Met een treffer in blessuretijd redde doelman Mitchel van Abswoude afgelopen zaterdag een punt voor DoCoS in het duel met LYRA (2-2). Zo handhaafde de promovendus zich in de bovenste regionen van de tweede klasse C. Komend weekend ontvangt de formatie van coach Nico van der Salm gedeeld koploper RCL. Simon Jouby (DoCoS) en Leiderdorper Leroy van Westrienen hebben er zin in. Zij zijn vooraf de hoofdpersonen in de Krakerrr van de Week.

De 25-jarige Jouby deed afgelopen zomer in sportief opzicht een stapje terug. Hij kwam over van zaterdageersteklasser Voorschoten’97. ,,Ik kom uit Zoeterwoude en heb tot aan de C’tjes bij SJZ gevoetbald. Omdat ik het wel eens hogerop wilde proberen ben ik destijds bij Voorschoten’97 gaan spelen. De laatste zes jaar maakte ik daar deel uit van de seniorenselectie en de afgelopen vier seizoenen speelde ik in het eerste elftal. Sinds kort woon ik in Leiden en diverse vrienden van mij spelen bij DoCoS. Ze vertelden me ook over de gezelligheid bij de club. Dat sprak me erg aan. Daarnaast is het bij mij om de hoek. Na een goed gesprek met de trainer heb ik de keuze gemaakt om over te gaan. En voorlopig heb ik er geen spijt van. Zowel binnen als buiten het veld heb ik het onwijs naar mijn zin”, meent de middenvelder.

Simon Jouby in actie tegen UVS. Ronald Mink jaagt op de bal.
Simon Jouby in actie tegen UVS. Ronald Mink jaagt op de bal

Met tien punten uit vijf duels kent Door Combinatie Sterk een prima start op het hogere niveau. De achterstand op het uit Hoek van Holland afkomstige HVC’10 en RCL bedraagt slechts één punt. Negen van de tien punten vergaarden de roodwitten in de eerste drie duels. Daarna volgde een 0-1 nederlaag tegen Te Werve en de remise bij LYRA. ,,In het begin zat de ploeg nog in een flow, overgehouden van het vorige seizoen. De doelpunten maakten we  heel makkelijk. Zelf scoorde ik ook al tweemaal. Bij Voorschoten maakte ik in vier seizoenen slechts één goal. Ik speel hier ook wat meer naar voren. En als ik eens diep ga wordt mijn verdedigende werk overgenomen door Melvin Zweistra. Na die eerste drie wedstrijden werd ons spel minder. We hielden voorin de bal niet meer vast en er zat geen diepgang in ons spel. Zo speelden we vooral op onze eigen helft. Ik heb begrepen dat Nils Slingerland weer fit aan het worden is. Hij heeft snelheid en met hem kun je eens een lange peer naar voren geven als dat moet. Dat is dan een plan B. Daar beschikten we de laatste tijd niet over.”

,,RCL is een leuke ploeg om tegen te spelen. Wel stug. Ik ken de meeste jongens omdat ik met Voorschoten een aantal keren tegen ze gespeeld heb. Fijne wedstrijden, geen gezeur."
,,RCL is een leuke ploeg om tegen te spelen. Wel stug. Ik ken de meeste jongens omdat ik met Voorschoten een aantal keren tegen ze gespeeld heb. Fijne wedstrijden, geen gezeur.”

De bij een administratiekantoor werkzame Jouby kende afgelopen zaterdag tegen LYRA weinig geluk. ,,Toen wij scoorden sprong ik, zoals gebruikelijk, op de rug van Tim Gonlag die daardoor tegen Melvin botste. Tim hield er een hoofdwond aan over en bloedde flink bij de wenkbrauw. Dat was geen handige actie van me. En in de rust moest ik zelf ook afhaken. Tegen Kethel Spaland was ik door mijn enkel gegaan en daarom deed ik tegen Te Werve ook niet mee. Nu wilde ik met tape om toch spelen, maar een tegenstander raakte me precies op die enkel. Het is de enkel van mijn rechtervoet en aangezien ik rechts ben…Ik hoop dat het lukt om er komende zaterdag bij te zijn. RCL is een leuke ploeg om tegen te spelen. Wel stug. Ik ken de meeste jongens omdat ik met Voorschoten een aantal keren tegen ze gespeeld heb. Fijne wedstrijden, geen gezeur. Ik ben er dus graag bij. Onze doelstelling is dit jaar om ons in deze klasse te handhaven. En mochten we verder nog tot een stunt in staat zijn dan is dat mooi meegenomen. We hadden sowieso niet verwacht nu al op tien punten te staan. Het lijkt erop dat de verschillen klein zijn en dat iedereen van iedereen kan winnen”, aldus Jouby.

Bij RCL, dat vorig seizoen in de nacompetitie om promotie struikelde over Westlandia, legt men de lat hoger. ,,De club wil hogerop. We gaan voor het hoogst haalbare. Dat is een kampioenschap”, vertelde RCL-coach Stefan Luykx aan de vooravond van de huidige jaargang. Tot nu toe liggen de nog ongeslagen Leiderdorpers aardig op koers.

Van Westrienen mee aan het front tegen VDL, afgelopen zaterdag (5-2 winst)
Van Westrienen mee aan het front tegen VDL, afgelopen zaterdag (5-2 winst)

De 26-jarige Van Westrienen toont zich dan ook redelijk tevreden: ,,We hebben in elk geval nog geen wedstrijd verloren en we draaien bovenin mee. Alleen Te Werve kan boven ons komen. Zij speelden een wedstrijd minder. Maar goed, het loopt nog niet altijd even lekker. En we hebben ook wel wat geluk gehad, zoals afgelopen zaterdag tegen VDL. Zij kregen een rode kaart en daardoor werd het voor ons een makkie. De eerste wedstrijd dit seizoen kon ik er nog niet bij zijn, de tweede begon ik als wissel. Daarna stond ik weer gewoon in de basis, eerst op het middenveld en later centraal in de achterhoede. Daar speelde ik ook vorig jaar. De trainer wilde meer opbouw van achteruit. Dat lukt tot nu toe bij vlagen. Reinaldo Nagtegeller staat – zoals vertrouwd –  vlak voor me en wij spelen dus via bekende patronen. Maar soms loopt het ook vast, het kan zeker nog beter. Ik houd van het geven van korte passes, van het positiespel. Een lange bal naar voren geef ik zelden. Dat is ook wel eens een minpunt, bijvoorbeeld als een aanvaller diep gaat en je hem met een lange pass vrij voor de keeper zou kunnen zetten. Andere spelers doen dat wel, ik niet.”

De onlangs naar Leiden verhuisde Van Westrienen, in het dagelijks leven fysiotherapeut in opleiding, onderstreept de ambitie die coach Luykx verwoordde. Al doet hij dat op zijn manier: ,,Voetbal is een leuk spelletje en het is vooral leuk als je wint. En als je maar vaak genoeg wint word je vanzelf kampioen. Als ik ons team van dit jaar vergelijk met dat van vorig seizoen denk ik ook dat we sterker zijn geworden. We hebben dezelfde groep als vorig jaar, maar Patrick van de Spoel is  teruggekomen – een beste speler – en de jongens die toen uit de A1 kwamen hebben zich verder ontwikkeld. De selectie is dus breder geworden. Spelers die in het verleden steeds meededen belanden nu wel eens op de bank. Gelukkig gaat dat niet ten koste van de sfeer, want die is uitstekend. We hebben het met elkaar heel gezellig. We zijn eigenlijk een veredelde vriendengroep. Dat heeft als nadeel dat we elkaar in het veld niet altijd zeggen waar het op staat, elkaar ontzien dus. De trainer hamert er nogal eens op dat we elkaar juist scherp moeten houden.”

Tegen DoCoS zal dat laatste ook nodig zijn, denkt Van Westrienen: ,,Twee jaar terug wonnen we in een oefenduel ruim van ze, maar vorig jaar verloren we in een vriendschappelijke wedstrijd met 2-1. We kennen het team goed. Een aantal van hun spelers kwamen we in de competitie ook tegen toen ze nog bij GHC zaten. Dat ze nu vanuit de derde klasse meteen zo hoog staan vind ik heel knap. Het is geen ploeg die je zo maar eventjes klopt. Maar we gaan natuurlijk wel voor de winst”, besluit Van Westrienen.

Van Westrienen: ,,Als je maar vaak genoeg wint word je vanzelf kampioen"
Van Westrienen: ,,Als je maar vaak genoeg wint word je vanzelf kampioen”