KNVB-beker: FC Rijnvogels had zomaar de volgende ronde kunnen bereiken van het grootste bekertoernooi in Nederland. De ploeg van Hein van Heek gaf bijzonder weinig weg en hield SC Cambuur keurig in toom. Tot de voorlaatste minuut. Even viel er een gaatje in de Katwijkse defensie en voor het eerst moest Teun Guijt capituleren. Martijn Barto, een van de bekendste spelers aan de kant van de eerstedivisionist, was een halfuurtje eerder ingevallen en zorgde ervoor dat de thuisploeg alsnog onderuit ging. Een verlenging leek aanstaande, maar de formatie van Rob Maas kon die blamage voorkomen.

zz2085-small

Het treffen tussen de op het tweede niveau en vierde voetbalniveau van Nederland acterende clubs begon al om 17 uur, dit tegen het zere been van de Katwijkse club. ,,Speel je om 20 uur dan komen er 2000 mensen op af en dat waren er nu een stuk minder. Het licht zou niet geheel voldoen, maar we zouden wel hebben mogen spelen om een later tijdstip tegen een amateurclub. Tja, en dat de Friezen laat thuis zouden zijn geweest en niet later wilden spelen…dat had ons ook kunnen overkomen bij een uitwedstrijd. Maar goed, het is op zich een mooie ervaring voor onze club geweest”, deelde Peter Koning (TC) zijn mening.

zz2095-small

De ervaring had nog mooier kunnen worden op sportief gebied. SC Cambuur had weliswaar veelal balbezit en FC Rijnvogels kreeg weinig kans om zich in aanvallend opzicht te tonen, maar de ploeg uit het hoge noorden imponeerde geen moment. Feitelijk bezien bleef FC Rijnvogels moeiteloos overeind. Achterin stond het compact en er werd een flink portie energie in de tweestrijd gepompt door de gastheer. En eerlijk is eerlijk, de Katwijkers kregen voor de rust ‘gewoon’ de beste kans. Uit een hoekschop kwam de bal plots voor de voeten van Pieter van der Breggen. Zijn inzet ging maar net naast. Ninos Gouriye schoot later in de eerste helft nog wel op de benen van Guijt, maar dat was het dan ook wel voor de ploeg die vorig seizoen nog uitkwam in de eredivisie. Andere schoten waren krachteloos, stuurloos en kansloos. Dichterbij het vijandelijke doel kwamen de gasten al helemaal niet.

zz2091-small

Na de pauze veranderde er weinig aan het wedstrijdbeeld. SC Cambuur combineerde dat het een lust was, maar als het even moeilijker werd ging het fout. Schoten op het doel van Guijt werden alsmaar beroerder en naar diverse ballen wordt nog gezocht op De Kooltuin. Wel moest FC Rijnvogels wat meer op eigen helft bivakkeren, maar veelal kon SC Cambuur uit de zestien worden gehouden. Bright Ampong, Joey Zandbergen, Kevin Wijmer, Rob Zandbergen en Ricardo de Vlugt gaven lange tijd geen krimp.

zz2087-small

Met de vlugge Raymen Gyasi en later Barto trachtte Maas de balans toch door te laten slaan in de reguliere speeltijd. Zowaar moest Guijt serieuzer aan de bak bij inzetten van Gyasi en Sander van der Streek, maar de stand-in van Peter Messemaker hield zijn doel keurig schoon. Barto mikte nog twee keer over en de tijd liep weg in het voordeel van de roodhemden. Tot even voor tijd. Na achtentachtig minuten en vijftig tellen kon de formatie uit Leeuwarden alsnog de winst grijpen. Dat Barto door al zijn teamgenoten werd geliefkoosd gaf eigenlijk veelzeggend aan hoe blij de gasten waren met de ontsnapping.

zz2096-small

Natuurlijk is niet gezegd dat FC Rijnvogels de verlenging ongeschonden zou zijn doorgekomen, maar er was in elk geval minimaal sprake geweest van een stunt. Die bleef nu dus uit, maar trainer Van Heek deelde verre van ten onrechte zijn complimenten uit aan zijn ploeg in de kleedkamer. Na het grotendeels prima optreden tegen Scheveningen (1-1) van afgelopen zaterdag volgde nu een puike prestatie tegen een BVO en er lijkt dus meer en meer muziek in/uit de promovendus te komen. Een prettige wetenschap op weg naar DVS’33, de komende tegenstander in competitieverband.

FC Rijnvogels- SC Cambuur 0-1 (0-0). 89. Barto 0-1. Scheidsrechter: Dieperink. Toeschouwers: 900.

Basisopstelling FC Rijnvogels: Guijt, Ampong, J.Zandbergen, R.Zandbergen, Wijmer, De Vlugt, Van der Stoep, Van Veen, Dijkstra, Verhagen, Van der Breggen.

Basisopstelling SC Cambuur: Nienhuis, Bosz, Peerman, Bakker, Van der Streek, Blackson, Monteiro, Gouriye, Kip, Anderson, Hoefdraad.

Scheidsrechter: Dieperink. Toeschouwers: 900.

Beluister hier de podcast met trainer Van Heek:

Foto’s: met dank aan J.P.Kranenburg