Wie pakt de titel in 4A op zaterdag. Wordt het feest straks gevierd in Leiden, Noordwijkerhout of Hazerswoude? En hoe loopt het af in 4C. Kunnen de kurken straks in Woubrugge knallen? En dan op zondag; gaat het FC Rijnland lukken om de derde klasse in te stappen? De Leidenaren spelen zelf niet, maar de gebeurtenissen op de andere velden zijn niet minder belangrijk. Afijn, een wekelijks overzicht van wat er voor de deur staat.

Zaterdag

 
4A
Lugdunum was afgelopen zaterdag duidelijk een maatje te groot voor Boshuizen en walste na rust over de laagvlieger heen. Ook concurrenten om de titel Hazerswoudse Boys en VVSB maakten geen fout. VVSB kon de klap die het kreeg van Lugdunum een week eerder (2-1) maar nipt te boven komen tegen sv Wassenaar (3-2). Komende zaterdag is het aan Lugdunum de beurt om aan te treden tegen hetzelfde Wassenaar, dat een week voor VVSB de wedstrijd met H’woudse Boys afbelde omdat het slechts zeven man op de been kon brengen. Henk de Cler vreesde ondertussen al voor uitsluiting van Wassenaar, maar voorlopig staat zijn ploeg ‘gewoon’ tegenover Wassenaar komend weekend. Lugdunum weet wat het te doen staat op Sportpark Kerkehout. Zeker ook met het oog op de tweede periode, waarvoor de Kikkers in de race zijn met VVSB.

Bij wedstrijden van VV Leiden is de winnaar doorgaans niet moeilijk te voorspellen. Van ‘de kleintjes’ weet de ploeg van Maurice Jansen altijd wel te winnen, maar tegen de elftallen bovenin wil het maar niet lukken. Afgelopen zaterdag kon Leiden het andermaal niet bolwerken tegen een hoger genoteerd team. Haagse Hout was op eigen terrein met 2-1 te sterk. Komende zaterdag wil Leiden alles op alles zetten om af te rekenen met de negatieve tendens. Dan gaat het op bezoek bij Hazerswoudse Boys, de club die het minste aantal verliespunten incasseerde tot op heden. ,Het is duidelijk dat zij de te kloppen ploeg zijn. Het is een voorname titelkandidaat. Ik vind echter dat we wat recht te zetten hebben na vandaag. VV Leiden is het zich aan de stand verplicht om daar te winnen om zodoende nog een rol van betekenis te kunnen spelen. Laten we afspreken dat jullie mij de volgende week ook spreken en dat er dan met een gezellige Bjorn wordt gesproken”, sprak aanvaller Björn Siera na afloop van het echec bij Haagse Hout ferme taal. In de voorgaande ontmoeting dit seizoen wonnen de dorpelingen met 1-4 in de Mors.

Een stuk moeilijker in te schatten zijn de prestaties van LVV Football Factory. Waar het knap won van achtereenvolgens Wassenaar en Oosterheem, daar ging het afgelopen weekend mis bij het lager geklasseerde Warmunda. Op Sportpark Overbos werd het 3-1 voor de gastheren. Het spel van de universiteitsclub is onderhevig aan de steeds wisselende samenstelling, wat weer gepaard met wisselvallige resultaten. Football Factory, dat het rechterrijtje aanvoert, hoopt zaterdag te doen wat het nog niet eerder deed: punten pakken tegen een ploeg uit het linkerrijtje. Eerder dit seizoen verloor de club van Pieter van Schie met 1-4 van VVSB, en het zal dan ook een verre van eenvoudige opgave worden om zaterdag punten mee te nemen van Sportpark de Boekhorst. Van Schie en de zijnen kunnen evenwel een bloemetje vanaf de Kikkerpolder verwachten, mocht het team schade aanrichten in Noordwijkerhout. Stadsgenoot Lugdunum is immers gebaat bij puntverlies van VVSB voor het binnenhalen van de tweede periode.

Het op de tiende plek staande Warmunda gaat zaterdag voor de derde zege op rij. Op eigen terrein tegen hekkensluiter Wilhelmus kan zo het seizoenstotaal in drie weken tijd worden verdubbeld naar zes winstpartijen. Ongekende weelde voor de ploeg van Jan Wansink, die na dit seizoen wordt opgedoekt doordat de club uit Warmond alleen nog op zondag prestatievoetbal gaat spelen. In de voorgaande ontmoeting met Wilhelmus zegevierde Warmunda met 1-3.

Boshuizen, waar suikeroom Frans Stouten tegen Lugdunum (0-6) nog de honneurs waarnam bij afwezigheid van Charl Goozen, reist komende zaterdag af naar Den Haag. KSD-Marine zal daar de uitdager zijn. Het zal een aartsmoeilijke opdracht zijn voor de jonge en smalle selectie van de Kadeclub om wat neer te zetten op het Mariniersterrein. KSD blijkt op eigen bodem namelijk ijzersterk dit seizoen. Enkel Blauw-Zwart en Oosterheem slaagden erin punten af te snoepen op bezoek bij de Haagse ploeg. Bovendien biedt ook het eerdere resultaat in Leiden weinig hoop voor Boshuizen; 1-3. Ook Leidsche Boys staat voor een lastige opgave. De equipe van Johan Peper wijkt eveneens uit naar Den Haag. Sportpark Vlamenburg vormt zaterdag het strijdtoneel voor de confrontatie met nummer vier van de competitie Haagse Hout, waar de Boys eerder nog met 2-6 van verloren.

4C
In de vierde klasse C is Woubrugge met NiTA en NSV ’46 volop verwikkeld in een heuse titelstrijd. Alle drie de titelkandidaten maakten afgelopen weekend geen fout, terwijl nummer vier Nieuwkoop wel een tijdelijke pas op de plaats lijkt te maken doordat het de derby met NSV ’46 ongelukkig verloor: 1-2. Woubrugge is momenteel lijstaanvoerder, maar heeft meer verliespunten dan zowel NiTA als NSV. De ploeg van Arie van Duijn moet dan ook ‘gewoon’ weer winnen komende zaterdag als het op bezoek gaat bij KDO. Eigenlijk lijkt dat wel een vanzelfsprekendheidje, want de gastheren uit de Kwakel zijn bezig aan een troosteloos seizoen waarin het slechts drie punten vergaarde. Eén van de talloze wanprestaties leverde het bij Woubrugge, toen het liefst 9-0 werd. De Wubruggenaren zullen zaterdag dus vooral moeten waken voor gemakzucht op het terrein van de hekkensluiter.

Zondag

4A
Terwijl FC Rijnland en Roodenburg tijdens het inhaalweekend niet in actie komen, neemt de derde en laatste Leidse club in 4A het zondag in eigen huis op tegen nummer vijf Stolwijk. De Boys staan zelf op de twaalfde plek, maar dat zal Richard de Graaf op dit moment even een zorg zijn. De Leidse oefenmeester heeft op dit moment belangrijkere zaken aan zijn hoofd (zie: https://www.leidenamateurvoetbal.nl/2015/zaterdag/vierde-klasse-zaterdag-west-2/week-van-de-waarheid-voor-verliezend-leidsche-boys/). Het voortbestaan van zijn team is in het geding. De zondagselectie van Leidsche Boys leeft in onmin met het bestuur en eist opheldering over de toekomst. Het is daarom nog maar de vraag of en in welke samenstelling de Boys zondag aantreden. Niet voor niets noemde De Graaf deze week ‘de week van de waarheid’.

Wel zeker is dat de zondagtak van Warmunda voort zal bestaan. De Warmonders stelden eerder al Alan Campfens, momenteel coach van Ter Leede 2, aan als man die de blauwwitte brigade de komende jaren naar een hoger niveau moet stuwen. Daarbij komt ook de opheffing van de zaterdagselectie bij kijken. Bovendien wordt hier en daar de markt afgespeurd naar mogelijke versterkingen bij andere clubs. Zo polste Campfens een paar weken terug Roy Elkerbout en Joost den Hollander van derdeklasser UDO informeel voor een eventuele overstap. Campfens kreeg echter nul op het rekest van het UDO-duo. Ondertussen hoopt Stephan Spruijt, die volgend seizoen terugkeert naar FC Lisse zondag, het seizoen met Warmunda niet als een nachtkaars uit te zien gaan. Momenteel bezit de jonge ploeg de voorlaatste plek. Komende zondag wacht een ontmoeting met nummer negen Moordrecht, waar het eerder met 4-2 van verloor.