Derde klasse A (zondag) – ,,Je weet vooraf dat het lastig gaat worden tegen die knapen uit Alphen, want ze staan niet voor niets bovenaan deze derde klasse A. Ook al staat dat krachtige KDO tweede met een wedstrijdje minder maar ook maar met één punt achterop. Uiteindelijk verliezen we hier thuis met 0-2 en hadden we, ik moet het eerlijk bekennen, ook met meer kunnen verliezen. Maar als wij vier honderd procent-kansen niet benutten dan sta je dus met lege handen in deze laatste pot voor de winterstop. Niet getreurd, want er gebeuren zulke rare dingen in deze poule dus in januari gaan we gewoon verder”, aldus de SJZ-supporter met groenwit bloed in de aderen naast mij op de tribune.

SJZ-trainer Rob van den Wijngaard had na het 3-1 verlies vorige week tegen concurrent KDO zijn basisopstelling ongewijzigd gelaten. Een groter vertrouwen in je jongens en een beter signaal kan je niet afgeven als technische staf. Want hoe zou het uitpakken tegen deze tegenstander waar in 1979 thuis op sportpark Haasbroek voor het eerst tegen gebald werd? De SJZ-supporter: ,,Man, als het maar niet gaat worden zoals op 24 januari dit jaar. Toen werden we met 1-6 helemaal dronken gespeeld door een fantastische voorhoede, maar die spelers zijn er gelukkig niet meer.” Hij doelde natuurlijk op Kevin Duthler, goed voor 32 doelpunten en Daniel van Leeuwen die 21 keer voor Alphen kon juichen na een geslaagde doelpoging.

Maar de technische commissie van die club had na het afgelopen seizoen niet stilgezeten want na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Ferreira waren het vooral de offensief ingestelde spelers Bryan de Vries, Marwan Fennich, Illiass Alla en Thymen Valk die opvielen. Moeiteloos wisten ze elkaar te vinden, prachtige loopacties waren er te bewonderen waar zeker de zeer behendige Fennich de groenwitte verdedigers elke keer de stormvlag hoog in top liet hijsen. Alphen was zichtbaar sterker, zette meer druk en bij alle acties werd ze luidkeels aangemoedigd door de grote schare meegereisde supporters.

Maar het waren ook zeer kritische bezoekers, wel met kennis van voetbalzaken, want het hele vak naast me op de weer o zo gezellige Zoeterwoudse tribune leek wel de dug-out van Alphen. Wat een coaches zaten daar! Het ‘kantelen’, ‘zet hoog druk’, ‘pak je man’ en ‘niet inzakken’ was niet van de lucht. Na een klein half uur was het de aalvlugge Fennich die na een perfecte dieptepass van topscorer De Vries met negen doelpunten, de diepte werd ingestuurd. Die kans moet je hem niet geven en met een bekeken schuiver passeerde hij de jonge SJZ-doelman Marc van der Velde in de rechterhoek, 0-1. Het leverde groot gejuich en applaus op voor deze speler van de oranjezwarten. Maar toen hij even later ‘geel pakte’ omdat hij blijkbaar dacht dat je ook kan scoren door te praten en gebaren te maken, was de tribunekritiek op zijn vertoonde gedrag niet van de lucht.

Na nog een klein conflictje tussen grensrechter Frits Swart en wat SJZ-supporters werd het voor de jongens van Van den Wijngaard toch tijd om binnen de lijnen meer van zich af te gaan bijten. Dat werd in de hand gewerkt doordat Alphen niet doordrukte en het middenveld in de uitverkoop deed. Dat moet je het tot op het bot gemotiveerde SJZ niet aanbieden. Kort voor rust brak uit een tegenaanval Frank Willemse op rechts door en zijn prima voorzet werd door Stefan Sleijser snoeihard ingeschoten vanaf een meter of twintig. Maar de jonge doelman Shay Noorlander pareerde met verve zijn schot. In blessuretijd was Noorlander weer niet te passeren maar nu door Willemse die na een pass van Hans Coret vanaf rechts de hoek kon uitkiezen. Maar hij mikte van twee meter op het lijf van de doelman. Twee honderd procent kansen pal achter elkaar, dat beloofde wat voor de tweede helft.

Het was een gezellige pauze met muziek, de mogelijkheden om een kerstboom aan te schaffen en thuis te laten bezorgen om zo diverse jeugdactiviteiten komend jaar te kunnen bekostigen en Lugdunum-trainer Jan Wansink die een plekje op de sfeervolle tribune kwam opzoeken: ,,Mijn zoon Peter speelt hier, is nu wel ernstig geblesseerd en hij hoopt komend seizoen weer mee te kunnen doen, en ik vind het gewoon een leuke club. En daarbij komt ook nog dat we komende dinsdagavond 13 december in poule B van de Koetshuis Cup thuis tegen SJZ onze derde wedstrijd gaan spelen.”

Bij Alphen bleef Valk in de kleedkamer achter en de achttienjarige Jan de Lange was zijn vervanger. Maar nu was het SJZ dat direct het initiatief oppakte. Een schot van Sleijser, na wederom een strakke pass van Willemse ging maar net voorlangs. De SJZ-supporters gingen er eens goed voor zitten: ,,Dan ga je toch weer stilletjes aan de grote ommezwaai, een overwinning en mogelijk gehuldigd worden als winterkampioen met een schouderklopje denken.”

Alphen-trainer Rob Wolsleger zag na een half uur spelen zijn topscorer De Vries geblesseerd uitvallen. Het was voor iedereen zichtbaar dat SJZ op kracht probeerde de gelijkmaker te forceren waar Alphen er niet in slaagde om net als de eerste dertig minuten van deze heerlijke pot voetbal, een reclame voor het zondagvoetbal in de derde klasse A, het spel te maken met oogstrelende combinaties. De grote en loeisterke centrumspits Coret rommelde zich door de zestien om uit een onmogelijke hoek de bal snoeihard op de kruising te rammen. De harten van vele Alphen-supporters hadden het in die fase slecht te verduren. Klotsend okselvocht kon er zeker ook bij ze worden waargenomen.

Met nog een kwartier te gaan bracht de SJZ-trainer Sjoerd Hulsbos binnen de lijnen en werd topscorer Marc Griffioen naar de kant gehaald. De vierde honderd procent kans ontstond nadat dezelfde spits Coret een perfect getimede doorgekopte bal van Willemse net niet goed genoeg met zijn fontanel kon raken een drie meter voor het Alphen-doel. Alle groenwitte supporters sloegen de handen voor de ogen toen ze Corets inzet net naast de verkeerde kant van de paal zagen belanden, ze telden deze al. Met nog acht minuten te gaan bracht Van den Wijngaard net als vorige week tegen KDO de zestienjarige linksbuiten Jari van Kampen in. Maar met het vechtvoetbal vol ‘Sturm und Drang’ kon hij geen voetbalpotten breken bij zijn invalbeurt.

En Alphen dan, al in winterslaap gegaan? De laatste tien minuten waren er weer vele messcherpe counters, mede mogelijk gemaakt doordat de thuisploeg alles op alles zette om minstens de gelijkmaker te kunnen scoren. ,,Naar voren SJZ!”, schreeuwde de supporter naast mij op de tribune. Maar blijkbaar dacht de rappe en zeer balvaardige Alphen-invaller De Lange dat deze aanmoediging voor hem was bestemd. Nadat doelpuntenmaker Fennich uitgeblust werd vervangen door Christiaan Moors, was De Lange de luis in de pels bij de SJZ-verdedigers. En kort voor tijd versloeg hij doelman Van der Velde toen hij alleen op hem afstormde na een perfecte counter, 0-2.

Met het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Ferreira, die in de tweede helft geregeld voor wat verwarring zorgde door het strooien met gele kaarten, ging alles wat Alphen een warm hart toedroeg ‘uit de panty’. Ze zijn nog een weekje lijstaanvoerder en wel afhankelijk van de uitslag van de inhaalwedstrijd van KDO komende zondag om te bepalen wie er winterkampioen wordt. SJZ staat nu vijfde met 22 uit 13 (25-24) en kan met de inhaalwedstrijd van Aalsmeer mogelijk nog een plaatsje zakken. Wat een fantastische poule is dit waar er tussen nummer één en negen op de ranglijst maar zeven punten verschil is.

Op 29 januari hervat SJZ de competitie tegen Aalsmeer uit. Maar ze gaan zeker niet in winterslaap want komende dinsdagavond spelen ze uit bij Lugdunum hun tweede wedstrijd in poule B om de Koetshuis Cup. Op 24 januari is thuis Oegstgeest de tegenstander om deze gewilde beker. En twee zondagen worden benut om te oefenen tegen Teylingen en DONK. De SJZ-supporter: ,,Dat het wat gaat opleveren, daar geloof ik zeker in. Het zou ook een mooi afscheid van Rob, onze trainer, kunnen worden.”

SJZ – a.v.v. Alphen 0-2 (0-1). 28. Fennich 0-1 en 85. De Lange 0-2. Scheidsrechter: Ferreira. Toeschouwers: 100.

SJZ: Van der Velde, Versteegen, Van der Hoeven, Hoogervorst, Bos, Van Rijt, D. Coret,  Griffioen (75. Hulsbos), H. Coret, Sleijser (82. Van Kampen) en Willemse.

a.v.v. Alphen: Noorlander, M. Boer, Hogeweg, Nagtegaal, Smits, El Bouny, D. Boer, Alla, Fennich (83. Moors), De Vries (59. Bohandia) en Valk (46. De Lange).