Derde klasse A (zaterdag)- ‘Warempel, Van Empel lapt het ‘m weer’. DoCoS-spits Chris van Empel scoorde zijn 15e doelpunt dit seizoen en werd matchwinner in de weinig opwindende wedstrijd uit tegen het derde van onderen geklasseerde Hazerswoudse Boys. Na negentig minuten stond er 0-1 op het scorebord in het drijfnatte en winderige Hazerswoude.

DoCoS-coach Nico van der Salm, die zich bijna de hele wedstrijd langs de lijn de keel schor had geschreeuwd, verliet in draf de soppige grasmat, zijn ergernis nauwelijks verbloemend. Later verklaarde Van der Salm tegenover Leidenamateurvoetbal dat hij zich schaamde voor het vertoonde spel van zijn pupillen. ,,Heel, heel slecht”, liet hij noteren. ,,Ik ben heel ontevreden. Op deze wijze de periodetitel pakken… mijn hemel. De afgelopen week ging het al niet te best tijdens de training, geen energie, geen bezieling; het karweitje zaterdag tegen de Boys uit de polder zouden ze wel klaren, leek het. Voer voor psychologen dus.”

Hazerswoudse Boys kwam binnen de lijnen met de 19-jarige reservedoelman Patrick van der Reest; hij maakt al drie jaar deel uit van de selectie, veelal op de bank, met af en toe een invalbeurt om hem gemotiveerd te houden. Hij verving vaste keeper Joren van Dijk, die was geveld door griep. Ook jongeling Menno Nieuwhof moest trainer Manfred van den Bosch wegens vakantie missen. Nieuwhof baarde de voorbije weken als ‘groentje’ opzien met uitstekende optredens.

Van der Reest deed het knap, hij ranselde voor de rust twee zeker lijkende doelpunten uit zijn hok en ook na de thee bleek hij een betrouwbare sluitpost. De enige goal die in dit duel viel kon hem niet aangerekend worden. Een vrije trap belandde op het hoofd van Van  Empel, die sluw de goede hoek koos en daarmee maar weer eens bewees van grote waarde te zijn voor de Leidse ploeg. Geen treurnis edoch bij Hazerswoudse Boys. Hoewel, de ouders van Koen en Ruud Plaisier, de laatste viel een kwartier voor tijd in, vonden dat een gelijkspel verdiend zou zijn geweest.

DoCoS ging even over half drie furieus van start en mocht binnen een minuut al twee hoekschoppen nemen, die door de lange brigade van de Boys adequaat werden verwerkt. Vanaf dat moment tot de 45e minuut bleef het een op en neer gaande strijd, waarbij Hazerswoudse Boys flink vooruit speelde, alle mannen achter de bal. In de afwerking ontbrak het bij herhaling aan klasse en raffinement. Wanneer DoCoS ten aanval trok, was de verdediging van de Hazerswoudenaren weer op tijd terug om een muur op te trekken.

Niet vaak voorkomende foutjes van de DoCoS-doelman Michel van Abswoude, een in de eerste en een in de tweede helft, werden niet afgestraft door de zwart-witte voorwaartsen. Een aanval van DoCoS in de 25ste minuut had verzilverd moeten worden: Melvin van Gent kwam razendsnel opgestoomd van rechts en gaf het leer knap aan Michael van Voorthuizen, die de attente Van der Reest niet kon verschalken. Een paar minuten later moest dezelfde doelman tweemaal wonderen verrichten om niet op achterstand te komen.

De toch al niet massaal opgekomen supportersschare zag paraplu’s sneuvelen, ze waren niet bestand tegen de windkracht. Het rustsignaal kwam als geroepen. Koffie met een scheutje cognac moest ze weer op temperatuur brengen. In de bestuurskamer van Hazerswoudse Boys was de stemming opperbest. Het gestaalde kader geloofde in de volle winst. ,,Wij hebben verleden week tegen BSC ’68 punten laten liggen”, werd er gezegd. ,,Die gaan we straks terugpakken.”

In de tweede helft deed de kantine goede zaken, het bleef er druk. En in de 70e minuut sloeg Van Empel dus toe. Er waren daarna nog wat schermutselingen over en weer, en zowaar nog een offensiefje van DoCoS in de laatste minuten. Het mocht niet baten, het bleef bij 0-1. Hazerwoudse Boys had dit verlies tegen DoCoS ingecalculeerd, maar er lagen toch wat kansen om voor en stuntje te zorgen. De volgende wedstrijd tegen hekkensluiter Oegstgeest is nu des te crucialer. Onderin vergaarden diverse concurrenten immers de nodige punten.

Scheidsrechter J.P. Colenbrander (,,Ze noemen mij allemaal JePe”) floot een uitstekende wedstrijd. De jonge arbiter werd gevolgd door Piet van der Meer, zelf decennialang ‘een man in het zwart’  en conditietrainer van fluitisten, kwam niet rapporteren, die tijd is voorbij. ‘Ik volg JePe, die man is een talent, met een natuurlijk overwicht. Van hem gaan we nog veel horen.”

Eenmaal weer in staat om alles helder te bekijken was Van der Salm ook wel opgelucht. ,,Okay, het was niet best. Maar we hebben nu een prijs en dat mag, nee moet even worden gevierd. Er komt elders meer druk te liggen. Wij hebben al wat in handen. En de titel? Die strijd wordt ongemeen spannend. Geen enkele zege is vanzelfsprekend. Noch voor ons, noch voor Kagia en Koudekerk. Collega Manfred van den Bosch was te spreken over zijn ploeg. ,,Daar werden we weggespeeld. Daar was nu geen sprake van. Ik denk dat we het goed hebben gedaan. Nils Slingerland is er maar een keer langs geweest en dat is echt een rappe jongen aan hun voorkant. En op Van Empel hadden we ook grip. Dat ze dan toch scoren is hun klasse. Hier kunnen we wel verder mee. Wel zullen we de komende weken moeten gaan scoren. Dat is en blijft toch wel een probleem. Het zal nodig zijn om onze concurrenten voor te blijven bij de eindstreep.”

Opstelling Hazerswoudse Boys: Patrick van Reest, Koen Plaisier, Nick Moerland, Roy van Leeuwen (Ruud Plaisier), Stan van Meurs, Jeffrey Kastelein, Rens Louwers, Justin Meijer, Leo de Ruiter, Ivo van Aalst, Pim Schoonwater (Vito Martens).

Opstelling DoCoS: Michel van Abswoude, Michael van Voorthuizen, Daniel Maaskant, Rowin Peet (Rico Bouwmans), Melvin  Zweistra, Chris van Empel, Nils Slingerland, Melvin van Gent (Mitchel Klein), Sven Ravensbergen, Arthur Schiebroek, Joshua Overvliet (Rob van Noort).