Het heeft er alle schijn van dat RCL nog niet klaar is met dit seizoen. Op eigen veld werd WV-HEDW, nu nog eersteklasser, met 2-0 aan de kant geschoven. Nog geen garantie uiteraard voor de terugwedstrijd zaterdag in Amsterdam, maar op de thuiszege geboekt op dinsdagavond was niets aan te merken. RCL kwam vooral in aanvallend opzicht gehavend aan de start, maar de Leiderdorpers lieten toch de tanden zien. Vooral voor rust overtuigden de manschappen van Stefan Luykx. Na de pauze kwam er wat meer druk op de thuisploeg te staan, maar het bleef bij de treffers uit de eerste helft van Tommy Sinteur en Ruben Leugering.

Nick Scheurwater, Jonas Farih, Kai Vijlbrief, Nick Permanand  en Thom Wijnalda. Van ‘beroep’ aanvaller waren er allen om uiteenlopende redenen niet bij. Hierdoor werd de voorste linie gevormd door Nicky Guijt, Tommy Sinteur en het meest opvallend Michel de Jong. De laatstgenoemde speelt normaal gesproken in de punt van de aanval bij de reserves, maar verving nu noodgedwongen Wijnalda in de spits (zie ook eerder interview, red). De Jong deed het verdienstelijk en liet niets merken van bibberbenen. Vooral in de kaats en als aanspeelpunt maakte hij zich nuttig voor de roodwitten.

In de eerste helft overtuigde niet alleen De Jong, maar ook zijn ploeggenoten speelden met veel druk op de bal, in opperste concentratie en met de intentie om de tegenstander de wil op te leggen. Dat lukte alleraardigst en dat maakte dat de Amsterdammers eigenlijk weinig in te brengen hadden. De nummer 12 uit 1B kwam in deze netelige positie na de winterstop door een reeks van wedstrijden te verliezen, niet in de laatste plaats ingegeven door het feit dat blessureleed om de hoek kwam kijken. Liefst drie spelers in drie wedstrijden moesten er na de winterstop vanaf met zware blessures en dat ging de formatie van Kees Oostermeijer niet in de koude kleren zitten.

Tommy Sinteur zet Amsterdamse doelman te kijk met een fraaie lob
                 Tommy Sinteur zet Amsterdamse doelman te kijk met een fraaie lob

In Leiderdorp oogden de hoofdstedelingen niet erg solide. Dat kwam WV-HEDW al vroeg duur te staan. Nick van Bemmel, zeer sterk acterend bij de formatie van Luykx, vond de weg gesprinte Tommy Sinteur, die met een bekeken lob Matthijs Kuiper kansloos liet. Er stonden nog geen zeven minuten op het scorebord. In het eerste kwartier konden de bezoekers slechts eenmaal iets aanvallends tonen, maar de scrimmage leverde niets op.

Na ruim twintig minuten kwam de ook al sterk spelende Gwen Koet dichtbij de 2-0. Op een vrije trap van de sluwe Reinaldo Nagtegeller knikte de verdediger net naast. WV-HEDW kwam wel tot wat hoekschoppen, maar gevaarlijk werd het niet voor de ogen van Andrew Bontje. Aan de andere kant kon De Jong een voorzet van Koet, na een een-tweetje met Guijt, niet controleren en vervolgens afdrukken voor de 2-0. Die kwam er even later wel. Sinteur verlengde op Ruben Leugering, die niet roekeloos uit haalde maar juist een beheerste schuiver in huis had. Een prima uitgespeelde treffer. Kort daarop werd het zelfs bijna 3-0, maar een inzet van Sinteur verdween net naast het doel van Kuiper.

Vier minuten voor rust kreeg Lennart Bril de grootste kans op de aansluitingstreffer op aangeven van Cees Smaal, een van de betere Amsterdammers. Bril verlengde de voorzet tot net naast de voor hem verkeerde kant van de paal. Ook moest Andrew Bontje nog een keer aan de bak op een pegel van Thomas van de Berg, maar het verschil van twee doelpunten mocht als rechtvaardig worden beschouwd gezien het feit dat RCL de bovenliggende partij was.

Nicky Guijt was bedrijvig namens de Leiderdorpers
                                                    Nicky Guijt was bedrijvig namens de Leiderdorpers

In de tweede helft leek Frank Hillebrandt, na een minuut of tien, de 3-0 binnen te koppen, maar Kuiper kreeg nog net een hand tegen de bal. Dat was ook meteen de gevaarlijkste kans van de gastheren na de rust. Niet veel later moest Bontje zich strekken om een ‘krul’ van Smaal onschadelijk te maken. Dat deed de doelman die toch al een sterk seizoen achter de rug heeft met verve en overgave.

Geleidelijk aan vloeiden de krachten weg bij RCL en uiteindelijk moest Luykx Leugering, Hillebrandt en Van Bemmel wisselen met wat lichamelijke klachten. Het drietal lijkt wel gewoon inzetbaar komende zaterdag. Tien minuten voor tijd kreeg WV-HEDW een vrije trap op een meter of achttien recht voor het doel, maar de schutter mikte hoog over. Er kwamen daarna nog wat plaagstootjes van de gasten, maar RCL bleef betrekkelijk eenvoudig overeind in de slotfase.

Het bleef zo bij 2-0 en er wordt aan Leiderdorpse zijde met vertrouwen uitgekeken naar de return. Gedaan is het zeker nog niet, maar op zich was deze zege al fraai te noemen, gezien de personele problemen aan de kant van de Bloemerd-brigade. Komende zaterdag zijn Kai Vijlbrief en Nick Permanand weer inzetbaar eventueel. Met hun snelheid is er een wapen in huis, die evenwel misschien niet eens nodig is. RCL won het eerste treffen in elk geval verdiend en is nu de favoriet om te overleven en door te stoten.

RCL: Bontje, Tromp, Hillebrandt (Glasbeek), Van Westrienen, Koet, Nagtegeller, Van Bemmel (82.Brasker), Leugering (Barokzay), Guijt, De Jong, Sinteur.

WV-HEDW: Kuiper, Lynch, Darnley, Groen, Zwolle (Santen), Ribbens, Van de Berg, Bril, Admiraal, Smaal, Van Moerkerk.

RCL kon twee keer juichen. Zal het genoeg zijn voor de volgende ronde?
            RCL kon twee keer juichen. Zal het genoeg zijn voor de volgende ronde?

Foto’s: met dank aan J.P.Kranenburg.

 

Beluister hier de podcasts met Reinaldo Nagtegeller en Stefan Luykx:

Op onze app ook nog een interview met Michel de Jong!