Derde klasse A (zondag)- Joris Smit, Jeroen Verboon en Joep van Vuren keken glazig voor zich uit, gezeten in de dug-out van Meerburg. Het veld voor hen was ondertussen leeg, terwijl het een drukte van belang had moeten zijn en worden zo tegen 16 uur. Huldigingen, champagne, bloemen, zoenen van de spelersvrouwen en meer zaken die toe behoren aan een kampioenschap. Alles was in gereedheid gebracht op het sportpark, maar het liep anders dan vrijwel iedereen had verwacht. Nicolaas Boys bleek een te taaie tegenstander, die van geen kant belang had bij een Zoeterwoudse polonaise. De ploeg uit Nieuwveen was zelf gebaat bij een overwinning om dichterbij definitief lijfsbehoud te geraken. Uiteindelijk won Nicolaas Boys met 0-1 door een vroeg doelpunt van Niels Verhaar.

Joeri van der Voort had nog wel een aantal acties in huis, maar het vervolg kwam er nimmer
Joeri van der Voort had nog wel een aantal acties in huis, maar het vervolg kwam er nimmer

Was het de extra voltage op de benen van de Rijndijkers waardoor de tweede nederlaag van het seizoen moest worden gepruimd? Ontbrak de juiste vorm op het moment suprême? Had Vrouwe Fortuna een snipperdag opgenomen? Of was het vooruitzicht om bij SJZ, volgende week staat de veelbesproken derby op de rol, kampioen te worden een meer aantrekkelijke gedachte? De meeste vragen konden met ‘ja’ worden beantwoord, maar de laatste geenszins. Meerburg wilde namelijk weldegelijk binnen zijn voor de clash met SJZ. En daartoe kreeg het ook genoeg kansen, maar de overtuiging ontbrak dit keer. Uitgerekend in de druk bezochte wedstrijd waarin Meerburg de tweede klasse wilde bereiken.

De thuisploeg kreeg de eerste kans via Mats van der Poel. De normaal gesproken trefzekere spits mikte in kansrijke positie ver naast en over. Het bleek de voorbode van een middagje ‘net niet’ of zelfs ‘geheel niet’. Bij de eerste doelpoging aan de kant van de kantine was het raak voor de gasten. Verhaar kon vanuit de draai uithalen en Patrick Bom werd zo kansloos gelaten. Daarna moest de thuisploeg het tikje even verwerken, maar zichtbaar was dat er niet heel veel goed ging bij de dit seizoen zo overtuigende Meerburgers. Toch kreeg de koploper de overhand en Duuk van der Meer, Van Vuren en Van der Poel hadden de 1-1 op de schoen of het hoofd, waarbij Joeri van der Voort dikwijls de aangever was. Yannick de Groot trof nog eens de lat en kon van dichtbij ook niet de 1-1 binnen werken.

En weer gaat de bal niet tussen de palen. Meerburg werd er moedeloos van..
En weer gaat de bal niet tussen de palen. Meerburg werd er moedeloos van..

Hoewel Meerburg dus achter stond halverwege was er nog steeds geen reden voor paniek of een vooruitzicht met een ijskoude douche. MMO stond op dat moment voor tegen Teylingen en nog verrassender was dat avv Alphen zelfs tegen een 0-2 achterstand aankeek tegen UDO. In Hoogmade veranderde er niets meer, maar de Alphenaren bogen de score nog wel om tegen de nummer laatst. Dat alles had niet uitgemaakt wanneer Meerburg zich van de beste kant had laten zien en Nicolaas Boys alsnog verslagen had na de onderbreking.

Zover kwam het niet. Nicolaas Boys trok zich massaal terug op eigen helft, maar kwam er zeker ook een aantal keer gevaarlijk uit. Verhaar had zelfs een kwartier na rust zijn tweede goal kunnen maken en dan was de opgave nog lastiger geworden. Maar het bleek al met al zwaar genoeg voor Meerburg om de negatieve score weg te werken. Wel kwam de ploeg van Ron de Roode diverse keren in de buurt van minimaal de gelijkmaker, maar vooral De Groot had het geluk niet aan zijn zijde. Het was echter ook niet zo dat de gastheer kans op kans kreeg. Nicolaas Boys verdedigde gegroepeerd en de creativiteit bleef dit keer steken op een onvoldoende bij de withemden.

Yannick de Groot haalt uit, maar treft voor de zoveelste keer geen doel..
Yannick de Groot haalt uit, maar treft voor de zoveelste keer geen doel..

Ook in de extra tijd lukte het Meerburg niet meer om de nare smaak weg te werken en zo werd het feest dus minimaal met een week uitgesteld. SJZ is er bijna voor wat betreft het binnenloodsen van de nacompetitie, maar zal een overwinning op de buurman voelen als een vrijage met alles erop en eraan. Daarnaast zou het een revanche betekenen op de eerder geleden nederlaag aan de Rijndijk (2-1). Genoeg ingrediënten om er dan volgende week maar een feest van te maken, aan welke kant dan ook.

Basisopstelling Meerburg: Bom, Smit, Verboon, Van Diemen, Weijers, Van der Meer, De Groot, Laan, Van Vuren, Van der Poel, Van der Voort.

Beluister hier de podcast met Joep van Vuren:

Foto’s: met dank aan J.P. Kranenburg (zie ook zijn reportage!)