Anderhalve week geleden werd bekend dat Cees van Tongeren, assistent-coach bij GHC, de club gaat verlaten. De ras-Leidenaar is bezig aan zijn zesde seizoen aan de Vliet, nadat hij eerder twee jaar een zelfde rol had bij FC Boshuizen. Al die jaren was hij de rechter-en linkerhand van Dennis Olman, die afgelopen zomer vertrok uit Leiden om zijn geluk te beproeven bij GDA. Van Tongeren is toe aan nieuwe uitdaging. ,,Ik kan me prima schikken als assistent-trainer bij een mooie club, maar ik loop er zeker niet voor weg om ergens hoofdtrainer te worden. De gemaakte keuze is nog pril en ik ga nu genieten van de feestdagen. Daarna ga ik zien wat er op mijn pad komt, maar bovenal gaan Roberto (Escudero, red.) en ik proberen GHC weg te krijgen naar veilige oorden op de ranglijst.”

Van Tongeren en de club waren er snel uit tijdens een recente evaluatie. ,,Ik heb hier fantastische jaren gehad en heel veel moois meegemaakt. Vanuit de kelder heeft deze club zich opgewerkt en we waren trots om de eerste klasse te bereiken. Helaas was het vorig seizoen sportief gezien niet goed en waren er ook tal van perikelen binnen de club. Dat was lastig werken. Toch besloot ik na het vertrek van Dennis aan te blijven. Er kwam een nieuwe trainer en de groep veranderde ook grotendeels. Ik verwachtte er veel van, maar dat is helaas tot nu toe anders uitgepakt. We hebben ontaard veel tegenslag gehad, maar ik moet ook eerlijk zijn en stellen dat ik moeite heb met de instelling en mentaliteit van een deel van de groep. Ik ben tussentijds gaan bemerken dat ik het minder naar mijn zin ben gaan krijgen. Ik ging ook minder uitstralen en dat is een teken aan de wand. Ik heb spelers altijd voorgehouden dat een eerste vereiste is om lol en plezier te beleven. Anders moet je voor jezelf conclusies trekken.”

pasfoto_GHC_2013_Kees va21

Van Tongeren, overigens ruim dertienjaar terug al eens twee jaar hoofdtrainer bij FC Rijnland, achtte het moment rijp om knopen door te hakken. ,,Het is mijn beslissing geweest en het bestuur heeft zich kunnen inleven in mijn standpunten. Samen hebben we hier heel veel goeds neergezet, maar het is goed om na dit seizoen wat anders te gaan doen. Zo kan ik straks nog eens terugkomen en mensen recht in het gezicht aankijken. Dat vond Dennis destijds al belangrijk en ik zit daar niet anders in. De club heeft nu alle tijd om eventueel een assistent aan te stellen naast Roberto en hij kan zelf mee kiezen. Ik heb nu zelf de tijd om over de schutting te kijken. Er is telefonisch contact geweest met een club en die heb ik netjes bedankt voor de interesse en bij een andere club heb ik een oriënterend gesprek achter de rug en afgesproken om dit van beide kanten te laten bezinken en na de feestdagen een eventueel vervolg hier aan te geven !  En anders zijn er zeker nog andere leuke clubs waar ik graag aan de slag ga , als analist of in welke hoedanigheid op de bank dan ook.”

Van Tongeren draait niet om de waarheid heen en is van mening dat dit ook geen eenvoudig eerste deel van het seizoen is geweest bij GHC. ,,Het valt niet mee, nee. Een blik op de ranglijst zegt genoeg. Dat neemt niet weg dat ik het niet somber ga inzien. De relatie met Roberto is steeds beter geworden. Uiteraard moet je altijd even aan elkaar wennen. We willen er samen voor zorgen dat GHC stappen gaat maken en punten zal pakken. Ook in dat opzicht wil ik met opgeheven hoofd dit sportpark verlaten.”