Eerste klasse B (zaterdag)- Twee weken terug lukte het Valken’68 niet om een concurrent op afstand te zetten en te profiteren van de andere uitslagen. Op ’t Duyfrak kreeg de ploeg van Arie van Duijn en Jaco van Staalduinen een herkansing om zich enige lucht te verschaffen en dit keer slaagde die missie wel. CSW werd met 2-0 teruggewezen.

Na de overtuigende serie vanaf de winterstop volgden veel aanhangers Valken’68 naar Volendam, twee weekenden geleden. Niet enkel om de ploeg de drie punten te zien ophalen, maar ook om een biertje en een visje te pakken en folklore op te snuiven. Het uitje destijds was de moeite waard geweest, maar de punten bleven achter in het palingdorp. Volendam won met 3-2. Door die nederlaag stond Valken’68 tot aan dit weekend twaalfde en was de nummer dertien dichterbij gekomen.

Een overwinning tegen de ploeg uit Wilnis werd zo welhaast een verplichting om niet verder in de problemen te geraken. Van Duijn had vooraf al aangegeven dat de wijze waarop voor hem van ondergeschikt belang was en die opvatting werd flink kracht bij gezet tijdens een potje vechtvoetbal van het zuiverste water. De thuisploeg worstelde, ploegde en kwam zelden tot aanvaardbaar voetbal. Belangrijker en waardevoller: Valken’68 kwam boven, won en klom zomaar drie plaatsen om zichzelf nu terug te vinden op de negende plaats.

Van meet af aan stond er duidelijk veel spanning op de voeten van de twee ploegen. Langdurig balbezit was over en weer schaars en het gros van de combinaties stierf in schoonheid. De thuisploeg deelde wel wat speldenprikken uit, terwijl de gasten Erwin van der Nagel tweemaal van afstand een test lieten ondergaan. Gaandeweg werd CSW iets brutaler en Menno van de Leeden had de pech dat de paal de 0-1 voorkwam.

Niet veel later zocht Sven Boonstoppel, na een verre trap van de weer nuttig spelende Jeroen Haasnoot, het avontuur op rechts en zijn voorzet werd op waarde geschat door Rens van Klaveren. De voorsprong werd uiteraard omarmd, maar de gastheer bleef verkrampt acteren. Erwin de Ridder voorkwam voor de pauze de gelijkmaker, door reddend op te treden op de doellijn.

Vanaf de aftrap voor de tweede helft verloor Valken’68 de bal en dat leverde prompt een enorme kans op voor Vincent van Hellemondt. Van der Nagel bleef, oog in oog, de baas. Zo kwam de thuisploeg weer goed weg en bleef het uitermate wiebelig voor wat betreft de winstkansen voor de Valkenburgers. CSW bleek evenwel daarna niet bij machte om veel af te dwingen en dus kon een uitbraak wellicht de genadeklap betekenen. Dat scenario rolde er uiteindelijk uit. Eerder had Robbert van Delft, na wel een sterke actie, verzuimd de 2-0 aan te tekenen, maar even later was het wel raak via de spits. Een woord van dank mocht daarbij uitgaan naar de ingevallen John van Rijn. De vervanger van de wat ongelukkig spelende Ronald Kuijt hield keurig het overzicht. CSW kon daarna geen vuist meer maken en de Valkenburgers konden opgelucht adem halen.

Het is Valken’68 er in elk geval alles aan gelegen handhaving af te dwingen. Recent werd het complex opgeschaald naar ‘topklassewaardig’ en alles ziet er uit om door een ringetje te halen.  Daarnaast kreeg de selectie al een forse boost richting het volgende seizoen. Degradatie past niet bij de ambities, maar er blijft nog genoeg werk aan de winkel op dat gebied op ’t Duyfrak. Voetballend was het dit keer te mager en een nederlaag als in Volendam was ook zomaar mogelijk geweest. Voorlopig heeft Valken’68 het wel weer in eigen hand en dat is wel een tijdje geleden.

Valken’68-CSW 2-0 (1-0). 36. Van Klaveren 1-0, 81. Van Delft 2-0. Scheidsrechter: Van der Perk. Toeschouwers: 200.

Valken’68: Van der Nagel, Heemskerk, Van der Plas, A.Haasnoot, J.Haasnoot, De Mooij, Kuijt (66. Van Rijn), De Ridder, Van Klaveren (89.Binnendijk), Van Delft (84. Van der Toorn), Boonstoppel.

Bron: HK/LD

Twee interviews: Arie van Duijn en Mark van der Plas (Valken’68)