Derde klasse A (zaterdag)- Wat al geruime tijd in de lucht hing, werd werkelijkheid. UDO is gedegradeerd uit de derde klasse. Voor wat het waard is dan, want de zondagtak zou er überhaupt al mee stoppen vanwege gemaakte keuzes door de club. De ploeg uit Oegstgeest ging met 4-1 onderuit bij FC Rijnland en dat betekende de achttiende nederlaag van het seizoen. Voor de Leidenaren was het de elfde overwinning.

- LAV-4 (Small)

Een traan werd er bij UDO, voor zover zichtbaar, niet gelaten. Al tijden was bekend dat de stekker eruit ging en ondanks verwoede pogingen om toch nog wat van het seizoen te maken, kon UDO de sportieve ondergang niet tegenhouden. Toch siert het de manschappen van Erik van Manen dat er wel werd gestreden voor betere resultaten. Met de pet ernaar gooien was er niet bij. Ook niet in de Leidsche Mors, waar FC Rijnland de zege niet cadeau kreeg. Dat de ploeg van Paul Pikaar wel ruim won, had vooral te maken met het feit dat de nieuwkomer in de derde klasse tot wasdom is gekomen en verre van een modderfiguur slaat. Wat heet; waar promovendi Altior en Bernardus welhaast zeker weer terugvallen naar de vierde klasse is FC Rijnland nog altijd niet kansloos voor een plek in de nacompetitie voor promotie. Het wordt niet hardop geroepen, maar stiekem wordt er wel gekeken naar ploegen die zich net boven de groengelen bevinden. Het was niet voor niets dat Pikaar zijn ploeg halverwege de tweede helft liet weten dat SJZ op achterstand stond en met een man minder speelde bij ASC (uitslag 3-0, red.). ,,Wij moeten het nu uitspelen. Geen domme acties maken.”

Het geeft maar aan dat FC Rijnland inziet dat er nog meer in zit dan zichzelf veilig te spelen, de vooraf gestelde doelstelling voor dit seizoen. Die zekerheid had de ploeg al tijden terug, maar nu zijn SJZ en Graaf Willem II VAC nog steeds te achterhalen. Met die constatering alleen al is het seizoen meer dan geslaagd en er zijn dan ook gen sombere gezichten te zien aan de Smaragdlaan. Preses Wim Pikaar doet er nog een schepje bovenop en daarmee kraamt de Leidenaar geen onzin uit. ,,Er is een tijd geweest dat FC Rijnland regelmatig in een kwaad daglicht werd gesteld. Soms terecht, soms ook niet. Van dat imago zijn we al lang en breed af. Waar we voorheen spelers haast binnen moesten trekken om zo in leven te blijven, komen ze nu uit zichzelf deze kant op. Men ziet dat er heel veel goede dingen gebeuren en dat maakt dat iedereen er op de club plezier in heeft. De prestaties mogen er ook zijn. Het tweede elftal staat bovenaan en kan een stap maken. Het eerste is nog in de race voor de nacompetitie. Het loopt als een trein en daar zijn we trots op.”

- LAV-3 (Small)

Dan de wedstrijd. Op regelmatige basis werd het gevaarlijk voor beide doelen. UDO was duidelijk niet voornemens zich naar de slachtbank te laten leiden en doelman Jeffrey Smeele kon over de gehele wedstrijd diverse doelpunten voorkomen. Bij 4-0 moest de stand-in van Mario van der Pluym eenmaal passen bij een doelpoging van Patrick Vergeer. De buitenspeler werd wel vaker gevaarlijk, net als zijn teamgenoten Jeffrey den Elzen, Koos Habraken en Pascal Franken. Daar stond evenwel ook genoeg aanvallend geweld van FC Rijnland tegenover. Met wat meer scherpte had Boudewijn Kamphues zomaar een kwartet doelpunten kunnen maken. De spits schroefde zijn saldo uiteindelijk op met twee treffers. Bij de 2-0 was Mark Cerdijn,  zeer waardevol met zijn overzicht en inzicht in het spel, de voorbereider en dat voorwerk mocht er zijn. Bij de 3-0 van Kamphues stond Giovanni Koelink aan de basis. Eveneens een doelpunt om bij te likkebaarden. De openingstreffer kwam op naam van Danny Kromwijk, die ook de vierde goal voor zijn rekening nam.

- LAV-2 (Small)

Hoewel er voor UDO eigenlijk niets meer op het spel stond, werd het dus al met al toch een leuke voetbalmiddag. En ook hier; daar zijn twee ploegen voor nodig. Een compliment dus voor de geelzwarten die nog vier wedstrijden moeten afwerken om dan een vet punt te zetten achter het seizoen en het zondagvoetbal. Voor FC Rijnland valt er nog genoeg te halen, hoewel het absoluut gezien wordt als bonus op het toch al geslaagde seizoen. Mocht de Leidse ploeg volgende week zondag winnen bij het opgeveerde MMO, het gaat hier om een inhaalwedstrijd, dan zullen SJZ en Graaf Willem II VAC toch echt nog rekening moeten houden met FC Rijnland als concurrent voor de vierde plaats. Een stek die hoogstwaarschijnlijk een verlenging van het seizoen betekent. Mochten de Leidenaren verzaken dan zal er geen traan worden gelaten. Menig promovendus kan even goed een puntje zuigen aan de neergezette prestatie van de nieuwkomer in 3A. Om daar blijk van te geven zal, zo liet de voorzitter weten, FC Rijnland hoe dan ook Hoogmade komende zondag verlaten per feestboot. Voor de Morschbewoners kan het seizoen immers al niet meer stuk en dat  willen de Rijnlanders weten ook.

Basisopstelling FC Rijnland: Smeele, Luiten, Cerdijn, Heemskerk, De Groot, Koelink, Oomen, Van der Pompe, Kromwijk, Kamphues, De Rooij.

Basisopstelling UDO: Van Nijnatten, Lichtenbeld, Bayram, Den Hollander, M. Franken, Koeckhoven, Vergeer, P.Franken, Den Elzen, Habraken, Bakker.

- LAV (Small)

Foto’s: lichtenbeldfoto.nl