HomeZaterdagDerde klasseFC Rijnland en Meerburg houden elkaar in balans

FC Rijnland en Meerburg houden elkaar in balans

-

Derde klasse A (zondag) – Na de twee nederlagen tegen achtereenvolgens Teylingen en Graaf Willem II VAC werd het voor FC Rijnland tijd om eens punten te pakken, zo vond ook trainer Paul Pikaar. ,,Dit is de derde wedstrijd en gelijk de derde goede tegenstander, maar ik heb er vertrouwen in’’, sprak hij voorafgaand aan de wedstrijd. De promovendus wist in de voorgaande duels telkens nét niet te overtuigen, waardoor de tegenstander uiteindelijk aan het langste eind trok. Dit was zondagmiddag tegen RKVV Meerburg thuis echter niet het geval.

De Zoeterwoudenaren begonnen enigszins slap aan het duel met de Leidenaren. Rijnland-vleugelspeler Maik de Rooij kon al na twee minuten uithalen, maar het schot werd goed geblokt door verdediger Mark van Diemen. Niet veel later kreeg Meerburg een enorme mogelijkheid op de 0-1. Aanvoerder Joeri van der Voort gaf een panklare voorzet op de jonge Yannick de Groot, die de bal op de lat schoot. Via Leo Ramirez belandde de bal uiteindelijk bij Rijnland-goalie mario van der Pluym.
Het had vervolgens niet veel gescheeld of Meerburg stond met tien man op het veld. Van Diemen schoffelde Arjan Kluivers van achteren onderuit. De scheidsrechter bestrafte hem met een gele kaart, waar menigeen in het publiek dacht aan een rode kaart.

Na slordig balverlies van Meerburger Barry Verboon kon Rijnland na zo’n vijftien minuten counteren via De Rooij. De buitenspeler gaf de bal voor op Kluivers, die nét over kopte. Een goede kans voor Rijnland, dat op eigen terrein zoekende was tegen het compact spelende Meerburg.

De Groot was niet veel later wéér dichtbij de 0-1. De aanvallende middenvelder loste een geplaatst schot af, na een goede voorzet vanaf de rechterflank. De bal belandde, helaas voor De Groot en Meerburg, op de paal. Rijnland werd nog gevaarlijk via spits Boudewijn Kamphues, die het met een stiftje probeerde. Niet veel later was het De Rooij die het eens van afstand trachtte. Er zat echter te weinig overtuiging in het schot van de rechtsbuiten.

Vlak voor rust gaf Van der Voort een voorzet vanaf de linkerkant. De aanvaller gaf echter te weinig richting aan de pass, waardoor De Groot niet gevonden werd. Laatstgenoemde had vlak daarna wederom de 0-1 op zijn schoen. De ‘nummer tien’ kon na een ingooi zomaar uithalen, doordat de verdediging van Rijnland al met hun gedachte aan de thee zat. De Groot schoot richting de rechterhoek, maar de bal verdween via de paal naast het doel. Zodoende vertrokken beide elftallen met een stand van 0-0 richting de kleedkamer.

Na rust leek Rijnland te beseffen dat er punten konden worden gehaald tegen het nog ongeslagen Meerburg. De ploeg van Pikaar ging de duels wat feller in, wat leidde tot meer mogelijkheden. Kluivers en daarna Jeffrey Smeele kregen goede kansen op de 1-0, maar de brilstand bleef in tact.

In de 52e minuut was het echter wél raak voor Meerburg. De bezoekers vonden het net via Mats van der Poel. De spits kreeg plots de bal aangespeeld in het zestienmetergebied en kon de bal binnentikken. Ondanks appèl voor buitenspel werd het doelpunt gerekend door de scheidsrechter.

Nog geen twee minuten later was het echter alweer gelijk. Danny Kromwijk blokkeerde Meerburg-goalie Patrick Bom, die vervolgens hard op schoot tegen Kromwijk. De buitenspeler van Rijnland gaf de bal af aan spits Kamphues, die makkelijk voor open doel kon binnen schieten. Een discutabel moment, waarbij de scheidsrechter had kunnen en misschien wel moeten fluiten voor het block van Kromwijk.

Meerburg kwam daarna met Verboon en Van der Poel dichtbij de 1-2 en dus de hernieuwde voorsprong. Rijnland-keeper Van der Pluym stak daar echter een stokje voor.

Zo’n twintig minuten voor tijd gaf keuzeheer Pikaar het advies aan zijn mannen om alles op de verdediging te gooien. ,,Jongens, hou nou die 1-1! Ons eerste puntje!’’, klonk het vanaf de zijlijn. Echter ging Rijnland tóch nog opzoek naar de 2-1. Met enkele mooie aanvallen kwamen de Leidenaren dan ook dichtbij keeper Bom, maar gescoord werd er niet.

Dit gebeurde wél aan de andere kant. Van der Poel kwam na een goede steekpass van Yannick de Groot één-op-één met de keeper en wist de bal simpel binnen te tikken. Het doelpunt werd echter afgekeurd wegens buitenspel, waardoor de teller na negentig minuten bleef steken op 1-1. Het eerste punt van Rijnland, en het eerste puntenverlies van Meerburg.

,,Er was zeker meer uit te halen’’, reageert De Groot na afloop van het duel tegenover Leidenamateurvoetbal.nl. ,,Het is balen dat die ballen er op het laatste moment niet in vliegen. Maar aan de andere kant, zij kunnen er ook nog bijna eentje in schieten.’’

Vooral in de eerste helft blonk De Groot uit. De middenvelder raakte meerdere keren de paal en de lat, en combineerde er een aantal keer goed op los. In de tweede helft liet de jongeling zien ook verdedigend zijn mannetje te kunnen staan. ,,De trainer gaf me niet per se die rol. De wedstrijd liep gewoon zo. Zij zetten iets meer druk en dan heb je het ook gewoon nodig dat je je verdedigende taken goed uitvoert anders krijg je er nog eentje tegen ook.’’

De scheidsrechter werd tijdens maar ook na het duel tussen Rijnland en Meerburg veel bekritiseerd. Zowel de 0-1 (appèl voor buitenspel) als de 1-1 (blokkade voor de keeper) had hij kunnen afkeuren, zo erkent ook De Groot. ,,Hij had een aantal rare beslissingen wat een negatieve invloed had op beide teams. Een normale scheidsrechter fluit het doelpunt van Rijnland af, neem ik aan. Je mag niet de keeper blokkeren daar.’’

FC Rijnland: Van der Pluijm; De Groot, Mink, Ramirez, Dros; Smelen, Kluivers, Koelink; Kromwijk, Kamphues, De Rooij.
Meerburg: Bom; Candido, J. Verboon, Van Diemen, B. Verboon; Van der Meer, De Groot, Weijers; Van der Voort, Van der Poel, De Jong.