Koetshuis Cup, poule E- Een van de mooie aspecten van de Koetshuis Cup is het feit dat twee zeer verschillende teams elkaar ontmoeten en er samen een fraaie en zinvolle pot voetbal van willen maken. Leiden, een mix van jeugd en ervaring,  acteert in de vierde klasse A en doet dat uitstekend. Rijnvogels onder 23 bestaat uit aanstormend talent waarvan sommigen al aan het eerste hebben geroken of op de drempel staan van een plaats in het team dat in de derde divisie speelt.

Ruim een uur lang waren de ploegen aan elkaar gewaagd en pas in de slotminuten konden de bezoekers het surplus aan individuele klasse in doelpunten uitdrukken. Cees van Tongeren, trainer van VV Leiden, en Huig Hoek, dinsdagavond op de bank bij de bezoekers, vonden het resultaat van secundair belang en waren het op veel vlakken roerend met elkaar eens: ,,Zinvol, heel zinvol. Veel leuker ook dan een trainingsavond. De jongens kunnen heel veel leren van een pot als vandaag”, klonk het in koor na afloop.

leiden_rijnvogels_730-small

Hoek had op dinsdagavond een team in opleiding onder zijn hoede en merkte dat zo’n wedstrijd leermomenten bevat: ,,De eerste twintig minuten namen ze het veel te makkelijk op. We hadden ervoor gewaarschuwd, maar de boodschap was kennelijk niet helemaal overgekomen. Nou, daar maakte Leiden knap gebruik van. Je weet dat een ‘lager’ elftal tot op de bodem gaat als ze tegen een ‘hoger’ team moeten spelen. Daar kun je voor waarschuwen, maar ze moeten het zelf maar ervaren. Dat geldt ook voor het fysieke aspect. Leiden kletste er aardig in en zo hoort het ook. Laat ze het maar voelen. Mijn complimenten voor onze tegenstander.” Van Tongeren is vanzelfsprekend blij met de lof: ,,We konden een uur lang met ze meekomen. We speelden als team gewoon heel goed. De handelingssnelheid van die jongens is natuurlijk beter bij FC Rijnvogels en dat brak ons uiteindelijk op. Jammer van de nederlaag, maar dat vind ik eigenlijk minder belangrijk. We steken veel van zo’n wedstrijd op.”

Leiden startte inderdaad sterk en drukte het laconieke FC Rijnvogels terug. Al na drie minuten kon debutant Mitchel Hage de 1-0 intikken en een kwartiertje later kon Yannick van de Meel vrij opstomen om vervolgens de bal in de hoek te jagen. De bezoekers zetten er geschrokken een tandje bij. Eerst maakte Mourat Ausig via een droge schuiver de 2-1 en vlak na rust scoorde Thom de Vries met een hakje de gelijkmaker. Het was Jop Verhagen die met twee doelpunten vlak voor tijd de zege schonk aan de winnaar van de vorige editie van de Koetshuis Cup.

leiden_rijnvogels_736-small

Beide trainers maakten van deze gelegenheid gebruik om spelers in de basis te zetten die de potentie hebben om een basisplaats te verwerven. Hoek: ,,We hebben jongens die minuten moeten maken. Iemand als Ogür Kaya of Verhagen kloppen nadrukkelijk op de deur van het eerste. Het zijn heerlijke voetballers. Hier leren ze zo veel van.” Ook Van Tongeren zette twee spelers in om een kans te pakken: ,,Yannick van de Meel en Mitchell Hage laten op trainingen en wedstrijden in het tweede zien dat ze echt stappen maken. Vandaag lieten ze het nodige zien, ik ben er uitermate tevreden over. En net wat Huig van zijn jongens zegt over bepaalde spelers; het kan zo maar zijn dat ze na de winterstop bij de selectie zitten. Concurrentie houdt de groep scherp. Ik vond het ook echt een wedstrijd en geen vrijblijvende oefenpot.” De slotconclusie van de heren trainers laat aan duidelijkheid niets te wensen over: ,,Wedstrijden als deze vormen de krenten in de pap.”

VV Leiden-Rijnvogels <23 2-4 (2-1).  3. Hage 1-0, 14. Van de Meel 2-0, 26. Ausig 2-1, 49. De Vries 2-2, 85. Verhagen 2-3, 89. Verhagen 2-4. Scheidsrechter: Van Polanen.

Basisopstelling VV Leiden: Vinkeles, Van Egmond, Fokkema, Nolet, Schreuder, Van de Meel, Devilee, Sjaardema, Hage, Middelkoop, Lakhal.

Basisopstelling FC Rijnvogels: Barnhoorn, Akhrif, Guyt, Somer, Aulic, Heemskerk, Ausig, Houwer, De Vries,  Kaya, Verhagen.

leiden_rijnvogels_719-small

Foto’s: met dank aan J.P.Kranenburg