Derde klasse A (zondag) – ,,Ongelofelijk zeg, ik hoop dat we er nog ééntje kunnen intikken om de eer te redden. Maar wij hebben vandaag echt niets in te brengen tegen dit Teylingen. En 4-1 staat toch effe beter dan die kille nul bij 4-0. We hebben nog een half uur te spelen om dit te realiseren, maar gezien het vertoonde spel heb ik er eigenlijk weinig hoop op”, aldus de SJZ-supporter op de redelijk bezette zittribune. Uiteindelijk kon hij na het laatste fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter Gajadien een meer dan kansloze 7-0 nederlaag bij Teylingen noteren. Topschutter in dit duel was linksbuiten Dorus van der Voort met vijf treffers die daarmee zijn totaal dit seizoen op vijftien bracht. Van der Voort scoorde eerder dit seizoen al een keer vier goals in negentig minuten overigens.

Op het hoofdveld waar de wind stormachtige vormen aannam stonden de voetbalmatadoren en de pupil van de week klaar voor de aftrap
Op het hoofdveld waar de wind stormachtige vormen aannam stonden de voetbalmatadoren en de pupil van de week klaar voor de aftrap

Het leek bij aanvang allemaal zo anders. SJZ noteerde een vijfde plek met 33 uit 18 waar Teylingen een derde plek innam met 40 uit 19. De druk lag er vooral bij de thuisploeg wetende dat nummer één Meerburg met 46 punten uit speelde tegen nummer twee met 43 punten, Alphen. En SJZ was met een goed gevoel naar sportpark ‘De Roodemolen’ in Sassenheim vertrokken in de wetenschap dat thuis een fraaie 1-1 tegen Teylingen was behaald.

Trainer Rob van den Wijngaard voor het eerste fluitsignaal... wat was zijn blik na de wedstrijd?
Trainer Rob van den Wijngaard voor het eerste fluitsignaal… wat was zijn blik na de wedstrijd?

Na het eerste fluitsignaal had SJZ de stormachtige wind in de rug. Dezelfde wind zorgde, waaiende langs de losse onderdelen van de vele vlaggenmasten voor negentig speelminuten lang gamelanachtige muziekklanken en dat alles voor dezelfde € 3,- entree. Bij SJZ was niets van enig windvoordeel te zien en de eerste grote kans was er zelfs voor de rappe en zeer gevaarlijke linksbuiten Van der Voort van de thuisploeg. Het was net of SJZ de handleiding ‘Hoe bespeel ik Teylingen?’ niet had gevonden want het was Teylingen dat het spel bepaalde. Opvallende spelers daarbij waren naast Van der Voort de aalvlugge spits Jaap Zwetsloot, de altijd aanspeelbare en goed kaatsende Mark van der Vlugt en de loeisterke en balvaste middenvelder Sepehr Safi. Deze vier spelers hadden tot deze wedstrijd met elkaar dan ook 33 van de 54 doelpunten voor hun rekening genomen.

Dat ze dit aantal wilden uitbreiden, werd snel duidelijk. In de 13e minuut tikte Van der Voort de bal in het SJZ-doel na een prachtige voorzet van rechts van Safi. Vier minuten later tikte deze van elf meter een prima voorzet van spits Zwetsloot tegen de touwen, 2-0. Het eerste schot van SJZ kwam in de 24e minuut van centrumspits Koen van der Meer, maar reservekeeper Jeroen ten Bosch van Teylingen, een zeer solide en goed meevoetballende sluitpost, had er absoluut geen moeite mee. De SJZ-supporter: ,,Koen is twee tot drie maanden niet aanwezig geweest en ik ben blij dat hij er weer bij is. Ik hoop dat hij zijn oude vorm weer snel te pakken heeft want voor zijn vertrek had hij toch ook al negen keer gescoord.” Echte kansen wist SJZ de eerste helft niet te realiseren waar de Teylingen-voorwaartsen het vizier nog niet echt op scherp hadden staan.

Een klein deel van de 'skybox' met de zeer trouwe SJZ-supporters, de meesten voorzien van de groenwitte clubsjaal.
Een klein deel van de ‘skybox’ met de zeer trouwe SJZ-supporters, de meesten voorzien van de groenwitte clubsjaal.

Hoe zou SJZ uit de kleedkamer komen? Kwam er rap de Zoeterwoudse ‘anschlüss-treffer’ of zou Teylingen wel het windvoordeel kunnen benutten? Trainer Rob van den Wijngaard zag linkerspits Danny Pieterse weer geblesseerd in de kleedkamer achterblijven en Marc Griffioen werd zijn vervanger. De SJZ-supporter had in de 49e minuut net weer plaatsgenomen op zijn kuipstoeltje op rij vijf op de fraaie zittribune toen Van der Voort de supporters van de thuisploeg na een prachtige dieptepass van Van der Vlugt alweer liet juichen, 3-0. Teylingen had er duidelijk zin in want combinerend in de stijl van het betere zaalvoetbalvoetbal werd de bal voortdurend strak ingespeeld en er werd geloerd op elke kans in de zestien. Voor het Zoeterwoudse centrale verdedigingsduo, Guus (van der Hoeven) en Guus (de Goede), normaliter zekerheden in het team, was het nu alle hens aan dek.

Het was weer Safi die in de 60e minuut de 4-0 van dichtbij inkopte omdat geen SJZ-verdediger de bal kon wegkoppen. Dat Van der Voort een klein kwartier later zijn corner er dan ook nog in één in zag gaan, paste ook wel in deze voor SJZ dramatische voetbalmiddag, 5-0. ,,Ik denk dat onze gifbeker nog niet helemaal is leeggedronken”, sprak een andere SJZ-supporter hardop uit in de stijl van de Griekse tragedie. Van der Voort zorgde voor het gelijk van deze supporter en hij maakte kort voor tijd en drie minuten in de blessuretijd de 6-0 en 7-0 op aangeven van respectievelijk weer Safi en de goed invallende Thomas Stol.

Even een kleine blessurebehandeling bij SJZ om ook weer vloeistoffen bi 'te tanken'
Even een kleine blessurebehandeling bij SJZ om ook weer vloeistoffen bi ‘te tanken’

De SJZ-supporter: ,,Waarom hebben ze die Dorus van der Voort nou niet eerder een publiekswissel gegeven? Nu schopt hij er vijf tegen ons in. Maar we hebben nog geluk dat hij en andere Teylingers voor ons doel niet scherper waren, anders hadden we echt in de dubbele cijfers gezeten. En onze Niels van Diemen heeft in zijn doel er echt alles aan gedaan, aan hem heeft het zeker niet gelegen. Man, wat missen we Peter Wansink nu. We hopen allemaal dat hij er rap weer bij kan zijn na zijn ernstige blessure.”

De zeer behendige centrumspits van Teylingen, Jaap Zwetsloot, ging niet bij de pakken neerzitten maar was even geblesseerd
De zeer behendige centrumspits van Teylingen, Jaap Zwetsloot, ging niet bij de pakken neerzitten maar was even geblesseerd

Met het gelijke spel van Alphen en Meerburg deed de ploeg van Laurens Mouter extra goede zaken op deze stormachtige voetbalmiddag. En ondanks deze ongelofelijke zeperd waren er bij SJZ vanmiddag toch nog vier lichtpuntjes te noteren; ze bleven op de vijfde plek staan, komende zondag kan tegen hekkensluiter MMO revanche voor deze nederlaag worden genomen, trainer Van den Wijngaard liet Mark Jan Vermeeren en Danny Rietkerken debuteren en de grootste nederlaag ooit uit tegen SJC op 26 januari 1969 met 8-0 werd niet geëvenaard. ,,We hebben verloren, maar elke keer als ik die grote ‘familie’ van SJZ-supporters zie meereizen klopt mijn groenwitte hart extra snel en ben ik trots op ons cluppie”, aldus de SJZ-supporter. En voorzichtig beende hij naar de uitgang van het sportpark met de kop in de wind.

R.K.V.V. Teylingen – v.v. SJZ 7-0 (2-0) 13. Van der Voort 1-0, 17. Safi 2-0, 49. Van der Voort 3-0, 60. Safi 4-0, 74. Van der Voort 5-0, 87. Van der Voort 6-0 en 90.+3. Van der Voort 7-0. Scheidsrechter: S. Gajadien. Toeschouwers: 130.

R.K.V.V. Teylingen: Ten Bosch, Acimovic, Jongen, Van der Vlugt, Van der Krogt, Dolieslager (77. Prange), Safi, Dirk Zwetsloot, Jaap Zwetsloot (77. Stol), Van der Vlugt en Van der Voort.

v.v. SJZ: Van Diemen, Hulsbos, De Goede, Van der Hoeven, Plooij, Bos, Sleijser (82. Rietkerken), Coret (70. Vermeeren), Willemse, Van der Meer en Pieterse (46. Griffioen).