Voorbeschouwing nacompetitie- Dankzij een indrukwekkende opmars in de tweede seizoenshelft maakt FC Rijnland zich op voor de allesbeslissende nacompetitie. De Leidenaren gaan met het Oegstgeeste UDO en het Haagse Toofan uitvechten welke ploeg er van de drie volgend seizoen in de derde klasse uitkomt. Zondag wacht de eerste confrontatie voor FC Rijnland, thuis tegen UDO.

 
Op een haar na greep Rijnland naast de derde plek in de vierde klasse A, die recht geeft op directe promotie. ,,We hadden onze hoop gevestigd op ASW-Hillegersberg. Vijf minuten voor tijd stond het daar nog 2-2. Maar uiteindelijk werd het toch nog 2-4 en bleef Hillegersberg boven ons. Dat was vorige week, dus we hebben wel genoeg tijd gehad om ons er bij neer te leggen en weer vol voor de nacompetitie te gaan”, vertelt Rijnland-doelman Mario van der Pluijm.

 
Reikhalzend kijkt de 32-jarige Leidenaar uit naar de wedstrijd tegen UDO, dat als elfde eindigde in de derde klasse. ,,We hebben er eigenlijk wel heel erg veel zin in. Vorig jaar in de vierde klasse waren we aan elkaar gewaagd. Eigenlijk dacht ik dat UDO er wel sterker op was geworden, maar dat valt blijkbaar wel mee. Er is ook wel het een en ander gaande volgens mij. Sommigen stoppen er mee en een paar spelers gaan naar DoCoS. Ik weet niet of het in hun hoofden speelt, maar het is anders dan bij ons. Wij zitten in een hele goede flow. Zij hebben alles te verliezen en wij hebben alles te winnen. Iedereen is fit en we hebben geen geschorsten.”

 
,,Vorig seizoen verspeelden we onze laatste kans op promotie bij UDO, toen we net aan verloren. Maar ik merk wel dat het toen heel anders is dan nu. We dachten: het gaat toch niets meer worden. Terwijl we nu wel allemaal beseffen dat de stap naar de derde klasse nu gemaakt moet worden”, gaat Van der Pluijm verder. ,,Ik heb wel het gevoel dat het nu gaat gebeuren.”

 
,,Het laatste half jaar staat het gewoon. Henk (Brandt, volgde Ronald Mink halverwege november op, red.) heeft het als tussenpaus natuurlijk uitstekend gedaan. En met Boudewijn (Kamphues, 26 goals red.) hebben we een topper voorin lopen. Hij is wel de beste spits die in deze klasse rondloopt. En ik heb ook de nodige ervaring op hoger niveau. Je weet dat je voor dit niveau een belangrijke pion bent. Maar aan de andere kant heeft ‘Boudie’ ook kansen gemist en ik ook doelpunten doorgelaten. Je doet zoveel mensen tekort als je het succes op ons afschrijft.”

 
Derde klasse of niet, volgend seizoen is Van der Pluijm, die een verleden heeft bij UVS, ADO Den Haag, Quick Boys, VV Leiden, Lugdunum en Roodenburg, sowieso weer te bewonderen onder de lat van FC Rijnland. ,,Als ik nog 24 was geweest, had ik geen vierde klasse willen spelen. Maar nu met alle dingen die ik er bij heb, waaronder zaalvoetbal op hoog niveau, is het wel prima zo bij Rijnland. Ik heb nog wel gesproken met GHC, maar ik blijf hier. We kennen elkaar bij Rijnland allemaal van haver tot gort. Met een iets bredere selectie zie ik de derde klasse met vertrouwen tegemoet. Als ik het goed begrijp komen er wel een paar jongens bij, al moet het ook geen hele invasie worden. Paul Pikaar komt als nieuwe trainer. Hij is er goed mee bezig, een echte tacticus die we goed kunnen gebruiken in de derde klasse.”