Derde klasse A (zaterdag)- Met vier punten uit zeven wedstrijden is DoCoS na de winterstop bepaald niet in beste doen. Afgelopen zaterdag was de Leidse ploeg geen schim van zichzelf en Koudekerk kon naar hartenlust combineren en uitlopen naar een regelmatige 4-1 zege. DoCoS mocht over dat resultaat niet eens ontevreden zijn.

De uitbraken van DoCoS waren schaars te noemen. De overtuiging ontbrak bij de Leidenaren.
De uitbraken van DoCoS waren schaars te noemen. De overtuiging ontbrak bij de Leidenaren.

Middenvelder Zoey de Jong kon het verloop van de wedstrijd maar moeilijk bevatten. ,,We hebben welgeteld tien minuten meegedaan. Dat was aan het begin. Vervolgens zakten wij heel ver weg. Na de 1-1 van Wim de Bolster leefden we nog even op, maar opnieuw geven we vervolgens een goal weg door een dekkingsfout. Met 1-1 ga je toch andere rusten, hoewel we op zich niet veel konden klaarspelen. Na de rust hebben we vrijwel niets meer kunnen laten zien en was Koudekerk heel veel beter. Dat is vind ik wel de best voetballende ploeg uit deze klasse. Ik gun ze de titel.”

 
Toch had ook De Jong verwacht dat DoCoS meer tegengas had kunnen geven. ,,Wanneer je ons op de training ziet dan vliegen de brokstukken er vanaf. Vaak hebben we dan het idee dat we op kunnen tegen elke tegenstander. Na de winterstop is er op zaterdag echter vaak niets van terug te zien. Dan laten we elkaar staan, maken verkeerde keuzes, dekken niet goed, scoren we niet en dat maakt dat we in een negatieve spiraal zitten. We zullen daar vast wel uitkomen, maar al met al stellen we al een tijdje teleur. Ik had het gevoel dat we tegen Koudekerk telkens tegen een man meer speelden. We zijn werkelijk op alle fronten afgetroefd.”

De sterk spelende en scorende Mike van Velzen probeert Mitchel Jansen te bereiken
De sterk spelende en scorende Mike van Velzen probeert Mitchel Jansen te bereiken

 
Die mening werd gedeeld door trainer Nico van der Salm. ,,Kijk alleen al hoe we de 1-0 weggeven. Die aanvaller kan ongedekt zijn werk doen. In zo’n situatie kan mee springen al voldoende zijn. Dat is vragen om trammelant. We kunnen zoveel beter dan we hebben laten zien en dat is niet voor het eerst de laatste tijd. Het is zaak om nog wel wat punten te pakken, hoewel de uitslagen van de staartploegen niet in ons nadeel waren. Blijft staan dat we er geen wedstrijd van hebben gemaakt.”

 
Collega Alex Redel was uiteraard wel tevreden. ,,Ik heb uitstekend voetbal gezien van mijn ploeg. Wel hadden we het eerder moeten afmaken, maar het is ook klasse dat je de rust kan bewaren en rustig op zoek gaat naar de 3-1 na rust. Die kwam er ook en daarin zie je dat we veel volwassener zijn geworden. We hebben even een dip gehad, maar de laatste weken doen we het echt goed. Vorig seizoen haalden we dit niveau ook wel eens, maar vielen we soms terug naar een 2 of een 3. Nu ligt de ondergrens bij ons tussen een vijf en zes. Meestal scoren we echter hoger. Het is heerlijk werken met deze groep. Kwaliteit zat. En het zegt ook wel wat dat we bepaalde jongens aan de kant kunnen houden of kunnen laten spelen in het tweede. Daar zitten jongens bij die de afgelopen jaren sterkhouders waren van de hoofdmacht. Natuurlijk is dat voor elke speler lastig om er even buiten te vallen, maar als je het goed kan uitleggen is er begrip. Er is geen gemor en we willen allemaal hetzelfde.”

 

Roy van den Berg kreeg vaak teveel ruimte van de niet scherpe DoCoS-spelers
Roy van den Berg kreeg vaak teveel ruimte van de niet scherpe DoCoS-spelers

De titel lonkt voor Koudekerk, maar dan mag er zeker niet verloren worden tegen SEV over twee weken. Redel: ,,Zij hebben de beste papieren en dus moeten we daar minimaal een gelijkspel halen. Als we een punt of meer pakken, ziet het er goed uit voor ons. Er is veel vertrouwen.”

 
Van der Salm ziet in Koudekerk ook een goed voetballende ploeg, maar plaatst ook kanttekeningen. ,,Er zitten een aantal aardige ballers bij, maar achterin vind ik ze aan de kanten wat kwetsbaarder. Maar voetballend gezien is het zonder meer een van de beteren van de afdeling. Wel wil ik zien hoe ze omgaan met voetbal op natuurgras in de laatste weken. Zij zijn thuis gewend om op kunstgras te spelen en dat is toch andere koek. Het kan ook zo maar nog zijn dat UVS er met de kluif vandoor gaat, nu nog de derde in rij. Maar als ik eerlijk ben: laten Koudekerk, SEV en UVS maar promoveren naar de tweede klasse. Zij zijn overduidelijk te sterk voor deze klasse. Dat zou ons ook meer kans geven volgend seizoen om lang mee te doen om de prijzen. Er komen versterkingen aan, maar daarmee ben je er nog niet uiteraard. Uiteindelijk zit er ook maar eentje tussen (Michael van Voorthuijzen, red.) die nu speelt in de eerste klasse. Hoe dan ook; laten we eerst nu weer eens gaan winnen. We moeten en kunnen veel en veel beter. Deze wedstrijd is geen wedstrijd geweest.”

 
De Jong: ,,Zo is dat. Onze aanhang wordt de laatste tijd niet echt verwend en daar mogen we ons zo zoetjes aan wel eens voor gaan oprichten. We hebben teveel kwaliteit in huis om nog verder weg te zakken.”

 
De glimlach van Redel verdween geen moment. ,,We spelen leuk en dat wordt gewaardeerd. Er gaan niet voor niets altijd zestig tot honderd man mee naar uitwedstrijden. We spelen met een intentie. Dan mag er ook wat mis gaan, maar dat zie ik liever dan die lange halen. Als je resultaat en leuk voetbal kan koppelen, is het voor een trainer altijd leuk om bezig te zijn bij een club.”

 

Zie ook het verslag: https://www.leidenamateurvoetbal.nl/2015/zaterdag/2en3deklasse/glansrijk-koudekerk-langs-mat-docos/