In deze rubriek zetten wij de op een speler, trainer of een bestuurder. Het hemd gaat dus in figuurlijke zin van het lijf. De rubriek zal regelmatig voorbij komen en de vragen zullen wekelijks worden aangepast. Dit keer is het de beurt aan Mart Spierdijk van FC Rijnvogels. Wanneer jij als speler, trainer of bestuurslid ook eens aan de beurt wilt komen stuur dan een beknopt bericht naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl

VraagAntwoord
Mart Spierdijk, inmiddels alweer 23 jaar, geboren en getogen in het altijd bruisende Leiderdorp, maar nu woon ik al ruim twee jaar samen met vrienden in Leiden. Dat bevalt erg goed. Ik studeer hier ook communicatie en werk als sportverslaggever voor het Leidsch Dagblad. De sportjournalistiek is ook waar ik in verder wil na m'n studie.
Mijn voetballoopbaanBegonnen in de Bloemerd bij RCL natuurlijk. Vanaf de C overgestapt naar UVS, waar ik na vier jaar in de B1 werd opgepikt door ADO Den Haag. Daar heb ik twee jaar in de A1 gespeeld en een jaar in het Onder 21 team. Vervolgens ben ik naar Katwijk vertrokken. Op de Krom heb ik drie bewogen, maar fantastische jaren meegemaakt. Degradatie uit de topklasse, kampioen in de hoofdklasse en op de laatste speeldag het kampioenschap weer misgelopen in de topklasse. Omdat ik helaas niet tot een vaste basiskracht wist te groeien, speel ik sinds dit seizoen voor FC Rijnvogels. Hier heb ik het ontzettend naar m'n zin en qua speeltijd gaat het nu de goede kant op.
Wat zijn je passies/ hobby’s naast het voetbal Ik sport zelf graag en ik kijk er graag naar. Eigenlijk naar elke balsport. Squashen en tennis zijn dan naast het voetballen favoriet. Maar ik zit sinds dit jaar met wat vrienden van Meerburg ook in een dartteam. Dat bevalt ook erg moet ik zeggen. Ook de toernooitjes op tv vind ik dan wel leuk om te zien. Alleen is het dan zo frustrerend als je daarna weer zelf gaat gooien.
Benoem je sterke en zwakke puntenIk ben een hele slechte, maar vooral ongezellige verliezer. Dat is bij ons thuis niet ideaal, want daar hebben we er meer van. Een gezellig potje darten bijvoorbeeld is er dan niet bij, het is altijd een wedstrijd op het scherpst van de snede. Alsof heel Ally Pally achter je staat.
Mijn cluppie in de EredivisieDat is Ajax natuurlijk. De laatste twee seizoenen kan ik door m'n werk niet vaak meer naar een wedstrijd, maar ik heb vanaf een jaar of 8 samen met m'n vader een seizoenskaart gehad.
Welke speler verafschuw je en bij welk team lik je de vinger afPepe is een speler aan wie ik vroeger echt een bloedhekel had. Door zijn smerige manier van spelen, al is dat de afgelopen seizoenen wel getemperd. Vanaf 2006 had ik sowieso een hekel aan veel Portugese voetballers, na die schoppartij tegen het Nederlands elftal. Figo, Maniche, Pauletta... echt verschrikkelijke mannetjes. Van een team als Bayern Munchen kan ik echt genieten. En dan vooral een speler als Müller. Veel mensen vinden het er niet uitzien hoe hij speelt. Maar juist die oer-degelijkheid, functionaliteit en rust. Dat vind ik echt schitterend.
Welke trainer is je het meest bijgebleven en waarom Marcel Koning uit de A1 bij ADO Den Haag. Hij is nu trainer bij HBS. Zijn manier van trainen, zijn geduld en rechtvaardigheid, daar blonk hij wel in uit. Al moet ik zeggen dat Dick Schreuder van Katwijk, daar misschien nog beter in was. Maar toch zal Koning mij meer bijblijven. Dat komt, omdat hij een van de verdedigers was die werd uitgekapt in de legendarische actie van Zlatan tegen NAC. Op Canal+ hoorde je de commentator ook zeggen: 'Koning het bos in'. Dat kreeg hij bij Ado natuurlijk nog wel eens te horen. Zelf reageerde hij daar wel leuk op. Hij zei dan altijd: 'Die middag heb ik niet in de Arena gevoetbald. Alleen gelopen en gestaan.'
Mooiste voetbalcomplex uit de regioDe Kikkerpolder in zijn oude staat. Voordat de tribune werd weggehaald was het echt een schitterend authentiek complex. Houten banken over de hele lange zijde, deels overdekt. Het veld in een soort kuil. Dat vond ik altijd prachtig.
Mooiste drie sportmomenten uit je leven. Van jezelf of anderzijds Overgang naar ADO Den Haag. Kampioenschap in de hoofdklasse A met Katwijk, en de promotie naar de Eredivisie met Ado A1.
Waar heb je niets mee op binnen de voetballerij Gekleurde schoenen. Je kan tegenwoordig bijna niet anders meer, maar doe mij maar gewoon een zwart leren voetbalschoen.
Voorspel de finale van de Champions League en van de Europe LeagueManchester City - Dortmund. Wat win ik hiermee?
Deze clubs in het amateurvoetbal volg ik meestal welAl m'n oude clubs wel. RCL, UVS en Katwijk. Plus wat clubs waar oud-teamgenoten voetballen: Lisse, Ter Leede en VVSB.
Leukste kroeg van LeidenDe Uyl. Gemengd publiek, goede muziek en speciaal bier. Niks meer aan doen.
Avondje uitDat maakt voor mij niet veel uit. Ik vermaak me snel met vrienden en een aantal bier.
Dat vind ik nou humorKak in een krant doen, de krant aansteken en bij iemand voor de deur leggen. Lache jongen!
Te triest voor woordenDat er aangebeld wordt, je doet de deur open; staat er een krant in de fik. Je trapt hem uit, maar er blijkt kak in te zitten.
Zwaarder bestraffen Schwalbes of om een kaart vragen voor de tegenstander.
De drie bullenbakken van de tvLil Kleine, Brownie Dutch, en Laura van GTST.
Vakantieland en mooiste stad ooit geweestSpanje en Barcelona. Twee keer in Barcelona geweest, helaas maar een wedstrijd gezien. Maar wel de twee grootmeesters samen aan het werk gezien: Ronaldinho en Messi.
LevensmottoJe bent jong en je wilt wat!
Lekker dingGenie Bouchard, (tennister).
Je all-time top 5 favoriete muzieknummersUptown Girl - Westlife, Zijn het je ogen - Koos Alberts, You and your Heart - Jack Johnson, Groot Hart - De Dijk, Football's coming home - Champ united.
Zou ik graag beter beheersenMijn vriendin. (Sorry)
Mooiste plekje in NederlandDe kasseien en authentieke panden, met schitterende gevels van de Kolfmakersteeg in Leiden.
De mooiste autoIk heb er nog geen. Maar ik zie mezelf wel in een degelijke Volvo zitten.
Verschrikkelijk overgewaardeerdAuto's
Het menu tijdens de KerstdagenIn ieder geval een goed stuk vlees en verder hoop ik er zelf zo weinig mogelijk aan te hoeven doen.
Plannen voor 2017Handhaven met Rijnvogels in de derde divisie en me verder ontwikkelen in de journalistiek.
Dat wil ik graag nog even kwijtIk kwam er halverwege pas achter dat je ook korte antwoorden kon geven; sorry voor de lange leestijd! En Leiden Amateurvoetbal dank voor het leuke interview!