorme winst. Ons grote jeugdvoetbaltoernooi hebben we voor dit jaar wel afgeblazen, maar dat is hoofdzakelijk vanwege het feit dat we misschien nog in een bouwval zitten. Dan moet je niet willen om zo’n groot toernooi op te zetten. Hoe dan ook willen wij ook iets kunnen betekenen voor een BVO. Zo’n organisatie moet er ook wat aan hebben om gelinkt te zijn aan een amateurclub. We zijn er bij FC Twente in geslaagd om enkele jeugdleden van ons daar te krijgen. Daar ben je als club trots op. Nog even terugkomend op dat ‘wat te bieden hebben’. Dat geldt ook voor onze sponsoren. Dat kan ook nooit een eenzijdige verbintenis zijn. Zeker tegenwoordig niet. Maar als onze schuld teruggedrongen is, het nieuwe complex verrijst en we hebben gewonnen aan uitstraling, liggen er weer kansen om de club verder te promoten. Hoe je het ook wendt of keert; UVS is ook elders nog steeds een begrip. Als het over voetbal in Leiden gaat, wordt onze naam genoemd. Ik hoor dan ook nog regelmatig ‘jullie spelen toch ook op hoog niveau’?”
UVS rolt dus weer, maar De Tombe realiseert zich dat er meer tijd nodig is om het plaatje te realiseren welke hij voor ogen heeft. ,,Ik wil het tegendeel bewijzen. Als acht van de tien roepen dat het niet lukt, wil ik juist laten zien dat het wel lukt. We hadden hier ook een speeltuinvereniging kunnen beginnen. Had men dat gewild? Nee dus. UVS heeft zware tijden gehad, maar we kijken weer vooruit. Zo heb ik een tweet gelezen vanuit de bollenstreek. ‘Het zou toch niks worden in Leiden’. Bij wat mensen daar heb ik gekscherend gezegd ‘dat we er weer aankomen’. Een beetje uitdagen mag toch wel? Ik bewaar de tweet in elk geval en wil niets liever dan bewijzen dat we met zijn allen heel veel kunnen bewerkstelligen. Onverantwoorde risico’s gaan we in elk geval niet meer nemen. Je kunt ook niet alles met geld doen, zeker niet als er niet meer is. Maar je kunt er wel creatief mee omgaan en de mensen binnen jouw vereniging benutten. Dan kan je heel ver komen.”
De Tombe wil transparant zijn en blijven. ,,Als je zelf niets zegt, gaan mensen het voor jou invullen. Daar krijg je wildwestverhalen van. Daarom pleit ik ervoor om eerlijk te zijn en te zeggen waar het op staat. Als wie of wat iets wil weten, mogen ze altijd bij mij aankloppen. Dan hebben ze de tekst en uitleg uit de eerste hand.”
De voorzitter heeft zelf ook niet altijd in een gespreid bedje gelegen. ,,Absoluut niet. Ik ben geboren in een steegje van twee meter (Koddesteeg, red.) en het is ons niet komen aanwaaien. Wat dat betreft ben ik wel wat gewend. Maar ik ben nog nooit een opgever geweest. Ik ben een man die kansen ziet en geen obstakels.”
UVS participeert ook op de website van Leidenamateurvoetbal.nl en ziet daar de voordelen van. ,,Niet enkel lees je zo de wedstrijdverslagen van je eigen club en andere nieuwsfeiten, maar je krijgt ook een inzicht van hoe het er bij andere clubs aan toe gaat. Daar kan je ook van leren of je voordeel mee doen. Het is natuurlijk nooit zo dat alleen jouw verhaal de enige juist is. Ik juich dit soort initiatieven toe. Je blijft er scherp door. Clubs zijn er bij gebaat.”
In Leiden gaat het gesprek al een tijd over fusies van clubs. De Tombe snapt dat en volgt de ontwikkelingen. ,,Voor UVS is het niet aan de orde. We hebben bijna duizend leden en zijn nog groeiende. Dat wil niet zeggen dat we naar de 1500 willen gaan. Wel denk ik dat we het vermogen hebben voor 1200 leden. We zijn weer op de goede weg en dat merk ik aan de mensen. Iedereen heeft er weer zin in, er wordt veel gelachen en hard gewerkt. Het merk UVS is terug. Het gaat ons lukken om het neer te zetten zoals we voor ogen hadden en hebben.”

Mat de Tombe sprak honderd uit en stond open voor een uitgebreid interview. ,,Maar de schijnwerpers mogen nu weer weg."
Mat de Tombe sprak honderd uit en stond open voor een uitgebreid interview. ,,Maar de schijnwerpers mogen nu weer weg.”