Tweede klasse C – Na een matige eerste seizoenshelft is RCL vanaf medio december op toeren gekomen. De formatie van trainer Stefan Luykx is sindsdien ongeslagen en rukte zo op naar de derde plek. Aanstaande zaterdag kunnen de roodwitten zelfs op De Bloemerd de derde periodetitel binnenhalen. Winst tegen het nog niet geheel veilige UVS is dan gewenst. Leiderdorper Leroy van Westrienen en UVS’er Ronald Mink blikken vooruit.

Met nog drie duels te gaan heeft RCL in de stand om de derde periode een voorsprong van vijf punten op SVC’08 en Westlandia en zeven punten op KMD. Westlandia en de Scheveningse Voetbal Combinatie 2008 wonnen al een periode en kunnen buiten beschouwing worden gelaten. Derhalve volstaat komend weekend een Leiderdorpse zege om de laatste periodetitel binnen te halen. Als het aan UVS-middenvelder Mink ligt komt het echter niet zo ver. Zijn ploeg kan de punten nog goed gebruiken.

RCLscoort in de Kikkerpolder. Nadat de blauwwitten vroeg met tien man kwamen te staan, werd het uiteindelijk 2-3.
RCL scoort in de Kikkerpolder. Nadat de blauwwitten vroeg met tien man kwamen te staan, werd het uiteindelijk 2-3.

,,Na de winterstop is bij ons de klad erin gekomen en hebben we niet veel punten meer gepakt. We spelen niet heel goed, maar toch ook weer niet heel slecht. Alleen valt het dubbeltje de laatste tijd steeds verkeerd. Afgelopen zaterdag zetten we Westlandia 25 minuten onder druk en kregen we ook kansen op 1-1, maar die benutten we niet. En toen trad de oude voetbalwet in werking en maakten zij 0-2. Al met al scoren we te weinig. Zo is het nog spannend geworden of we ons wel kunnen handhaven. Maar daar ga ik wel van uit. We moeten er nog wel even aan trekken, te beginnen komende zaterdag. Het is natuurlijk de bedoeling dat we ons zo snel mogelijk veilig spelen, dat moet dan tegen RCL maar gebeuren. Tegen die club hoeft niemand ons te motiveren. Die motivatie is bij sommige van onze spelers wel eens een probleem. Als ik bijvoorbeeld kijk naar de trainingsopkomst, die is niet altijd even denderend. Een aantal zegt nogal eens makkelijk af. De trainers kunnen daar weinig tegen doen, want de selectie is aan de smalle kant ”, meent de deze week 23 jaar geworden zoon van de ex-trainer van FC Rijnland en Leidsche Boys met dezelfde naam.

Ronald Mink nog in het RCL-shirt, seizoen 2014-2015.
Ronald Mink nog in het RCL-shirt, seizoen 2014-2015.

Aan de vorige ontmoeting met de Leiderdorpers, die in de Kikkerpolder met 2-3 aan het langste eind trokken, beleefde Mink – in het dagelijks leven logistiek medewerker in het Alrijne Ziekenhuis –  weinig plezier. ,,Al in de tweede minuut pakte Niels van den Burg, onze keeper, een rode kaart en was ik de pineut. Daar was ik niet blij mee, ook al omdat ik het jaar ervoor nog bij RCL speelde. Toen UVS stopte met het zondagvoetbal kwam ik in gesprek met RCL en ben ik daar beland. Maar na een jaartje ben ik weer teruggegaan. Ik ben nu eenmaal een echte UVS’ er en het zaterdagteam was inmiddels op hetzelfde niveau gekomen als RCL. Vandaar de terugkeer. We horen trouwens ook in de tweede klasse thuis. Ons team is een echte vriendenploeg en we werken keihard voor elkaar, alleen zat het even niet mee. We spelen ons echt wel veilig, al zal het tegen RCL niet meevallen. Zij zitten door hun bizar goede serie in een flow. Het wordt dus lastig, maar niet onmogelijk.”

,,Het schijnt nog niet eerder te zijn gebeurd dat RCL zo’n reeks neerzette en dat is uiteraard leuk om te horen”, vertelt Van Westrienen. Zijn dit seizoen zwak gestarte team leed op 5 december tegen de huidige koploper SVC’08 de laatste nederlaag (0-1) en begon vervolgens aan een indrukwekkende opmars. Eerst speelden de Leiderdorpers nog tweemaal gelijk, maar daarna volgden negen overwinningen. Een opmerkelijke prestatieverbetering. ,,Voor de winterstop speelden we best leuk, maar kregen we regelmatig het deksel op de neus. De trainer heeft de opstelling een beetje gewijzigd en sommige spelers op een andere positie gezet. Zelf ben ik van het middenveld naar een plek centraal achterin verhuisd. Daar speel ik nu samen met Frank Hillebrandt en dat gaat prima. Het staat nu organisatorisch goed. Verder lijkt het ook wel of iedereen z’n taak beter weet en uitvoert. En het maakt blijkbaar niet uit wie er spelen. We hebben in een aantal wedstrijden sommige jongens gemist, maar dat was dan geen probleem. Onze topscorer Thom Wijnalda (24 goals/red.) deed ook een keer niet mee, maar toch wonnen we ”, verklaart de 25-jarige Van Westrienen.

Rico Westdorp heeft gescoord voor UVS in de openingswedstrijd van het seizoen. Ruben Leugering buigt het hoofd.
Rico Westdorp heeft gescoord voor UVS in de openingswedstrijd van het seizoen. Ruben Leugering buigt het hoofd.

De aan de Hogeschool Leiden voor fysiotherapeut studerende Leiderdorper is erop gebrand het treffen van komend weekend winnend af te sluiten. ,,Kijk, het kan zo zijn dat we via een gelijkspel al zeker zijn van een vervangende periodetitel, maar het is veel aantrekkelijker om de derde periode echt te winnen. Zeker door te winnen van UVS, want dat is de leukste tegenstander om van te winnen. Dat is voor mij steeds zo geweest. Je hoorde altijd dat UVS de beste club was met de beste jeugd en dat ze zo mooi voetbal speelden. Wel, dan doet het je goed als je die verslaat. Daarnaast ken ik nu een hoop spelers. Je komt elkaar in Leiden tegen. Ik kreeg bijvoorbeeld pas nog een appje van Bart van der Weijden en Ronald Mink speelde vorig jaar nog bij ons. We moeten gewoon de flow voortzetten en meteen de periode pakken.”

Ondanks het feit dat RCL op dit moment vijf punten achterstand heeft op koploper SVC’08 koestert Van Westrienen nog wel stille hoop op het kampioenschap. ,,Dat kan nog, maar dan moet SVC wel zaterdag verliezen of gelijkspelen tegen DSO. Dan hebben we het in eigen hand, want we spelen nog tegen SVC en ook tegen Westlandia, de nummer twee. Mochten we zelf geen kampioen worden, dan spelen we sowieso een bepalende rol. Maar goed, eerst maar zien dat we tegen UVS de derde periodetitel binnenhalen. Ik reken op een leuke pot met twee aanvallende ploegen. En als we zo in de  nacompetitie belanden gaan we er vol voor. Mochten we op die manier promoveren dan speel je misschien onderin mee in de eerste klasse en of je dat nou moet willen betwijfel ik, maar goed: zo’n promotie is natuurlijk wel reden voor een feestje”, besluit Van Westrienen.

Leroy van Westrienen tegen SEV. Ook de Leidschendammers moesten met 1-0 buigen voor de Racing Club
Leroy van Westrienen tegen SEV. Ook de Leidschendammers moesten met 1-0 buigen voor de Racing Club. Tegenwoordig vormt Van Westrienen het hart van de defensie met Frank Hillebrandt.

Nog even een terugblik op de vorige statistieken:

UVS-RCL 2-3 (1-1). 17.Westdorp 1-0, 34. Permanand 1-1, 49. Wijnalda 1-2, 54. Maaskant (eigen doel) 1-3, 79. Van der Weijden 2-3. Scheidsrechter: Takacs. Toeschouwers: 400. Rode kaart: 3. Van den Burg (UVS), 89. Van der Voort (UVS).

UVS: Van den Burg, Maaskant, Hogenboom, Van Rest (59.Boogmans), Hermenet, Smit (76. Van der Voort), Van der Weijden, Westdorp, Van der Plaat, Mink (2.Overdijk), Van Vliet.

RCL: Janssen, Koet, Kharbouch, Hillebrandt, Tromp, Leugering (30. De Boer), Van Westrienen, Brasker (82.Sinteur), Permanand, Wijnalda, Scheurwater (90.Vijlbrief).