Kan Lugdunum nog een greep naar de macht doen of troont Hazerswoudse Boys zich misschien wel al deze speelronde tot koning van 4A? En valt de titeldroom van Woubrugge zaterdag definitief in duigen of kan de ploeg van Arie van Duijn via een omweg misschien toch nog de lachende derde in 4C worden? Het zal dit weekend duidelijk worden. Een wekelijks rondje langs de velden.

 

VIERDE KLASSE ZATERDAG

 

Nul op rekest kreeg Lugdunum afgelopen week bij de KNVB. De club uit de Kikkerpolder had een verzoek ingediend bij de bond om de wedstrijd tegen Leiden (1-1) over te spelen vanwege de onduidelijk rond de schorsing van Marco Harleman, maar daar wilden ze in Rotterdam niet aan. En dus moet de ploeg van Henk de Cler concurrent Hazerswoudse Boys nog altijd voor zich dulden in de strijd om de titel. Het is voor Lugdunum hopen op een misstapje van de koploper. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat die er deze zaterdag al gaat komen, want Hazerswoudse Boys ontvangt dan met Warmunda een ‘kleintje’. Al maakte het elftal van Jan Wansink op eigen veld het de Hazerswoudenaren begin december klap lastig: 1-2. De hoop van Lugdunum zal echter vooral gevestigd zijn op de laatste speelronde. Dan wacht de rivaal namelijk een uiterst zwaar laatste loodje, uit bij nummer vier Haagse Hout. Zelf sluit de Leidenaars af bij hekkensluiter Wilhelmus. Maar eerst moet dit weekend nog de stadsderby met Leidsche Boys tot een goed einde gebracht worden.

Afgelopen zaterdag won Lugdunum al een Leids onderonsje, op bezoek bij Football Factory: 2-4. Saillant detail is dat het uitgerekend Nino Poulina was die het bonte gezelschap van Pieter van Schie met drie treffers de das omdeed. De Lugdunum-middenvelder neemt komende zomer het trainersstokje van de cluboprichter over. Komend weekend speelt ‘FF’ thuis tegen Blauw-Zwart.

Door een moeizame 1-2 overwinning op Wassenaar maakt VV Leiden nog altijd een kleine kans op winst van de derde periode. Daarvoor is het wel afhankelijk van resultaten op andere velden en zal het zelf in ieder geval twee keer moeten winnen. Te beginnen met aanstaande zaterdag, in de Mors tegen Wilhelmus. Charl van Goozen en zijn Boshuizen-mannen reizen op hun beurt af naar Noordwijkerhout, waar VVSB – dat nog altijd als dark horse voor het kampioenschap geldt – als gastheer fungeert. De paarsgelen hebben een achterstand van drie punten op Hazerswoudse Boys en twee op Lugdunum.

 

Stand bovenin 3A:

 1. Hazerswoudse Boys 24-61
 2. Lugdunum 24-60
 3. VVSB 24-58

 

Stand bovenin derde periode:

 1. Hazerswoudse Boys 7-19 +17 *
 2. Lugdunum 7-19 +14
 3. VVSB 7-16 +15 **
 4. VV Leiden 7-16 +14
 5. Haagse Hout 7-13 +6

 

* Winnaar eerste periode (telt in de derde periode niet meer mee)

** Winnaar tweede periode (telt in de derde periode niet meer mee)

 

In 4C staat de boel flink op zijn kop, nu de KNVB het Kwakelse KDO – als gevolg van twee keer niet op komen dagen – uit de competitie heeft genomen. De gevolgen zijn vooral merkbaar in de strijd om de derde periode, waarin Alphia de dans leidde, maar nu lijdzaam moet toezien hoe Siveo ’60 en Woubrugge ineens de beste papieren in de schoot geworpen kregen. Laatstgenoemde is weliswaar al verzekerd van deelname aan het toetje (op basis van een hoge eindnotering op de ranglijst), maar mag ook nog hoop koesteren op meer. Al kregen de titelaspiraties van de ploeg van Arie van Duijn afgelopen zaterdag een flinke knauw. De 1-1 in de topper met NSV ’46 was niet voldoende om het heft in eigen hand te krijgen. De Woubruggenaren moeten nu hopen dat de concurrent uit Noorden het zaterdag in zijn kampioenswedstrijd aflegt tegen de derde overgebleven titelkandidaat uit 4C, NiTA. NSV, dat het volgende week op zou nemen tegen KDO, heeft op het eigen sportpark De Koet voldoende aan een punt om de champagne te ontkurken. Bij een nederlaag kunnen zowel NiTA (Nieuwkoop-thuis) als Woubrugge (thuis tegen middenmotor Sportief) bij winst op de slotdag nog langszij komen. Voor Woubrugge geldt dan natuurlijk wel dat er dit weekend eerst nog ‘even’ afgerekend moet worden met Alphia. Voorwaar geen sinecure, want de Alphenaren hebben winst van de derde periode – ondanks alle perikelen – nog altijd in eigen hand. Mochten NSV ’46 en één andere club gelijk eindigen, dan volgt een beslissingswedstrijd om de titel. Mochten drie clubs met evenveel punten de reguliere competitie afsluiten, dan moet een halve competitie de kampioen uitwijzen. Bij gelijke stand speelt doelsaldo geen rol.

 

Oude stand bovenin 4C (voordat KDO uit de competitie werd genomen):

 1. NSV ’46 24-61
 2. NiTA 24-58
 3. Woubrugge 24-58

 

 

Nieuwe stand bovenin 4C (nadat de resultaten tegen KDO zijn geschrapt):

 1. NSV ’46 23-58
 2. NiTA 22-52
 3. Woubrugge 22-52

 

Oude stand derde periode (over speelronde 18 t/m 26, uitgaande van 14 clubs):

 1. Alphia 7-18 +30
 2. NSV ’46 7-17 +23 *
 3. NiTA 7-17 +21 **
 4. Siveo ’60 7-15 +13
 5. Woubrugge 7-15 +11
 6. Hertha 7-14 +3
 7. Nieuwkoop 7-13 +25

 

Nieuw stand derde periode (over speelronde 13 t/m 24, uitgaande van 13 clubs):

 1. NSV ’46 11-29 **
 2. NiTA 10-23 *
 3. Siveo ’60 10-22 +29
 4. Woubrugge 10-22 +18
 5. Alphia 10-21 +23
 6. Nieuwkoop 10-19 +28

 

* Winnaar eerste periode (telt in de derde periode niet meer mee)

** Winnaar tweede periode (telt in de derde periode niet meer mee)

 

VIERDE KLASSE ZONDAG

 

Op zondag hervat FC Rijnland, na een vrij weekend, de achtervolging op Hilllegersberg om de felbegeerde derde plaats. Die is aan het eind van de rit goed voor rechtstreekse promotie naar de derde klasse. De achterstand op de Rotterdammers bedraagt nu nog twee punten, maar die zou na deze speelronde zomaar eens ongedaan gemaakt kunnen zijn. Voor Hillegersberg belooft het bezoek aan Waddinxveen – de thuishaven van runner-up ASW – immers een zware kluif te worden, terwijl de ploeg van Henk Brandt toch in staat moet worden geacht om in de Leidse derby af te rekenen met het stijf onderaan staande Roodenburg, dat afgelopen weekend nog hard onderuit ging tegen Altior (1-7). Die club uit Langeraar is zondag overigens de tegenstander van Bodegraven, dat bij winst mag meeschreeuwen op de melancholische klanken van Queen’s We Are The Champions.

Warmunda zwaait in zijn laatste thuiswedstrijd van het seizoen trainer Stephan Spruijt, die flinke promotie gaat maken en zondagtweedeklasser FC Lisse onder zijn hoede krijgt, uit. Het is echter de vraag of het Bernardus van de sympathieke Ronald Rosdorff mee wenst te werken aan een afscheid in stijl. Leidsche Boys, dat nu elfde staat en wellicht nog één of twee plekjes kan stijgen, neemt het aan de Vliet op tegen Oosterheem.