Derde klasse A (zondag)-Soms kan voetbal een simpel spelletje zijn; geen oeverloos achteraf gepraat  over een zwakke scheidsrechter, het slechte veld, gemiste kansen, de punt naar voren of naar achteren, maar één simpele conclusie: partij X was het beste en won dik verdiend. FC Rijnland versus Warmunda was zo’n wedstrijd. De Leidenaren waren in alle opzichten de betere ploeg en hield het met 3-0 nog bescheiden.

Hoewel Warmunda’s Jeroen van Noort van tevoren had aangegeven op deze website dat deze wedstrijd op zichzelf stond en er van alles mogelijk was, startte de thuisploeg wel degelijk als favoriet. FC Rijnland speelt een sterke eerste seizoenshelft, Warmunda staat beduidend lager op de ranglijst en miste bovenal  bij de aftrap een aantal sterkhouders. Schorsingen en blessures weerhielden spelers als Vincent Solleveld en Dennis Kramer ervan in de basisopstelling te staan. Het was vooral fysiek een gevoelige aderlating en bleef niet zonder gevolgen. Vaak werden de onderlinge duels verloren en dan speel je in feite een verloren wedstrijd.

FC Rijnland toonde vooral in de eerste helft aan een van de betere teams uit deze klasse te zijn. Het voetbalde gemakkelijk en creëerde de nodige kansen. Maik de Rooij stond een paar keer aan het eind van een uitstekende aanval, maar had daarbij de pech dat het hobbelige veld een intikker onmogelijk maakte. Ook gelegenheidsspits Martijn van Leeuwen was niet gelukkig in de afwerking. De selectie van FC Rijnland herbergt echter  een ‘geheim wapen’ in de persoon van vleugelverdediger Rob van Noort. Bij standaardsituaties duikt hij op in het vijandelijk strafschopgebied om daar met zijn kopkracht gevaar te stichten. Hij was het die geheel vrijstaand een vrije trap van Van Leeuwen met het hoofd tot doelpunt promoveerde.

Niet veel later werd een schot van diezelfde Van Leeuwen zodanig van richting veranderd dat keeper Michael Christen volstrekt kansloos was. Warmunda was niet bij machte er een echte wedstrijd van te maken en de thuisploeg speelde de rest van de tijd wat plichtmatig uit. Hoogtepunt was natuurlijk wel het doelpunt van Van Noort. Weer kopte hij raak, dit keer uit een corner. Hoewel er nog genoeg kansen waren bleef het bij 3-0. Van Noort is vanzelfsprekend blij met de zege en zijn aandeel daarin: ,,Gek, in het begin van het seizoen zei ik nog dat ik niet kon koppen. Vorig seizoen had ik er ook weinig succes mee, maar dit jaar is het al vier keer gelukt. Die jongens letten vandaag twee keer niet op en ik kon lekker binnen koppen. Leuk om zo je doelpuntjes mee te pikken.”

Ook bij Van Noort leeft de gedachte het seizoen feestelijk af te sluiten. ,,Ik zei het in het begin van het seizoen al: wij kunnen  met deze groep kampioen worden. Het zit er gewoon in: een goede selectie, een goede bank, en goed spel. Het kan echt.”  Bij winst volgende week in de inhaalwedstrijd tegen WVC speelt de ploeg zich in de top drie. Het woord kampioenschap viel zelfs bij meer mensen in de Mors te beluisteren. Dat is niet eens zo gek. De ploeg kan uitstekend voetballen en heeft een heel brede selectie. Pikaar kon het zich veroorloven Koos de Haas, Giovanni Koelink en Pablo Luiten te wisselen zonder dat het spel er kwalitatief op achteruit ging. Als je je  bedenkt dat ook de keepersplek minimaal dubbel bezet is dan zijn er nog mooie dingen mogelijk voor de club.

De van een langdurige blessure teruggekeerde Warmunda speler Jeroen van Noort had het na afloop aanzienlijk minder naar zijn zin: ,,Het verlies had niet zozeer met een verzwakte selectie te maken. We laten ons steeds bij standaardsituaties in de luren leggen. Vandaag ook weer twee keer. Toegegeven; FC Rijnland was vandaag de betere, maar het is zo zonde als je juist bij een corner of vrije trap de tegendoelpunten krijgt. Dat moet na de winterstop echt anders. We zijn absoluut geen degradatiekandidaat, maar er zullen dingen wezenlijk moeten veranderen. Meer punten thuis pakken en alerter als de situatie daarom vraagt. Warmunda maakte vandaag een krachteloze indruk.” Als Alan Campfens na de winterstop weer kan beschikken over een complete groep zal zijn ploeg vermoedelijk de punten pakken die nodig zijn om een terugkeer naar de vierde klasse te ontlopen.

FC Rijnland-Warmunda 3-0 (2-0). 40. Van Noort 1-0, 44. Van Leeuwen 2-0, Van Noort 3-0. Scheidsrechter: Voogt. Toeschouwers: 120.

FC Rijnland: Besselse, Van Noort, Cerdijn, Heemskerk, Habraken, De Haas (60. Kromwijk), Koelink (63. Mink), Van Leeuwen, De Bolster, De Rooij, Luiten (55. Oomen).

Warmunda: Christen, Ten Have, De Taeye, Arnst, Wijsman, Kest, Esman, Van Noort, Kortekaas (46. Smit), Komen (46. Winkelman), Rajabzadah (67. Holverda).

Foto’s: Hidde de Meij (zie elders op de website gehele fotoreportage)