Derde klasse A (zondag)- Lange tijd zat Rob van den Wijngaard rustig op een stoel naast de dug-out. Dat kon ook want SJZ was kort na rust op een comfortabele 3-0 voorsprong gekomen tegen Van Nispen. Met die stand hoefde men op sportpark Haasbroek niet achterom te kijken naar UDO, concurrent voor de gevreesde elfde plaats. Gaandeweg kreeg SJZ het echter nog benauwd, zo ook de trainer.

Na de 3-0 van Hans Coret, op aangeven van Koen van der Meer, werd het onmiddellijk 3-1 door Jelle Vleugel. Vooralsnog niets aan de hand voor de Zoeterwoudenaren, want de tegenstander stond immers ook al een tijd met tien man na een forse en volstrekt onnodige overtreding van Max van Oostenrijk. Daarnaast was er nog niet gescoord bij UDO tegen Meerburg.

SAM_7009

Toch was er geen moment meer sprake van rust in de gelederen van de groenwitten. De aanval op meer werd vaak gekozen en dat leidde keer op keer tot balverlies. Op dat moment was de keuze om de bal in de ploeg te houden een betere geweest. SJZ riep het onheil zo over zich af en Van Nispen kreeg meer dan eens de kans om verder terug in de wedstrijd te komen. Tien minuten na rust lukte dat ook nog eens. Een vrije trap werd door Dick Verhoeven via een fraaie omhaal tot doelpunt gepromoveerd.

Ondertussen was Van den Wijngaard er bij gaan staan en trachtte hij orde te scheppen in de organisatie, die volledig zoek was bij de thuisploeg. Van Nispen speelt al weken nergens meer om, maar het sierde de ploeg dat de sportieve plicht serieus werd genomen. Geleidelijk aan ontstond er meer ruimte aan beide kanten en dat leverde kansen op voor de 4-2 of zelfs de 3-3. Zo kon Van der Meer de marge met het hoofd uitbreiden, maar hij raakte de hoge voorzet niet vol. Later mikte de aanvaller nog eens op de paal. Ook werd een man-meer-situatie meerdere keren niet aangegrepen om de wedstrijd dood te maken.

SAM_7008

Daar stond tegenover dat de adem bij het thuispubliek bijna stokte bij inzetten van Verhoeven, de ingevallen Ralf Pompe en een bijna in het eigen doel gewerkte inzet. Zo bleef het spannend, maar niet ver voor tijd kwam er meer verlossend nieuws. Meerburg was op 0-1 gekomen bij UDO en dus waren de beide tussenstanden opeens gunstig. Van den Wijngaard bleef er bij staan, maar de opluchting was van zijn gelaat te schrapen.

In de eerste helft deed Van Nispen ook al van zich spreken, maar de thuisploeg kwam wel op 2-0. Guus van der Hoeven knikte op brute wijze een corner binnen en Frank Willemse wreef in zijn handen na een afstandsschot, die niet goed werd beoordeeld door Andy Otte. Opgeteld bij de rode kaart voor de gasten leek er dus niets aan de hand, maar niets was minder waar.

Uiteindelijk kwam het dus goed voor SJZ en bleek een kleine nederlaag ook al te hebben volstaan. Uiteraard voelde het nu beter voor SJZ om zelf de zaakjes te hebben opgeknapt. Van den Wijngaard had in de wedstrijd het gehele seizoen aan zich voorbij zien komen. ,,We hebben het onszelf al zo vaak moeilijk gemaakt. De keren zijn niet meer te tellen. Nu leek er weer geen vuiltje aan de lucht en toch win je deze pot dan alsnog moeizaam. Begrijp me goed, de opluchting is groot en ik ben heel blij. Ik had er niet aan moeten denken om de nacompetitie in te moeten. Als trainer heb ik niet heel veel ervaring met degradatievoetbal en het kost me heel veel energie.”

SAM_7026

Vorige week verloor SJZ van Meerburg, dat eveneens lange tijd met tien man speelde. Een meer dan pijnlijke nederlaag. ,,Daar was ik vreselijk ziek van. Ik heb bewust geen letter meer gelezen over voetbal in de voorbije week. Ik kon het even niet meer opbrengen. Al met al vond ik dit een bijzonder zware week en ben ik ontaard blij dat we nu op vakantie kunnen. Er waren ondertussen ook al de nodige blessures en dat kan je niet gebruiken in de finale. Maar goed, we zijn er nu vanaf. En daar ben ik niet rouwig om. Het is wel even genoeg zo.”

SAM_6987

Eind goed al goed dus voor SJZ op sportief vlak. SJZ is en blijft derdeklasser. Eerder in de week werd verder bekend dat er definitief geen prestatieve zondagtak komt en dus zal het accent op de zondagtak blijven liggen en de selectie meer in tact blijven. Na afloop kwam er nog meer goed nieuws voor de club. Installatiebedrijf Van der Poel wordt de nieuwe hoofdsponsor en daarmee is de club uitermate in zijn nopjes, temeer omdat Versteegen een stapje heeft teruggedaan. En zo werd iedereen alsnog gelukkig in Zoeterwoude-Dorp en kon er flink worden geproost.

Opstelling SJZ: Van Diemen, De Goede, Van der Hoeven, Bos, Van Rijt, Hoogervorst, Sleijser, Willemse (Berg), Coret, Van der Meer, Slingerland (Hoogbruin).

Foto’s: met dank aan Peter de Goede