Nog vier speelronden en het is alweer winterstop. De kreet ‘de competitie is nog lang en het komt allemaal wel goed’, wordt nog regelmatig gebezigd door trainers en spelers. Die vlieger zal vast her en der opgaan, maar het wordt wel zo zoetjes aan tijd om punten te blijven pakken. Uiteraard geldt dat voor alle laagvliegers, maar ook ‘de hoge bomen’ moeten door om in de prijzen te vallen. Een wekelijkse ronde langs de velden, in dit geval van de tweede-en derdeklassers verbonden aan onze website.

Zaterdag tweede klasse C

GHC-HVC’10

Voor de ploeg van Roberto Escudero gaat de tijd dringen. Slechts een puntje scheidt GHC van de onderste plaats en het gat met Be Fair, derde van onderen is al vijf punten. De wedstrijd tegen middenmoter HVC’10 moet eenvoudigweg gewonnen worden anders gaat het klassieke degradatiespook al rondwaren aan de Vliet. Het is te hopen dat Escudero nu eens zijn beste formatie kan opstellen. Wat dat betreft zat het GHC niet mee; wekelijks moest er geschoven en geïmproviseerd worden. Wordt zaterdag de basis van een inhaalrace gelegd?

RCL-TAVV

Na het vuurwerk tegen Be Fair, een 8-1 zege, volgde de teleurstellende 1-2 nederlaag tegen het zeker niet grootse HVC’10. Bij de Leiderdorpers lijkt wisselvalligheid troef. Een overwinning tegen een directe concurrent is natuurlijk sowieso een goede zaak, maar het gaat nu om meer. Het gat tussen nummer drie en twaalf op de ranglijst is slechts vier punten. Elk puntenverlies komt zo hard aan. Wil RCL voor een plek in de subtop gaan, dan moet de punten in Leiderdorp blijven. Voor de Ter Aarders is het pas de eerste ontmoeting met een van onze regioclubs RCL, GHC of UVS. De trainer van de blauwwitten gaf evenwel al aan dat dit aan de kant van de bezoekers aan de Bloemerd niet of nauwelijks leeft.

UVS-SVC’08

De club uit de Kikkerpolder nam vorige week met pijn en moeite de puntjes mee bij laagvlieger Be Fair. Geen prestatie om nog weken over na te praten, maar de punten zijn in de knip. Zaterdag komt de medekoploper op bezoek en dan zal een beter voetballend UVS nodig zijn om niet op een kansloze nederlaag getrakteerd te worden. De blauwwitten zijn weliswaar nieuwkomer in de afdeling, maar geheel zonder ambities was en is men niet. Gezien de potentiele kwaliteit van de selectie is dat begrijpelijk. Tijd om die waar te maken tegen SVC’08. De fusieclub is echter in blakende vorm getuige de winst van afgelopen weekend op titelkandidaat Westlandia. De enige en laatste nederlaag van de lijstaanvoerder werd op de eerste speeldag geleden, toen DSO aan het langste eindje trok. Van de vier thuiswedstrijden tot nu toe won UVS er slechts eentje (VDL, 4-3).

Zaterdag derde klasse A

BSC’68-Oegstgeest

Er wacht Oegstgeest een helse klus dit weekend: het nog ongeslagen BSC’68 is de gastheer van de selectie van Jerry Ubink. Moed kan er wellicht geput worden uit het verdienstelijke gelijkspel vorige week tegen voormalig koploper CVC Reeuwijk. Nog verder terug in de tijd: vorig jaar ging Oegstgeest nog aan de haal met een 1-0 zege. Resultaten uit het verleden geven evenwel geen garantie voor het heden. BSC is aanzienlijk sterker en neemt niet voor niets de koppositie in.  Een gelijkspelletje lijkt het hoogst haalbare voor Oegstgeest. Trainer Ubink heeft er alle vertrouwen in, gezien zijn uitspraak van afgelopen weekend na CVC. ,,We gaan voor een resultaat en die zit er echt in. Wij doen het steeds beter en ik heb het idee dat we snel gaan wegkomen onderin. In de laatste drie duels vergaarden we vijf punten. Dat is hoopgevend.”

CVC Reeuwijk-Kagia

De Lisserbroekers kunnen fris en vrolijk voetballen. Dat hebben ze dit seizoen bij diverse wedstrijden bewezen. Anton Wijsman lijkt op de goede weg om van de grootdeels vernieuwde selectie een hechte formatie te maken. Dat gaat met vallen en opstaan. Tegenstander CVC Reeuwijk begon het seizoen uitstekend, maar lijkt nu met een terugval te kampen te hebben. Bij winst van Kagia is het “dr’op en dr’over” wat betreft deze directe concurrent. Een plaats in de subtop is dan tevens de beloning. Er staat dus wel wat op het spel in Reeuwijk. Ook al in de wetenschap dat de Lisserbroekers het volgende week over mogen doen tegen Floreant. Eerder werd verloren van de Boskopers, maar dat duel is nietig verklaard (zie eerdere berichtgeving aangaande ten onrechte opstellen van Floreant-trainer Van Steensel).

Hazerswoudse Boys-Floreant

Het gaat niet goed met Hazerswoudse Boys. Het gebrek aan nieuwe aanwas lijkt zich nu te wreken. Het is een bekend probleem voor de zogenaamde dorpsclubs. Punten pakken op welke manier dan ook lijkt het devies voor de mannen van Manfred van den Bosch. Defensief lijkt het relatief gezien redelijk onder controle; het scorend vermogen is het pijnpunt. Slechts tien keer trof de ploeg doel en dat is te weinig. Floreant kreeg al aardig wat doelpunten om de oren en dat kan een stimulans zijn voor de voorwaartsen van de Boys uit Hazerswoude. In het voorbije weekend was Lugdunum ruimschoots te sterk: 3-0.

Zwammerdam-Lugdunum

Laten we er niet omheen draaien: Zwammerdam presteert teleurstellend. In de voorbeschouwing gaf trainer Rob de Lange een voor een vijfde plek te gaan plus, als kers op de taart, een periodetitel. De ploeg bevindt zich met slechts een overwinning ergens in de staart van de derde klasse A. DoCoS speelde ‘Damme’ vorige week van de mat en in opponent Lugdunum treft men weer een sterke tegenstander. Dat laatste lijkt Zwammerdam soms te motiveren gezien de bekerzege op Perkouw en de knappe 1-1 tegen kampioenskandidaat Koudekerk. Die krachten moet het elftal opnieuw zien op te brengen om de Leidse tegenstander te weerstaan.

,,We gaan voor het hoogste of anders voor een periodetitel” zei toenmalig trainer Henk de Cler aan het begin van het seizoen. Dat werd hier en daar als grootspraak afgedaan. Lugdunum kwam net kijken in de derde klasse en dan al zo’n hoog doel stellen? Gewaagd, maar zie eens wat de groenwitten presteren. Een keurige vierde plek met slechts vier puntjes achterstand op de nummer een. Vorige week zaterdag nog werd Hazerswoudse Boys achteloos aan de kant geschoven en met die doelstelling zal Lugdunum naar Zwammerdam afreizen. Met minder dan drie punten zullen de Leidenaren niet tevreden zijn.

Het duel tussen NSV’46 en DoCoS wordt separaat belicht!

Zondag tweede klasse C

GSC ESDO-Voorschoten’97

Enigszins troosteloos bungelt Voorschoten’97 onderaan de tweede klasse C met een negatief doelsaldo van maar liefst min achttien. Dat zal de mannen van Laurens van der Voort niet lekker zitten. Akkoord, ze zijn nieuw in deze klasse, maar handhaven was natuurlijk doelstelling nummer een. GSC ESDO moet dan de ploeg zijn waar Voorschoten iets neerzet. Juist tegen de naaste belagers zijn de punten twee keer zoveel waard. GSC ESDO heeft met onder meer twee zeges op zak op dit moment drie punten meer dan de groen-gele brigade.

Zondag derde klasse A

Nicolaas Boys-Rijnland

De mannen van Paul Pikaar lieten Altior vorig weekend alle hoeken van het veld zien. Dat smaakt ongetwijfeld naar meer. Nicolaas Boys heeft de meest gepasseerde defensie, iets waar de Leidse voorwaartsen zich misschien nu al in de handen wrijven. Weinig is echter dodelijker in de sport als onderschatting. Daar moet Rijnland vanzelfsprekend voor waken. Mochten de Leidenaren de concentratie kunnen bewaren, dan zouden de punten mee naar Leiden genomen kunnen worden en kan er een veilige plek in de middenmoot worden ingenomen.

Van Nispen-Meerburg

Met een brede glimlach om de mond keek alles wat Meerburg was ongetwijfeld naar de uitslagen van afgelopen weekend. Zonder te spelen was de positie van Meerburg nog rianter geworden: Alphen verloor met 2-3 van MMO en Telingen kwam niet verder dan 2-2 tegen het bijna onderaan staande Bernardus. Met onder meer een doelpunt van Devlin Harkes, doelman van de ploeg van Ronald Rosdorff. Resultaat voor Meerburg: een eerste plaats, drie punten voor én een wedstrijd minder gespeeld. Alleen een doorgewinterde pessimist denkt niet stiekem al aan een kampioenschap. Zelf veel winnen is dan de boodschap. Middenmoter Van Nispen zou dan zondag een volgend slachtoffer van de Meerburgers moeten worden. Over wie de favoriet is, bestaat wel duidelijkheid..

UDO-SJZ

Donkere wolken pakken zich samen boven UDO. Slechts drie puntjes haalde het team van Erik van Manen uit negen wedstrijden terwijl onder meer rivalen Bernardus en MMO punten beginnen te pakken. Toegegeven, het zit de Oegstgeestenaren niet mee. De beslissende penalty afgelopen weekend tegen ASC is een voorbeeld daarvan. Van Manen blijft optimistisch ondanks de nederlagen. ,,Ik zie mijn team elke week groeien”, zei hij na de derby. Een punt tegen SJZ zou een prestatie van formaat zijn.

De club uit Zoeterwoude-Dorp zit in een flow. Misschien is er niet altijd sprake van sprankelend voetbal waarbij tegenstanders van de mat worden gespeeld, maar de punten stromen wel binnen. Daar gaat het uiteindelijk om bij onze sport. SJZ is dan ook als absolute favoriet te bestempelen in de wedstrijd tegen het onderaan spartelende UDO. In de strijd om de bovenste plaatsen kan men zich eigenlijk geen puntverlies veroorloven. Dat deed de concurrentie wel. Virtueel staat SJZ tweede achter, jawel, Meerburg.