Recent meldde onze redactie dat Ben van der Lans Kagia aan het einde van het seizoen verlaat. De centrale verdediger gaat het enkele stappen hoger proberen, te weten bij hoofdklasser Ter Leede. Van der Lans is echter niet de enige speler die straks niet meer uitkomt in het elftal van Anton Wijsman.

Onze collega’s van Voetbal In de Bollenstreek, dit keer in de persoon van Danny van den Bosch, kwamen tot de volgende opsomming van vertrekkers bij de derdeklasser op zaterdag en de toekomstvisie vanuit de club (met dank aan Danny dus, red.)

Net als vorig seizoen wordt de selectie van Kagia flink uitgedund. Ruud Heuseveldt, Jelle Clemens, Niels Ganzevles en Guillaume Thissen blijven de club uit Lisserbroek trouw, maar verruilen de hoofdmacht voor een vriendenteam. In totaal zetten liefst 14 van 38 selectiespelers een punt achter selectievoetbal. Wat heeft dat voor gevolgen voor de toekomst van Kagia?

Vorig seizoen verkeerde de staf van het eerste elftal van Kagia in hetzelfde schuitje. ,,Het enige verschil met nu is, dat er toen spelers stopten die al tien jaar of langer in de selectie speelden’’, zegt Mark Scholte, voorzitter technische zaken bij de dorpsclub. ,,Dat waren jongens die tegen de dertig waren en kinderen kregen. Huisje, boompje, beestje. Rutger Goudriaan was zo’n iemand. Dat was toen een redelijke aderlating.”

Nu zwaaien relatief jonge spelers af. ,,De spelers die nu stoppen zijn in de twintig jaar. Sommigen van hen studeren nog, anderen hebben een baan. Ruud zit voor zijn werk doordeweeks vaak in het buitenland. Trainen wordt een lastig verhaal. Hetzelfde geldt voor Jelle, Niels en Guillaume. Zij hebben het ook erg druk met studie of werk en kunnen aan de verplichting van twee keer in de week trainen niet meer voldoen.”

Ambities

Ook zijn er jongens die ambities hebben om hogerop te komen. Zo gaat verdediger Ben van der Lans Kagia verruilen voor Ter Leede. Scholte: ,,Ben heeft alle selectieteams bij ons doorlopen. Dit is een hele mooie stap voor hem. Hij heeft bij ons vlieguren kunnen maken.”

Vertrouwen heeft Scholte in de spelers die volgend jaar het stokje moeten overnemen. ,,Ik ben ervan overtuigd dat de twaalfde, dertiende, veertiende man, de jongens die het gaan oppakken, goede opvolgers zullen zijn. Dan neem ik Jesper Imanse als voorbeeld. Dat is iemand die dit seizoen op de deur klopt om een definitieve basisplaats te bemachtigen.”

Grote broer FC Lisse

Een groot budget zoals top- en hoofdklasseclubs heeft Kagia niet. Scholte hoopt dan ook op kwalitatieve input van ‘grote broer’ FC Lisse. Dirk-Jan Ligtenberg, Ajay Malhi, Timo Sluymer en Rens Lamboo kwamen eerder al over van de topklasser. Spelers die goed werk verrichten bij de derdeklasser. ,,Dirk-Jan was dit seizoen een hele waardige aanvulling. Hij heeft net als Malhi in de jeugd van FC Lisse gespeeld. Ajay maakte vanuit de A-selectie van Lisse de stap naar ons. Timo en Rens speelden bij ons in de jeugd, maakten uitstapjes en zijn uiteindelijk weer bij ons terecht gekomen.”

Scholte: ,,De reden dat sommige spelers al vroeg overstappen naar andere clubs is omdat de jeugd van Kagia derde klasse speelt. Op het moment dat je hogerop wilt, dan moet je de stap naar Lisse maken. Daar krijg je drie keer in de week training, zijn trainers meer geschoold en is verder ontwikkelen beter mogelijk. Als het dan uiteindelijk niet lukt om door te breken kunnen ze weer terug komen. Wij hebben daar dan absoluut baat bij. Wat ze bij Lisse hebben geleerd, kunnen ze dan weer bij ons laten zien. Het is mooi als je zo kan samenwerken.”

Selectief

Trainer Anton Wijsman en clubman Bert Glas hebben óók vorig seizoen veel werk verricht wat betreft de samenstelling van de eerste selectie. Dat gebeurt heel selectief. ,,Het is niet zo dat het een bij elkaar geraapt zooitje wordt. Ook dit jaar gaan we weer een prima selectie neerzetten. Een voordeel is ook dat wij een dorpsclub zijn. De jongens, die lager gaan spelen, zullen altijd Kagiaan blijven. Als we met de selectie in de problemen komen, kunnen we altijd beroep op ze doen. Dat geeft ook wat rust in het achterhoofd.”