Aan vrouwenvoetbal besteedt de site (nog) niet zo veel aandacht en datzelfde geldt voor zaalvoetbal. De combinatie, zaalvoetballende vrouwen, is zelfs helemaal niet aan bod gekomen. Hoogste tijd dus om daar verandering in te brengen. Leidenamateurvoetbal was maandagavond bij de topper Lugdunum V.1 tegen TPP 1, een wedstrijd tussen de nummer twee en de ongeslagen koploper.

????????????????????????????????????

 

Laten we om te beginnen eens een paar vooroordelen bij de kop nemen:

-Vrouwen beheersen de basistechniek niet voor zaalvoetbal.

Balletje onder de voet doorhalen, een schijntrap, de bal controleren en vlot doorspelen; het was allemaal te zien in de Zijl. Menig mannenteam zou er een puntje aan kunnen zuigen.

-Tactisch is het armzalig. Vrouwen missen het inzicht.

Lugdunum liet zich bij balbezit van de tegenstander zakken en speelde compact en geconcentreerd rond het eigen doel. Bij een uitbraak stond de combinatie voorop. TPP was als team een tikje minder, maar de individuele klasse compenseerde dat tekort. Domme acties waren zeldzaam. De wissels verliepen georganiseerd.

-Conditioneel houdt het allemaal niet over. In de tweede helft zijn de vrouwen helemaal op.

Het tegendeel was waar. Door slim en tijdig te wisselen bood juist de tweede helft spektakel in een hoog tempo.

-Het zijn manwijven die zich ’s ochtends moeten scheren om een five o’clock shadow te voorkomen of meiden die bang zijn dat hun mascara doorloopt.

Weer mis. Gewoon doorsnee, pittige meiden in een gemêleerd team. Bang voor fysiek contact zijn ze zeker niet en een pittige overtreding wordt, indien noodzakelijk, niet geschuwd.

 

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

Dan de wedstrijd zelf. Het dreigt tot vlak voor tijd mis te gaan met de thuisploeg. Een 2-4 achterstand lijkt met nog een paar minuten te gaan lijkt hopeloos. Lugdunum toont echter karakter en de speelsters vallen elkaar in de armen na de volkomen onverwachte 5-4 zege. Nina van der Mast is (in figuurlijke zin) de grote vrouw met vier doelpunten. Marieke Goeree scoorde een maal uit een penalty. Vanzelfsprekend zijn verdedigster Aniek Honsbeek en aanvoerster Reanne van Kleef dolgelukkig met de zege: ,,Top, echt top,” zo verwoordt Honsbeek de overwinning. ,,TPP had twee keer gelijk gespeeld en verder alles gewonnen. Dit zal ze tegenvallen haha.”

 

Van Kleef vult aan: ,,Het is de prestatie van het team. Van der Mast mag dan vier keer het doel vinden, maar dat was meestal na een vlotte combinatie. Het collectief is onze kracht.” De ambities van Lugdunum liggen hoger dan het spelen in de hoofdklasse. ,,Ja, de eredivisie is ons doel.” zo vertellen Van Kleef en Honsbeek. ,,We spelen nu drie jaar in deze klasse en de eredivisie staat bij iedereen geloof ik wel op de bucketlist. We denken het voetballend aan te kunnen en het is een uitdaging van jewelste.”

 

Financieel gezien vraagt dat nogal wat volgens coach Dick Bakker. ,,De KNVB vraagt  alleen al duizend euro meer voor een team in de eredivisie. Lugdunum wil best meedenken met de meiden, maar we moeten hier intern nog over praten en beslissen.” ,,We willen dolgraag en zijn best bereid naar vermogen bij te dragen, maar het moet niet te gek worden.” Menen Van Kleef en Honsbeek, ,,Een sponsor is eigenlijk een absolute must. We hebben best wel wat te bieden. Media aandacht is daar een aspect van. We spelen dan immers op het hoogste niveau. Ook denken we meer toeschouwers te krijgen. Waarom mensen moeten komen kijken? We spelen attractief en intelligent zaalvoetbal. De tegenstanders vormen de top van het Nederlandse zaalvoetbal en wij gaan onze krachten met hen meten.”

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

 

Foto’s: met dank aan Lugdunum