Derde klasse A (zondag)- Door een 5-0 overwinning op Bernardus rukte FC Rijnland het afgelopen weekend op naar de middenmoot van de derde klasse A. Komende zondag ontvangen de geelgroenen streekgenoot SJZ. Mark Cerdijn (Rijnland) en SJZ-spits Frank Willemse zijn beiden hoopvol gestemd.

Het in 1990 opgerichte Rijnland promoveerde het afgelopen seizoen via de nacompetitie naar de derde klasse. De Morsch-equipe kwam nog niet eerder op dat niveau uit. De pupillen van coach Paul Pikaar lijken zich inmiddels redelijk thuis te voelen in de nieuwe omgeving.

,,In het begin was het even lastig. We moesten wennen aan het niveau en we hadden ook regelmatig pech. Eigenlijk waren we alleen tegen Van Nispen de mindere. Maar toen hadden we dan ook een complete offday. De laatste weken zijn we prima bezig. We hebben gewoon  een goede ploeg. Positief is ook dat we een brede selectie hebben. Er zijn zeker achttien tot twintig spelers die zo in het eerste kunnen. Veel concurrentie dus, dat houdt je scherp. Ik zit in de beveiliging en heb wisselende diensten. Gelukkig heb ik tot nu toe weinig trainingen hoeven missen, maar als dat wel het geval was en de trainer me daarom niet opstelde zou me dat logisch lijken. Hoe dan ook, we beschikken over veel voetballend vermogen en als het wat minder loopt schuwen we de strijd niet. Dan gaat de beuk erin. Fysiek zijn we sterk. Ons doel is om mooi, aanvallend voetbal te spelen en de baas te zijn op het veld, maar als dat niet lukt kunnen we ook goed op de counter spelen. Met Danny Kromwijk en Boudewijn Kamphues – twee snelle spitsen – gaat dat uitstekend”, vertelt Cerdijn.

De 27-jarige Leidenaar is in Pikaars formatie de man achter het aanvalsduo, de nummer tien. ,,Het gaat lekker, alleen scoor ik dit seizoen een beetje weinig. Ik heb er pas één gemaakt. Maar aan de andere kant maakt het me ook niet veel uit: als er maar wordt gescoord.”

In de laatste competitiewedstrijd, tegen Bernardus, was dat zeker het geval. Met name Kamphues had er zin in. Op aangeven van aanwinst Kromwijk, die zelf ook een treffer voor zijn rekening nam, doelpuntte hij driemaal. ,,Die 5-0 overwinning is natuurlijk goed voor het vertrouwen, maar we horen met onze ploeg ook echt in deze klasse thuis. Gezelligheid is bij ons nog altijd belangrijk, daarnaast willen we presteren. Rijnland moet sowieso een stabiele derdeklasser worden. Dit jaar is handhaven de doelstelling. Dat willen we zo snel mogelijk bereiken. Daarna zien we wel of er eventueel nog een periodetitel in zit.”

Optimistisch kijkt Cerdijn uit naar de streekderby tegen SJZ. ,,Ik ken ze niet, al heb ik wel een aantal verslagen over ze gelezen. Het schijnt een aardige ploeg te zijn. De laatste weken startten we steeds volle bak, kwamen we vroeg op voorsprong en konden we gewoon ons spelletje spelen. Dat is nu ook weer de bedoeling.”

Opponent SJZ leed in het voorbije weekend, na negen wedstrijden zonder verlies, weer eens een nederlaag. Tegen Graaf Willem II/VAC ging het gezelschap van trainer Rob van den Wijngaard met 1-3 onderuit. Daardoor zakten de groenwitten naar de vijfde plek.

,,Ik beschouw de nederlaag als een incident. Qua veldspel waren we veel beter, maar zij waren gewoon effectiever. Wij misten maar liefst acht 100%-kansen en een penalty. Omdat we nog steeds zoveel kansen creëren is het vertrouwen er nog steeds, hoor. Afgelopen dinsdag, in de bekerwedstrijd tegen Stompwijk, ging het benutten van de kansen al weer beter”, aldus Willemse.

De 26-jarige Zoeterwoudenaar, sinds een jaar wonende te Leiden,  had met twee treffers een groot aandeel in de 1-3 zege. Zijn team plaatste zich zodoende ten koste van de streekgenoot voor de volgende ronde van de districtsbeker. Ook in de competitie weet Willemse het doel met enige regelmaat te vinden. Met vijf goals is hij topscorer van Sint Jan Zoeterwoude. ,,Ik speel tegenwoordig in de spits. Ik was altijd een rechtsbuiten, maar drie jaar geleden belandde ik op het middenveld. Door het vertrek van Hans Coret hadden we geen centrumspits meer en toen heb ik me maar opgeofferd. Ik vind het ook leuk dat ik de mogelijkheid heb gekregen om daar te spelen. Ik houd er wel van om op een slimme manier met een verdediger te duelleren en er zo voor te zorgen dat ik een kans krijg. De meeste duels win ik meestal wel en met mijn 1.88 meter ben ik ook redelijk kopsterk. Het is bovendien heerlijk voetballen met Danny Pieterse op links en Koen van der Meer op rechts. Met die twee speelde ik vorig jaar trouwens nog op het middenveld, maar onze hele voorhoede is vertrokken en nu staan wij opeens voorin.”

Na een seizoen waarin SJZ op de tiende plek eindigde lijkt groenwit de weg naar boven dit jaar gevonden te hebben. ,,We hebben een sterke ploeg met veel ervaring. We zijn ook meer een team dan vorig jaar, doen het met z’n allen en gaan voor elkaar door het vuur. Ik heb het dan ook onwijs naar m’n zin, ook al omdat ik hier met m’n vrienden voetbal. Jammer alleen dat we af en toe wat slordige foutjes maken. Die worden dan vaak gelijk afgestraft. Maar we spelen met veel vertrouwen en mikken op een plekje in de top-drie. Dan heb je een periodetitel.”

Willemse, in het dagelijks leven accountmanager bij marketingbureau Gangetje 5 in Leiden, is vol goede moed betreffende de komende confrontatie met FC Rijnland. ,,Ik heb nog nooit tegen ze gevoetbald, maar volgens mij is het een goed voetballende ploeg met veel karakter. Ik heb er zin in. We gaan sowieso winnen.”