Bij het bijwerken van de stand van de speler van de maand stuitte de redactie op de namen van twee oude bekenden die we een tijd gemist hadden. Hun terugkeer bleek niet onopgemerkt te zijn verlopen. FC Rijnland speler Jeffrey Smeele kreeg twee punten van zijn trainer Paul Pikaar en Jeroen van Noort van Warmunda kreeg zelfs het maximale aantal van drie punten vanuit Warmondse zijde. Het toeval wil dat de clubs elkaar zondag treffen in een onderlinge confrontatie. Waar waren zij gebleven? Waarom die terugkeer? Het lijkt bijna een kerstverhaal te worden van diepe dalen en een mooi happy end.

Hét voorbeeld van een multifunctionele speler is Jeffrey Smeele van FCRijnland. Er is bijna geen plek te vinden waar hij de afgelopen jaren niet speelde, ja, hij stond ook met regelmaat tussen de palen en deed dat met verve. Een geweldige speler voor elke trainer. Dit jaar was het stil rond Smeele. Zijn naam kwam niet meer voor op het wedstrijdformulier tot afgelopen weekend. Gestopt met voetballen in het eerste?  ,,Klopt”, antwoordt Smeele desgevraagd. Ik heb de voorbereiding amper kunnen of willen meemaken. Mijn schoonmoeder is ernstig ziek en we wilden met de hele familie samen op vakantie. Voetbal is dan totaal niet belangrijk, dat lijkt me duidelijk. Verder zijn er natuurlijk een aantal hele goede spelers bijgekomen. Dat is twee. En dan ben ik ook nog eens met een eigen bedrijf gestart in de glazenwasserij. Als je dat doet weet je dat je trainingen moet gaan overslaan. Met een consequente trainer, en dat is Paul, dan weet je dat je dat je op de bank komt te zitten. Daar had ik geen trek meer in met mijn dertig jaar.”

Dat betekent niet dat Smeele zijn schoenen aan de wilgen hing. ,,Absoluut niet! Ik speel in het tweede met allemaal vrienden waar ik al jaren mee voetbal. Denk aan Peter Bleijenberg of Stefan Distelveld, beter bekend als Paling. Geweldig veel lol en leuk voetbal gaan daar samen.” Vanwaar dan die drie punten voor het spelersklassement? ,,Ik laat FC Rijnland nooit in de steek. Op de bank zitten en dan de laatste vijf minuten invallen is niets voor mij, de helpende hand uitsteken wel. Mario van der Pluym moest half geblesseerd gaan keepen en toen het echt niet meer ging heb ik zijn handschoenen maar aangedaan. Het ging best aardig mede door de goede verdediging die ik voor me had staan. Gestrekt naar de hoek hoefde ik gelukkig niet. Dat had ik nooit meer gered haha! Zondag is iedereen weer terug en sta ik in mijn gewone kloffie langs de kant, kan ik ook eerder een biertje nemen.”

Jeroen van Noort van Warmunda beleefde ook een comeback. Zijn verhaal is totaal anders: ,,In juli 2014 speelde ik een vriendschappelijk potje voetbal om helemaal niets, gewoon een avondtoernooitje met vrienden. Toen ging het gruwelijk mis: ik scheurde mijn kruisbanden af. Zelfs een profvoetballer met optimale begeleiding is er dan een jaar uit, laat staan voor een amateur met een drukke baan erbij. Na een operatie waarbij een stukje uit mijn hamstring werd gehaald om de banden te vervangen volgde er een ware lijdensweg. Ik kon dus ook echt helemaal niets meer. Even naar de kraan om een glas water te vullen ging simpelweg niet. Ik kan je zeggen dat je je dan diep ongelukkig voelt. Ik ging zelfs weer thuis wonen, omdat ik hulp nodig had. Dan moet je oneindig vaak naar de fysio en de sportschool, je hebt veel pijn en als waar voetbaldier ben je bang dat je nooit meer op het veld zult staan.”

 

Een duistere, en somtijds hopeloze en eenzame tijd voor Van Noort. ,,Je twijfelt of al die moeite wel zin heeft. Mijn fysiotherapeut wilde niet dat ik opgaf en ook mijn omgeving pushte me om door te zetten. Als geblesseerde hoor je er ook niet echt meer bij. Goed, je medespelers willen je overal bij betrekken, maar als zij de kleedkamer ingaan sta jij letterlijk en figuurlijk buiten.”

Warmunda kende vorig jaar een schitterend seizoen. Dertig wedstrijden bleef de ploeg ongeslagen en het eindigde met promotie. ,,Ik heb acht jaar in het eerste gespeeld en kwam later in het seizoen ook weer in actie. Niet in het eerste echter. Het ging crescendo met de ploeg en de trainer zag geen reden me in te passen in het succesvolle team. Dat doet dan toch pijn.” Het loopt tegen de kerst en kerstverhalen eindigen na een traan gelaten te hebben altijd goed. ,,ik speelde in het tweede en ook dat werd vorig jaar kampioen, een pleister op de wonde. Dit seizoen merkte ik dat het voetbal steeds beter ging. De angst voor een nieuwe blessure ben ik kwijt en speel weer vrijuit. Afgelopen zondag hadden we te kampen met een paar afwezigen vanwege blessures en schorsingen en was er plek voor me op het middenveld. Dat is mijn plekkie ook. Het ging in mijn ogen ook wel goed.” Niet alleen in de ogen van Van Noort, maar ook in die van zijn trainer Campfens. Na al het leed is Van Noort weer terug. En eigenlijk wil hij voorlopig in de basis blijven spelen.

tbal__vv_warmunda-van_nispen-small

Logisch dat beiden anders vooruitblikken naar de wedstrijd van zondag. Smeele: ,,FC Rijnland is een in elke linie sterk team. Verdedigend staat het als een huis. Wekelijks staat het gewoon goed in het veld. Dat zal zondag ook het geval zijn.” Van Noort is voorzichtiger: ,,De eerste helft tegen Van Nispen was prima. Voetballen kunnen we. Dit wordt een wedstrijd die op zichzelf staat. Het wordt een open wedstrijd met gelijke kansen. Ik denk dat we niet onder hoeven te doen voor FC Rijnland.”

Gezien de prestaties tot dusver en de plek op de ranglijst is FC Rijnland favoriet. Warmunda zal op de toppen van hun kunnen moeten spelen om een goed resultaat te halen. Op de ranglijst is de Leidse ploeg op dit moment zevende en de nieuwkomer neemt de elfde stek in tot en met de voorlaatste wedstrijddag voor de winterstop.