Derde klasse A (zaterdag)- Niet elke wedstrijd kent een verrassende ontknoping, een spectaculair scoreverloop of opwindende taferelen voor beide doelen. Integendeel: ze zijn voorspelbaar en laten geen spektakel zien. Zo’n wedstrijd was die tussen LSVV en Zwammerdam. De Leidenaren bungelen troosteloos onderaan en pogen wekelijks zo goed mogelijk tegenspel te bieden aan een sterkere tegenstander. Zwammerdam is een goede middenmoter en wisselt uitstekende resultaten af met onbegrijpelijke nederlagen. In de wedstrijd tegen LSVV waren ze ook duidelijk de bovenliggende partij met het beste van het spel. De 0-3 uitslag was dan ook niet meer dan logisch.

150314_09_LSVV-VVZ_0_3 (Kopie)

Na vijf minuten was er al in feite sprake van een ,,Vorentscheidung” zoals onze oosterburen dat zo helder formuleren. Mitchel Henkes controleerde de bal na een kort steekpassje op de rand van het strafschopgebied, vervolgens schoot hij koel en beheerst in de uiterste hoek: 0-1. Zoals bijna immer dit seizoen hobbelde LSVV achter de feiten aan. Beroerd voetballen deed men zeker niet. Spits Shander de Vries is een echte handenbinder en Neal Petersen deed soms goede dingen met de bal. Het gevoel dat de gelijkmaker in de lucht hing was er echter niet en er sloop een soort moedeloosheid in het team. Het tweede doelpunt van de bezoekers bevestigde nog eens dat gevoel. Keeper Tom Waasdorp raakte een medespeler bij het wegtrappen van de bal. Die caramboleerde voor de voeten van Maarten van Riessen, die pas in tweede instantie het leer over de lijn wist te krijgen. Op dat moment had de LSVV grensrechter al lang voor buitenspel gevlagd. De scheidsrechter nam dit niet over zodat Zwammerdam met een veilige stand van 0-2 kon rusten.

150314_14_LSVV-VVZ_0_3 (Kopie)

De thee had de thuisclub blijkbaar goed gedaan, want LSVV begon met een nieuw elan aan de tweede helft. Zo wist spits De Vries wist zich tot twee maal toe een kansrijke positie te manoeuvreren. Helaas voor de roodwitten was zijn afwerking aanzienlijk minder. Aan de andere kant van het veld trof Van Riessen nog eens vol de paal. Een penalty bleek uiteindelijk de 0-3 eindstand te bepalen. Van Riessen werd van zijn tweede doelpunt afgehouden door een knappe reactie van Waasdorp. De terugspringende bal kwam voor de voeten van de alert reagerende Lars Kremer die alsnog raak kogelde. LSVV blijft op drie wedstrijdpunten staan; Zwammerdam staat stevig midden op de ranglijst.

150314_16_LSVV-VVZ_0_3 (Kopie)

Uitblinker aan de kant van ,,Damme” was zonder twijfels linksback Reijer Peters. Een uitstekende techniek koppelt hij aan een goede versnelling en een bovengemiddeld inzicht. Hij schakelde niet alleen zijn tegenstander uit, maar stond ook met regelmaat aan de basis van een Zwammerdam aanval. Peters: ,,We speelden vandaag een goede wedstrijd. Natuurlijk, het was niet perfect, soms leek het slordig zo je wilt, maar dat valt ook te wijten aan het slechte veld. Zo denk je een bal te controleren en zo hobbelt het leer over je voet heen. Daar heeft iedereen natuurlijk last van. We waren vandaag de bovenliggende partij; er valt niets op de zege af te dingen denk ik. Vorige week speelden we ook beslist niet onaardig. Toen moesten we de punten aan de tegenstander laten. Dat wilden we vandaag hoe dan ook voorkomen. Er was absoluut geen sprake van onderschatting. Je moet het wekelijks waarmaken, of je nou tegen de koploper speelt of tegen een ploeg als LSVV. Zo slecht zijn ze echt niet.”

Peters begon het seizoen als aanvaller, speelde later op het middenveld en is dus nu op de linksbackpositie terug te vinden. Terugblikkend op het seizoen tot dusverre: ,,We hadden er meer uit kunnen en moeten halen. Zo win je bij het boven aanstaande Koudekerk en zo verlies je tegen lager geplaatste ploegen onnodig punten. Jammer. We gaan zonder twijfel nog de nodige punten pakken dit seizoen. Wie weet wat het volgende brengt?”

 

150314_20_LSVV-VVZ_0_3 (Kopie)Voor de studentenploeg is het een inktzwart seizoen. Er zijn inmiddels 17 wedstrijden gespeeld en er kon geen enkele overwinning bijgeschreven worden. Aan degradatie naar de laagste klasse valt niet te ontkomen. Hoe leuk is het om wekelijks op een nederlaag te worden getrakteerd? Verdediger Erik van der Haak daarover: ,,De sfeer lijdt er niet onder, laat ik daar heel duidelijk in zijn. Vorige week na de volstrekt kansloze missie tegen Oegstgeest was het wat minder geef ik toe. Vandaag boden we goed tegenstand vond ik. Het gebrek aan scorend vermogen en foutjes achterin doen ons de das om. We hebben vandaag redelijk wat gecreëerd. In de eerste helft een open kans en een paar halve kansjes. Het is dan zo jammer dat we niet scoren. Na de 2-0 breekt er logischerwijze wat. Niet iedereen pakt het dan even goed op. ,,Wéér achter” is een gevoel dat erin sluipt. Dat kan ik niemand kwalijk nemen.”

Van der Haak is zeer positief als hij over de team spirit praat: ,,We zijn een vriendenteam. We kennen en accepteren elkaars plus- en minpunten. Na afloop even de nederlaag verwerken en dan wordt het gelukkig toch weer gezellig. De trainingen worden door achttien man bezocht en serieus afgewerkt. Dat zegt toch wel iets lijkt me. De sfeer is goed, opperbest zelfs. Die nul bij het aantal overwinningen verdwijnt kan ik je zeggen. Volgend seizoen in de vierde klasse wordt het wellicht een heel leuk seizoen wat de prestaties betreft. Waarom zou dat niet kunnen?”

150314_21_LSVV-VVZ_0_3 (Kopie)

Ietwat vrij geciteerd van de site van LSVV: ,,Plezier en voetballen op een volgend jaar iets lager niveau gaan hand in hand.” Het lijkt geen loze kreet voor de voetballers van de Leidse Studenten Voetbal Vereniging.

LSVV’70-Zwammerdam 0-3 (0-2). 5. Henkes 0-1; 38. Van Riessen 0-2; 78. Lars Kremer 0-3.

LSVV: Waasdorp, Driessen, Van der Haak, Petersen, Mulder, Meere, Kalsbeek (46. Van der Graaf), Van Ruiten, De Vries, Jansen (65. Stjepanovic), Groenendijk.

Zwammerdam: Van Valen, Van Asselt, Van Dorp, Noorlander, Peters, Lars Kremer, El Maiami, Henkes, Van Riessen, Toine Kremer (75. Schmand), Bergshoeff (75. Bons).

Scheidsrechter: Van Eersel. Toeschouwers: 25.

Foto’s: met dank aan Jaap Peters