Voorbeschouwing- Langs de lijn kan Nico van der Salm fel meeleven en soms zelfs de grens opzoeken van wat de scheidsrechter tolereert. Zo intens zijn beleving op het veld kan zijn, zo bedachtzaam en weloverwogen kiest de trainer van DoCoS zijn woorden als hij zijn visie geeft op het komende seizoen. DoCoS is nieuwkomer in de tweede klasse.

,,We hebben in juli een eerste voorbereiding gehad en na een periode van rust zijn we begin augustus verder gegaan. Optimaal kun je de voorbereiding niet noemen. Blessures en vakanties van spelers maakten het allemaal wat moeizaam. De oefenwedstrijd tegen Foreholte gaf echter genoeg aanknopingspunten waar ik wat mee kan. Het resultaat, 2-2, en het spel waren echt bemoedigend. Ik denk dat de samenstelling van de groep hier ook een rol in speelt. Kwalitatief zijn we erop vooruit gegaan. Met Simon Jouby, Roy Elkerbout en Oktay Gezici hebben we  voetballend gezien aan kracht gewonnen. Ook als mens passen ze naadloos in de groep.”

Vorig seizoen werd de selectie van Van der Salm mede geroemd om de breedte. Was er een schorsing of een blessure, dan werd de leemte moeiteloos opgevuld. Dit jaar lijkt het anders. ,,Kwantitatief is het dit jaar minder. We zullen er mee moeten omgaan. Aan de andere kant; we kennen weinig mutaties, dus we kunnen voortborduren op de afspraken van vorig jaar. Dat is zeker een pluspunt.”

Van der Salm resultaat

In het bekertoernooi is DoCoS ingedeeld met ARC, RVC’33 en Meerburg. ,,ARC wordt natuurlijk een lastig verhaal. Meerburg is een mooi extraatje. Een aantrekkelijke voorbereiding op het seizoen zou ik zeggen.” Inderdaad kan de clash tussen de promovendi in de bekerstrijd een heel interessante pot worden, maar er zit meer in het vat voor de roodwitte ploeg. ,,De derby’s zijn natuurlijk de krenten in de pap in de competitie. De eerste thuiswedstrijd tegen UVS is een kraker van de eerste orde (zaterdag 10 september, red.). Daar wordt nu al naar uitgekeken zoals we vorig jaar naar de wedstrijden tegen Lugdunum uitkeken.  RCL deed vorig jaar lang mee om de bovenste plek. Dat wordt ook een mooie krachtmeting. Valken’68 is een regelrechte kampioenskandidaat als je ziet wat er allemaal bijgekomen is. Een uitdaging dus. Misschien is Te Werve nog wel sterker. Het schijnt dat er een aantal bovenmodale spelers aangetrokken te zijn. ‘Omdat ze daar bij vrienden willen spelen’ zullen we maar zeggen. De rest ken ik niet dus iets zinnigs kan ik daar niet over zeggen. Afwachten geblazen dus.”

Een boeiend seizoen derhalve voor DoCoS dat bijkans uit zijn voegen barst. Het afgelopen seizoen speelde DoCoS noodgedwongen op het kunstgrasveld voor de kantine. Het natuurgrasveld, waar de hoofdtribune zich bevindt, was in een te slechte staat door het intense gebruik. Dit is een tweedeklasser in feite onwaardig. Het is te hopen dat het eerste veld een fikse onderhoudsbeurt heeft gehad, want ook het kunstgrasveld is aan slijtage onderhevig. Een club met de status en grootte van DoCoS zou toch over een betere accommodatie moeten beschikken. Een taak voor de gemeente zou men zeggen.

Mutaties DoCoS:

Gekomen: Simon Jouby (Voorschoten’97,za), Roy Elkerbout (Oegstgeest), Oktay Gezici (FC Boshuizen,za).

Vertrokken: Wim de Bolster (FC Rijnland), Rob van Noort (FC Rijnland), Peter Hamelink (VV Leiden), Sil Brockötter (VV Leiden), Sem Pelmelay (Lugdunum).

Derby’s in heenronde:

10/09: DoCoS- UVS

08/10: DoCoS- RCL

12/11: DoCoS- Valken’68